Μένουν… με την ψυχή τους στην Κούλουρη!

της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΓΑΡΝΕΛΗ απ΄τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Πληθυσμιακή έκρηξη τα καλοκαίρια στη Σαλαμίνα, οι κάτοικοι της οποίας προσπαθούν να αναδείξουν τις ομορφιές του νησιού.

Πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργίας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, φιλοξενίας του Γεωργίου Καραϊσκάκη και παγκοσμίως γνωστή για τη μεγαλύτερη ναυμαχία των αιώνων, η Σαλαμίνα αναζητεί την αναγνώριση της ιστορικότητάς της, έχοντας να επιλύσει πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα.

Πέραμα, 10.30 το πρωί. Τα αυτοκίνητα κάνουν ουρά στα εκδοτήρια για να περάσουν απέναντι. «Η κίνηση κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο. Πολλοί επιλέγουν να γίνουν από παραθεριστές μόνιμοι κάτοικοι», μας λέει ο κ. Γιώργος, μόνιμος κάτοικος Σαλαμίνας και ο ίδιος, ενώ η Χρυσαυγή Χρυσοχόου, υπάλληλος στα εκδοτήρια μας, αναλύει την κίνηση σε αριθμούς: «Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο οκτάωρο περνούν 3.500 αυτοκίνητα και γίνονται περίπου 30 δρομολόγια (ανά 15’). Τα φεριμπότ φεύγουν κι έρχονται γεμάτα. Το χειμώνα η ημερήσια κίνηση είναι γύρω στα 1.200 αυτοκίνητα».

Επιβιβαζόμαστε στο καράβι. «Να έφτιαχναν μια γέφυρα» ακούω έναν κύριο να λέει. Πιάνουμε την κουβέντα. «Άλλοι θέλουν να γίνει κι άλλοι δεν θέλουν» μας εξηγεί, κάνοντάς μας και μια μικρή ξενάγηση. «Ευτυχώς η συγκοινωνία είναι τακτική. Φεύγει καράβι και από τον Πειραιά και από τη Νέα Πέραμο. Δεξιά βλέπετε το ναύσταθμο κι αριστερά τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Δεν είναι ωραία η εικόνα αλλά η Σαλαμίνα έχει πολλές ομορφιές. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι την ξέρουν για την Ψυττάλεια, τα λύματα και τον ΟΛΠ παρά για την ιστορία της».

Κατά τους θερινούς μήνες, τα τελευταία χρόνια η Σαλαμίνα είναι… trendy. Στο πιο κοντινό νησί του Σαρωνικού από την Αττική, τα εξοχικά ανοίγουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετατρέπονται σε μόνιμη κατοικία. «Το νησί έχει μεγάλη κίνηση και συνεχή ανάπτυξη. Είναι μια διαχρονική διαδικασία» μας λέει ο δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός και συνεχίζει: «Ο κόσμος που έρχεται στο νησί προέρχεται από φτωχά βαλάντια κι αν κάποιοι πήγαιναν στη… Μύκονο, τώρα που το οικονομικό πρόβλημα είναι έντονο έρχονται στη Σαλαμίνα. Στην απογραφή του 2001 ήμασταν 8.000 οι μόνιμοι κάτοικοι και τώρα φτάνουμε τους 20.000, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έρχονται το καλοκαίρι. Όπως καταλαβαίνετε αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη το καλοκαίρι δημιουργεί πολλά προβλήματα διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές. Ούτε αποχέτευση δεν έχουμε. Τώρα προχωρά η διαδικασία κατασκευής αποχέτευσης στη Σαλαμίνα».

για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε εδώ.