Σχολεία δεύτερης κατηγορίας παράγουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά των Σεληνίων ΔΕΝ είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

Σας αποστέλλουμε τις επιστολές που ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων έχουμε αποστείλει σε Υπουργεία, Φορείς, ΜΜΕ, Δήμους κλπ. και αφορούν στο πρόβλημα της σχολικής στέγης που χρονίζει από το 2002. Τις επιστολές συνυπογράφουν πολίτες και φορείς (425 έως σήμερα/ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).


Η πόλη μας ήταν ένας μικρός παραθεριστικός οικισμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία μετακίνηση του πληθυσμού που παρατηρήθηκε, μετατράπηκε σε κέντρο μόνιμης κατοικίας.

Με τον ίδιο ραγδαίο ρυθμό, αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών και των μαθητών και η ανάγκη για ένα σύγχρονο, ασφαλές και πλήρως εξοπλισμένο σχολείο έχει γίνει από χρόνια επιτακτική.

Το δημοτικό σχολείο Σεληνίων στεγάζεται σ’ ένα ακατάλληλο ως προς την θέση και την χωρητικότητά του κτίριο που κατασκευάστηκε το 1985 για να λειτουργήσει ως 3θέσιο δημοτικό σχολείο. Εδώ και αρκετά χρόνια στο σχολείο λειτουργούν 7 τμήματα. Για να καλυφθούν λοιπόν οι ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση του πληθυσμού των μαθητών, τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε χώρους που προορίζονταν για κοινόχρηστοι (αποθήκες κλπ) και οι οποίοι μετατράπηκαν όπως-όπως σε αυτοσχέδιες αίθουσες διδασκαλίας.

Η σημερινή εικόνα του σχολείου είναι η εξής:

Παιδιά στριμωγμένα σε αίθουσες ακατάλληλες (αποθήκες και κοινόχρηστους χώρους), χώροι υγιεινής (τουαλέτες και βρύσες) που δεν πληρούν προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής με αποτέλεσμα να συζητείται ακόμη και η κατάργησή τους κατά την περίοδο έξαρσης της Η1Ν1 και παντελής έλλειψη χώρων απαραίτητων για τη σωστή εκπαίδευση και διαβίωση των παιδιών μας όπως αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος φαγητού, υπόστεγο γυμναστικής, εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής κλπ.

Δε δεχόμαστε τα δικά μας παιδιά, στα Σελήνια, να αντιμετωπίζονται με τέτοια αντίληψη υποβάθμισης. Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά τους, έναν χώρο δικό τους που θα τους παρέχει την ασφάλεια και τον σεβασμό που τους αξίζει. Το αυτονόητο δικαίωμα τους να αντιμετωπίζονται ΙΣΟΤΙΜΑ από τη πολιτεία και τους φορείς.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα «σχολειό» που διευρύνει τους ορίζοντές τους, που διαμορφώνει την αισθητική τους, που τους δίνει ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, που αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Είναι ντροπή να απαξιώνουμε, την πιο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας, τα παιδιά, εγκλωβίζοντάς τα σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, χωρίς διεξόδους δημιουργικής ενασχόλησης και αθλητικής δραστηριότητας. Η βία και η παραβατική συμπεριφορά που γιγαντώνεται και μας τρομάζει είναι αποτέλεσμα της δικής μας αδιαφορίας.

Σχολεία δεύτερης κατηγορίας παράγουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά των Σεληνίων ΔΕΝ είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας να παρέχουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες, όραμα, μέλλον.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27/05/2010 στο χώρο του σχολείου με συμμετοχή γονέων, πολιτών και δασκάλων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κτίριο σχολείου, σε νέο χώρο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η πολιτεία , ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του σήμερα αλλά και να ανταπεξέλθει στις όποιες ανάγκες του μέλλοντος, που θα διευκολύνει το έργο των δασκάλων μας, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών μας, θα αναβαθμίσει τον τόπο μας.


  • ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τη λύση που προτείνει η δημοτική αρχή, δηλαδή τη προσθήκη και την επισκευή του ήδη υπάρχοντος ακατάλληλου κτιρίου, μια λύση που προκρίθηκε πριν από χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα της τότε εποχής, και τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την σημερινή πραγματικότητα.

  • ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να ξοδευτούν 2.600.000€ για λύσεις «μπαλώματα» στο υπάρχον ακατάλληλο κτίριο.

Θεωρούμε βέβαιο πως θα συμμεριστείτε την αγωνία και τους προβληματισμούς μας και θα το αποδείξετε με το ενδιαφέρον και τις ενέργειες σας.

Με εκτίμηση,
Συλλ. Γονέων & Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων