Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης της Νομαρχίας Πειραιά και των καταναλωτικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών.

Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης της Νομαρχίας Πειραιά και των καταναλωτικών οργανώσεων, ΚΕΠΚΑ, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών.

Με στόχο οι πολίτες να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ξεκινά με το σύνθημα "Μην αφήσεις την άγνοια να σου χαλάσει τις διακοπές!!!" η δυναμική και οργανωμένη ενημερωτική καμπάνια που για 6ο συνεχόμενο καλοκαίρι πραγματοποιεί η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών.

Από τις 6.30 το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου, κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά και μέλη των ενώσεων καταναλωτών, ΚΕ.Π.ΚΑ - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (στις προβλήτες Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων έναντι του ηλεκτρικού σταθμού), μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους επιβάτες της ακτοπλοΐας, για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

Ο οκτασέλιδος "Οδηγός Διακοπών για κερδισμένους ταξιδιώτες" που εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις παραπάνω καταναλωτικές ενώσεις, περιέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι ταξιδιώτες, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους.

Συγκεκριμένα, το ενημερωτικό έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων των πλοίων των οποίων η ανώτερη τιμή προσδιορίζεται από αγορανομική διάταξη, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή μας σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, δίνει πρακτικές συμβουλές για την σωστή προετοιμασία μας πριν την άφιξη στον τόπο των καλοκαιριών μας διακοπών και ενημερώνει για τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με το πλοίο όπως προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι πολίτες που θα ταξιδέψουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προσδιορίζονται από την ελληνική νομοθεσία (Ν. 3709/2008).

Ακόμη, σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη για τους όρθιους πελάτες των κυλικείων που λειτουργούν στα επιβατηγά πλοία (και όχι μόνο) ισχύει περιορισμός στην ανώτατη τιμή πώλησης συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι :

" Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 500 ml έως 0,50 €

" Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 750 ml έως 0,70 €

" Τοστ με ζαμπόν και τυρί έως 1,80 €

" Τοστ με τυρί έως 1,60 €

" Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί έως 1,70 €

" Σάντουιτς με τυρί έως 1,50 €

" Καφές ρόφημα μονός "Ελληνικός" έως 1,60 €

" Καφές ρόφημα μονός φίλτρου "Γαλλικός" έως 1,60 €

" Καφές ρόφημα μονός "Εσπρέσσο" έως 1,70 €

" Καφές ρόφημα μονός στιγμιαίος (νεσκαφέ, φραπέ, κ.α) έως 1,60 €

" Τσάι ρόφημα έως 1,60 €

Οι προαναφερόμενες τιμές για τους καφέδες ισχύουν ακόμη και με την προσθήκη γάλακτος. Από τα παραπάνω προϊόντα :

" Η κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών σε συσκευασία των 500 ml και 750 ml είναι υποχρεωτική.

" Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση τοστ με ζαμπόν και τυρί ή μόνο τυρί και σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ή μόνο τυρί είναι υποχρεωτική για το ένα εκ των δύο ειδών τουλάχιστον.

" Η παρασκευή και διάθεση ροφημάτων καφέ "Ελληνικός, Γαλλικός (φίλτρου) και Στιγμιαίος" καθώς και του τσαγιού είναι υποχρεωτική.

" Η υποχρέωση για τον εσπρέσο ισχύει εφόσον το κυλικείο διαθέτει μηχάνημα.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο επισυναπτόμενο φυλλάδιο.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι "Για έκτο συνεχόμενο καλοκαίρι θα είμαστε στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζοντας μαζί με τις καταναλωτικές οργανώσεις την προσπάθειά μας για την προστασία του δικαιώματος του κάθε πολίτη να απολαμβάνει ποιοτικές διακοπές. Και φέτος εκδώσαμε οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας, τη διαμονή και τις δυνατότητες που μας παρέχει η νομοθεσία για την προστασία μας, ο οποίος και θα διανεμηθεί στους επιβάτες της ακτοπλοΐας την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Επιδίωξή μας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να είναι έγκυρα και έγκαιρα ενημερωμένοι για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους. Γιατί ειδικά αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το πορτοφόλι και τα δικαιώματά μας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε την άγνοια να μας χαλάσει τις πολυπόθητες και πολύτιμες διακοπές μας".