ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

1. Στη βάση του όρμου του Αμπελακίου, μεταξύ των δύο ακρωτηρίων της Πούντας και της Κυνόσουρας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση το αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνας των κλασσικών χρόνων του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Εκεί βρίσκονται εκτεταμένες ναυπηγικές εγκαταστάσεις και εμφανίζεται σε περιόδους άμπωτης ο δρόμος των τριήρεων, όπου εκεί κατασκεύαζαν και επισκεύαζαν τις πολυάριθμες τριήρεις τους οι Αθηναίοι. Είναι εύλογο ότι στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή υπάρχουνε μεταλλικά αντικείμενα (έμβολα των καραβιών, πολεμικά αντικείμενα, κ.α.) ως αποτέλεσμα της ναυμαχίας.


2. Στο Καμινάκι, στη περιοχή του γνωστού ασβεστοκάμινου, υπάρχει τάφος, μάλλον των κλασσικών χρόνων, ο οποίος πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκει στο εκτεταμένο νεκροταφείο της πόλης των κλασσικών χρόνων.

3. Στη κορυφή του τέλους της δυτικής άκρης της Κυνόσουρας, στη περιοχή Λιμνιώνα είχαν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια διάνοιξης δρόμου δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, οι οποίοι δείχνουν ότι η αρχαιολογική χρήση του χώρου δεν ήταν μόνο στα κλασσικά χρόνια.

4. Στη τοποθεσία Μαγούλα, όπου και ο τύμβος των Σαλαμινομάχων, υπάρχουν γύρω του τρεις ταφικοί περίβολοι καθώς και κιβωτιόσχημοι τάφοι των τελών του 5ου αιώνα και πρέπει να θεωρηθούν ότι ανήκουνε κι αυτοί στην εκτεταμένη νεκρόπολη της αρχαία πόλης.

5. Βόρεια του Τύμβου, και σε μικρή απόσταση από αυτόν, υπάρχει τα ερείπια του ιερού της Λιμενοσκόπου Αρτέμιδος, το οποίο επόπτευε την είσοδο και έξοδο των Αθηναϊκών πλοίων στο αρχαίο Λιμάνι.

6. Ανατολικά του τύμβου και στην ενδοχώρα του, συναντάτε νεολιθικός οικισμός, άγνωστος στους αρχαιολόγους, καθώς και στη βραχώδη ακτή του συναντάτε λαξευτός χώρος ελλιμενισμού σκαφών παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στη νησίδα του Πέρανι (βλ. Δ.Ι. Πάλλα, αρχαιολογικές επισημάνσεις στη Σαλαμίνα).

7. Στην ίδια περιοχή, συναντώνται πλήθος λαξευμάτων και οπών που μάλλον είχαν κάποια χρήση λατρευτική ή άλλου είδους.

8. Σε παλαιούς χάρτες στη μέση περίπου του ακρωτηρίου της Κυνόσουρας, όπου το σημερινό λατομείο του ΟΛΠ, σημειώνεται ότι υπήρχε ναός του Κυχρέα. Το μνημείο αυτό έχει καταστραφεί. Παρόλα αυτά έχει εντοπιστεί λαξευτός βωμός λατρευτικού χαρακτήρα που πρέπει να συνδέεται με τη λατρεία του μνημείου αυτού και αγνοείται κι αυτός από τους αρχαιολόγους.

9. Αρκετοί παλαιοί χάρτες σημειώνουν το ακρωτήριο της Κυνόσουρας ως Τροπαία Άκρα. Πράγματι στο άκρο της υπάρχει ένας τεράστιος κυβόλιθος ως απομεινάρι του μνημείου νίκης της ναυμαχίας. Επίσης γύρω από το κυβόλιθο υπάρχουνε ίχνη τα οποία οριοθετούν τη βάση του μνημείου.

πιθανή αναπαράσταση του μνημείου νίκης

10. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρχαιολόγου Γιάννου Λώλου στο ΒΑ άκρο της νησίδας Αταλάντης, σε κοντινή απόσταση από το Άκρο της Κυνόσουρας, συναντώνται ίχνη θεμελιώσεων και πλήθος οστράκων κλασσικής περιόδου που δείχνουν ότι και στη νησίδα αυτή υπήρχε κάποιο σχετικό μνημείο, ίσως σε ανάμνηση της ναυμαχίας.


ΥΓ: Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δεν έχουν καμία εθνικοπατριωτική διάθεση ή επιθυμία επιβεβαίωσης της τρισχιλιετούς ελληνικότητας η οποία επιβιώνει μονάχα σε επικίνδυνα φαντασιακά. Η καταγραφή αυτή, το μόνο που επιδιώκει είναι να συνεισφέρει στην εκδίωξη του ΟΛΠ και των ναυπηγείων που ως συγκοινωνούντα δοχεία λυμαίνονται το πολιτισμό του νησιού της Σαλαμίνας.


Περιοδικό Βάκιλος