Τ. Μπιρμπίλη: Στους δήμους τα χρήματα από τους ημιυπαίθριους


«Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα δοθούν στους δήμους για συγκεκριμένες αναπλάσεις και δεν θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του κρατικού ταμείου. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Προσπαθούμε να γυρίσουμε στην πόλη αυτό που της έχουμε στερήσει», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, παρά μόνο συζήτηση στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι μηχανικοί και οι εργολάβοι που δεν θα τηρούν τους όποιους κανόνες και τις ρυθμίσεις, θα υφίστανται κυρώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα εξεταστεί λεπτομερώς το ζήτημα των συντελεστών δόμησης, ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα συσταθεί σώμα ελεγκτών μηχανικών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι των Πολεοδομιών, το οποίο θα διασφαλίζει την τήρηση του νόμου.

Είπε επίσης ότι στις νέες οικοδομές θα υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα από τη φάση της κατασκευής, ώστε μελλοντικά να εντοπίζεται εκείνος που κάνει την παρανομία όταν θα κλείνει τον ημιυπαίθριο χώρο.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι ημιυπαίθριοι ως «όμορφο στοιχείο της μεσογειακής αρχιτεκτονικής», δεν θα καταργηθούν, αλλά θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος και δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στην αλλαγή χρήσης. «Για εμάς ο χώρος ο οποίος έχει κλειστεί δεν μετατρέπεται σε κύρια κατοικία, συνοδεύει την κύρια κατοικία»