«Γκρίζα ζώνη» η... Σαλαμίνα

Ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας παρουσιάζεται ως αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ... Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ (ΙCΟΝ ΡRΕSS)

Ακόμη και τη Σαλαμίνα επιχείρησε να χαρακτηρίσει αμφισβητούμενη περιοχή το ΝΑΤΟ με τεχνικό έγγραφο που υπογράφει αμερικανός πτέραρχος και διοικητής του αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης. Στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια της Συμμαχίας, η οποία έδειξε ότι υποστηρίζει πλήρως τις τουρκικές θέσεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και τη διασυνδεσιμότητα (connectivity) των ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας, η απάντηση της Αθήνας υπήρξε άμεση και σκληρή. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος υπήρξε στενή συνεργασία των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και τελικά με νεότερη επιστολή του (στις 6 Απριλίου) ο διοικητής του αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, την οποία κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου χαρακτηρίζει «τη χειρότερη που έχει ποτέ εκδώσει το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο».

Στην επιστολή που απέστειλε ο πτέραρχος Τζόντις, με ημερομηνία 29 Μαρτίου, μεταξύ άλλων στους αρχηγούς ΓΕΑ των χωρών της περιοχής και στους διοικητές των νατοϊκών κέντρων επιχειρήσεωνάρα και στον αντιπτέραρχο Ατματζάκη, διοικητή του αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αλλά και διοικητή του CΑΟC-7 που εδρεύει στη Λάρισα- κήρυσσε το Αιγαίο «ευαίσθητη περιοχή» και «ουδέτερη ζώνη» καθώς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ούτε και το ποια χώρα θα χαρακτηρίζει τα ίχνη των αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο και εμφανίζονται στα ραντάρ που χρησιμοποιούνται στον εναέριο επιχειρησιακό έλεγχο του αρχιπελάγους.

Το θέμα διασύνδεσης των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ αποτελεί μέρος της νέας δομής της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί. Σκοπός της διασύνδεσης είναι η παροχή εικόνας για την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο. Το ζήτημα όμως αυτό χρησιμοποιείται από την Αγκυρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο FΙR Αθηνών και ιδιαίτερα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Εξάλλου, όπως έχει επανειλημμένως γράψει «Το Βήμα» στο παρελθόν, η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αποφάσισε να μεταβάλει στάση σε όσα αρχικώς είχε συναινέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κατ΄ αρχήν αποδεχθεί την εναλλαγή έλληνα και τούρκου διοικητή στο CΑΟC της Λάρισας, ενώ τον Μάιο του 2009 απεδέχθη και την εναλλαγή έλληνα και τούρκου υποδιοικητή έπειτα από την απόσυρση των Αμερικανών. Ολα αυτά συνέβησαν σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση αποφάσισε, περίπου στα μέσα Μαρτίου, να «σπάσει» τη σιωπηρή συναίνεση των κατ΄ αρχήν συμφωνηθέντων και έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τούρκο διοικητή στη Λάρισα, πράγμα που επανέλαβε χθες και ο κ. Βενιζέλος.

*Τον ρόλο τού ΝΑΤΟ «εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο» αποκαλύπτει, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η επιστολή του διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, «που ανακηρύσσει ολόκληρο το Αιγαίο ουδέτερηγκρίζα- ζώνη».

από το Βήμα