Ο «Καλλικράτης» μπαίνει στην τελική ευθεία

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Α΄ και Β΄ Πειραιώς ολοκληρώθηκαν χθες οι επαφές του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με στελέχη του κόμματος για τον «Καλλικράτη».

Το σχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία με στόχο οι ανακοινώσεις για τον νέο χάρτη, αλλά και τις αρμοδιότητες που θα αποκτήσουν οι νέοι δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες να γίνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο ο «Καλλικράτης» να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το «πράσινο φως» για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα δοθεί πάντως με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Λόγω της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο εγχείρημα πιθανολογείται πως οι επίσημες ανακοινώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να γίνουν και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Πειραιά, όπως προέκυψε και μετά τη συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος, εκτός από τη συνένωση Σαλαμίνας με τα Αμπελάκια, ο νέος χάρτης αναμένεται να προβλέπει και τη συνένωση των Δήμων Νίκαιας και Ρέντη, καθώς και εκείνη του Κερατσινίου με τη Δραπετσώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική σκέψη μαζί με το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα να ενωθεί και το Πέραμα φαίνεται να απομακρύνεται από τον τελικό σχεδιασμό.

Αντιθέτως, υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η πιθανότητα τα Μέθανα και η Τροιζήνα, που βάσει του σχεδίου έχει «κλειδώσει» πως θα αποτελέσουν έναν δήμο, να συμπεριλάβουν τελικώς και τον Πόρο με δεδομένο πως υπάρχει χερσαία σύνδεση.

από Τα Νέα