Ακριβότερο κατά 26% σε σχέση µε πέρυσι θα πωλείται από αύριο το πετρέλαιο θέρµανσης

Ακριβότερο κατά 26% σε σχέση µε πέρυσι θα πωλείται από αύριο το πετρέλαιο θέρµανσης σε όλη τη χώρα, επιβαρύνοντας σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισµούς.
Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιµών αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ και έχει ως αποτέλεσµα φέτος η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης να αρχίσει από 0,67 λεπτά το λίτρο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έως 0,74 - 0,75 λεπτά προβλέπεται να διαµορφωθεί στις άλλες περιοχές της χώρας και τα νησιά. Πέρυσι η διανοµή του πετρελαίου θέρµανσης είχε αρχίσει µε τιµές 0,53 λεπτά το λίτρο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και 0,56 λεπτά στη λοιπή χώρα. Αυτό σηµαίνει ότι φέτος τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν επιπλέον κόστος της τάξης των 280 - 360 ευρώ τον χρόνο ανάλογα µε τη γεωγραφική περιοχή.

Κανονικά η διανοµή
Αρχικά είχε διαφανεί κίνδυνος εξαιτίας της άρνησης των πρατηριούχων να διανείµουν πετρέλαιο θέρµανσης. Ωστόσο η διανοµή θα αρχίσει κανονικά καθώς χθες επετεύχθη συµφωνία µεταξύ του υφυπουργού Οικονοµικών Δηµήτρη Κουσελά και των εκπροσώπων των βενζινοπωλών ότι οι επιστροφές φόρου θα πιστώνονται στους λογαριασµούς των βενζινοπωλών σε διάστηµα 2 ηµερών, ενώ από 1ης Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία σύµφωνα µε την οποία θα καταργηθεί η προκαταβολή του Αυξηµένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τους πρατηριούχους. Δηλαδή οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρµανσης µε τον µειωµένο φόρο, όσο το πωλούν στους καταναλωτές.