Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων προς το Δήμαρχο Αμπελακίων

Κύριε Δήμαρχε Αμπελακίων,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και να καταγγείλουμε τον τρόπο που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή να μας ενημερώνει, μέχρι τώρα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει και τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με το θέμα που αφορά τη λύση του κτιριακού προβλήματος και τη στέγασης των μαθητών του δημοτικού σχολείου Σεληνίων.

Ως γονείς και πολίτες αυτής της πόλης νοιώθουμε ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη και η αξιοπρέπειά μας από αυτόν τον τρόπο ενημέρωσης.

Αποκορύφωση αυτής της τακτικής υπήρξε η ενημέρωση- παρωδία προς τους γονείς, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30/4/2010 στον χώρο του σχολείου από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Βαφειαδάκη. Ο κ.Βαφειαδάκης στην συνάντηση αυτή ανήγγειλε την έναρξη των εργασιών επέκτασης – επισκευής του υπάρχοντος σχολικού κτιρίου προσδιορίζοντας μάλιστα ως χρόνο έναρξης των εργασιών αυτό το καλοκαίρι του 2010 και ως χρόνο αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2011.Μας επέδειξε σχέδια για το πως θα γίνει το σχολείο δηλώνοντάς μας ότι η μελέτη αυτή έχει εκπονηθεί από το Πολυτεχνείο, ότι τα σχέδια είναι οριστικά, εγκεκριμένα από τον Ο.Σ.Κ., ότι πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η πολιτεία κλπ.

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Αντιδημάρχου και Προέδρου της δημοτικής επιτροπής παιδείας κου Ραπτόπουλου και του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, οι φόβοι που είχαν δημιουργηθεί σε όλους εμάς τους γονείς κατά τη συνάντηση μας με το κο Βαφειαδάκη, ότι όσα ειπώθηκαν δηλαδή από τον προϊστάμενο των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου δεν ισχύουν.

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Δυστυχώς όμως προέκυψε, ύστερα από δικές μας ενέργειες και επαφές με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον Ο.Σ.Κ., πως τίποτα από όσα ειπώθηκαν από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου δεν ισχύουν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες, εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, συγκεκριμένες ημερομηνίες, παρά μόνο προγραμματική σύμβαση και τροποποιήσεις αυτής καθώς και αιτήσεις του δήμου για τροποποίηση του αρχικού εγκεκριμένου ποσού ύψους 986.082€ σε 1.600.000€ και κατόπιν σε 2.600.000€.

Θεωρούμε καθήκον μας να καταγγείλουμε τα γεγονότα αυτά διότι η πραγματική εικόνα πρέπει να γίνει γνωστή και οι γονείς (σημερινοί και μελλοντικοί) να έχουν πλήρη, σαφή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τους οποιουσδήποτε χειρισμούς κάνει η δημοτική αρχή σχετικά με τη λύση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου.

Πιστεύουμε ότι συμφωνείτε απόλυτα μαζί μας ότι σωστός δημότης είναι ο ενημερωμένος δημότης.

Κύριε Δήμαρχε, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξετε πνεύμα καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων. Σας καλούμε να συνεισφέρετε με ευαισθησία, εγρήγορση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της στέγασης των παιδιών του δημοτικού σχολείου, με γνώμονα την γνωστική , συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27/05/2010 στο χώρο του σχολείου με συμμετοχή γονέων, πολιτών και δασκάλων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι μία:

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κτίριο σχολείου, σε νέο χώρο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η πολιτεία, ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του σήμερα αλλά και να ανταπεξέλθει στις όποιες ανάγκες του μέλλοντος.

Μία επέμβαση για την επέκταση και επισκευή του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη, άσκοπη και δαπανηρή. Από την επέμβαση αυτή θα προκύψει ένα κτίριο «μπάλωμα» το οποίο δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού των μαθητών έστω και αν προσωρινά εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ανάγκες του σχολείου.

Το υπάρχον κτίριο του σχολείου προτείνουμε να παραμείνει και να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς (βιβλιοθήκη – πνευματικό κέντρο – γυμνάσιο κλπ) που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Έτσι θα δοθεί αξία και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ζητούμε να καταλάβετε την σοβαρότητα του προβλήματος και να βρείτε άμεση λύση (προς την κατεύθυνση κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου).

Αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη και ολοκλήρωση αυτού του στόχου, αλλά θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση είναι προσωρινή.

Ο χρόνος που μένει για να λειτουργήσει ο δήμος μας ως αυτόνομος δήμος, λόγω της αλλαγής του αυτό-διοικητικού χάρτη της χώρας, είναι λίγος. Χάσαμε τόσα χρόνια, μην χάσουμε και αυτό το λίγο χρόνο που έχουμε ακόμη. Ας κινηθούμε γρήγορα και γίνετε εσείς αυτός που θα συνδέσει το όνομά του με τη κατασκευή του ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ σχολείου.

Μην μας αγνοήσετε!!! Από αυτή σας την ενέργεια κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών μας. Οι ανάγκες του σχολείου δεν έχουν άλλη περίοδο αναμονής και υπομονής.

Είναι προκλητικό και προσβλητικό οι γονείς να περιμένουν και να εκλιπαρούν για τα αυτονόητα. Περιμένουμε να διευθετηθεί το πρόβλημα και να δοθεί άμεση λύση για το κάλο του σχολείου, του τόπου και της κοινωνίας μας.

Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον των Σεληνίων. Ένα μέλλον που θα οικοδομηθεί με βάση τις επιλογές του σήμερα, για τις οποίες όλοι μας θα λογοδοτήσουμε ενώπιών τους αύριο.

Με τιμή και με αγωνία

Οι γονείς, η σχολική κοινότητα και οι κάτοικοι των Σεληνίων.