Οι απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων στο ερωτηματολόγιο του ΠΕΡΙΒΟΣ


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας έλαβε από τους υποψήφιους δημάρχους τις απαντήσεις-δεσμεύσεις τους στο ερωτηματολόγιο που τους είχε υποβάλει στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου και το οποίο συμπεριλάμβανε 25 ερωτήσεις πάνω σε 15 θεματικές ενότητες.  Οι απαντήσεις αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ομίλου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: http://sites.google.com/site/perivos/anakoinoseis/apanteseisypopsephiondemarchonstoerotematologiotouperibos
    Ερώτηση 1: Καθαριότητα
    H εικόνα καθαριότητας της Σαλαμίνας είναι πολύ κακή.
α) Πώς νομίζετε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τα μπάζα της Σαλαμίνας, δεδομένου ότι ενεργοποιείται το 2011 η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή διαχείριση των μπαζών και η μη συμμόρφωση προς αυτή επιφέρει πρόστιμα; Σκέπτεστε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε κάποια ανενεργά λατομεία για τη διαχείριση των μπαζών;
β)Η ανακύκλωση στο νησί μας αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί. Πώς προγραμματίζετε την επαναλειτουργία της ανακύκλωσης στη Σαλαμίνα; Διατίθεστε να δημιουργήστε χώρο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;
γ)Η κομποστοποίηση μπορεί να επιφέρει έσοδα στο Δήμο. Αντίθετα, η μεταφoρά οργανικών υλικών εκτός νησιού κοστίζει. Σκέπτεστε να προωθήσετε την ιδέα της κομποστοποίησης (οικιακής, αλλά και σε επίπεδο δήμου) και με ποιόν τρόπο;
δ)Πώς σκέπτεστε να διαχειριστείτε να ογκώδη-εξωοικιακά απορρίμματα;
ε)Προτείνετε τρόπους αποκομιδής & διαχείρισης απορριμμάτων.
κ. Νάννου:
Πράγματι, όπου και να πας, σίγουρα θα δεις σκουπίδια. Άλλα τοποθετημένα στα πεζοδρόμια, άλλα ριγμένα έξω από τους κάδους (κι ας είναι άδειοι), άλλα πεταμένα σε χωράφια και άλλα στα κλαδιά των παρόδιων δένδρων.
Τριτοκοσμική δηλαδή εικόνα.
Η ευθύνη βέβαια δεν είναι αποκλειστική του Δήμου. Μεγάλο μερίδιο φέρουμε κι εμείς οι δημότες διότι στερούμεθα της απαραίτητης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Το πού θα πεταχτούνε τα σκουπίδια έχει μικρή σημασία, αρκεί να τα ξεφορτωθούμε - να φύγουνε από την αυλή μας, και ……. «γαία πυρί μειχθήτω» .
Μία εναλλακτική πρόταση για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση του προβλήματος είναι η δημιουργία στο νησί μας ενός ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στα πρότυπα του ‘Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης’ των Χανίων, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και η οποία θεωρείται από έγκυρους επιστήμονες ως η πιο επιτυχημένη εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα καλύπτει και δίνει απάντηση σε όλα τα επί μέρους ερωτήματά σας. Κανένα όμως σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τη συνδρομή του παραγωγού των αποβλήτων δηλ. του δημότη. Προς τούτο χρειάζεται πρωτίστως να επενδύσουμε στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των δημοτών / κατοίκων.
Όσον αφορά τα ερωτήματα, συγκεκριμένα και συνοπτικά οι απαντήσεις είναι οι εξής:
α) Η εναλλακτική διαχείριση των μπαζών, περιγράφεται λεπτομερώς στην υπ΄αριθμ. 36259/1757/Ε103 -23/8/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1312Β-24/8/2010) η οποία και θα εφαρμοσθεί. Ως χώρος επεξεργασίας και αξιοποίησης των μπαζών θα χρησιμοποιηθούν είτε τα ανενεργά είτε ακόμη και το ενεργό λατομείο.
β) Η λειτουργία της ανακύκλωσης θα επιτευχθεί με τη δημιουργία Κέντρου
Ανακύκλωσης (ΚΑ), και από κεί θα οδηγούνται για διαλογή στο ειδικό ΚΔΑΥ
(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ως άνω αναφερόμενο ολοκληρωμένο σύστημα, όχι μόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και για την ανακύκλωση πολλών άλλων προϊόντων που μέχρι τώρα κατέληγαν στα ΧΥΤΑ.
γ) Το ίδιο και για την κομποστοποίηση. Όσον αφορά την οικιακή κομποστοποίηση, είναι μία σκέψη η οποία θα πρέπει να ωριμάσει πρώτα και αφού ο κόσμος το δεχθεί ,τότε ο δήμος θα τους προμηθεύει δωρεάν τους κάδους.
δ) Τα ογκώδη –εξωοικιακά απορρίμματα θα διαχειρίζονται μέσω του ΚΑ.
ε) Οι τρόποι αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων είναι γνωστοί, πλην όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι δυστυχώς εμείς οι δημότες αδιαφορούμε εντελώς για το τεράστιο πρόβλημα των αποβλήτων. Νομίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, αλλά του κάθε Δημάρχου και της κάθε Αρχής.
Η προσπάθεια ελάττωσης εκ μέρους μας της ποσότητας των σκουπιδιών και η διαλογή στην πηγή, εναποθέτοντάς τα στους σωστούς κάδους, είναι δύο βασικοί παράγοντες για τον περιορισμό του προβλήματος. Τα υπόλοιπα είναι θέμα του ως άνω αναφερομένου ολοκληρωμένου συστήματος Μηχανικής (όχι θερμικής) Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης.
Για να περιορισθεί το πρόβλημα στα όρια του ανεκτού, πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας. Και με πρωτεργάτες εσάς σαν Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας που σαν Μ.Κ.Ο (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) μπορείτε να ελίσσεστε πιο γρήγορα και εύκολα μέσα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα της Commission και με εμάς ως Δημοτική Αρχή διπλά σας σαν partner (Συνεργάτες σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα) μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας στη διαμόρφωση μίας νέας εποχής στην διαχείριση των αποβλήτων στον Δήμο μας στην Σαλαμίνα μας και όλο αυτό μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
Τα οφέλη από αυτή την συνεργασία δεν θα περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον και στην υγεία, θα ανοιχτή μπροστά μας μια σημαντική δυνατότητα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και θα υπάρξει μια προώθηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική απόδοση του δήμου μας.
Η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί. Η νέα νομοθεσία θέτει συγκεκριμένους ποιοτικούς αλλά και ποσοτικούς στόχους. Όμως όλα αυτά πιστεύω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να τα συζητήσουμε και να τα δούμε όταν αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τον πιο σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό καλούνται να παίξουν οι ενημερωμένοι πολίτες και οι κοινωνικές ομάδες που έχουν βαθιά γνώση των νέων δεδομένων, οι οποίοι θα συμμετέχουν, θα ελέγχουν και θα απαιτούν την εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

κ. Παπασάββας
α) Πράγματι το πρόβλημα με τα μπάζα στη Σαλαμίνα είναι μεγάλο. Χρειάζεται ανακύκλωση αδρανών υλικών για να δοθεί τέλος στην παράνομη απόρριψη μπαζών σε κάθε είδους χώρο. Πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) Θα μελετήσουμε προσεκτικά με ποιό τρόπο θα γίνεται σωστά και εύκολα για το δημότη η διαδικασία της ανακύκλωσης ( πχ. δημιουργία κεντρικών σημείων ανακύκλωσης σε όλο το νησί).
γ) Για κάθε τύπο απορριμμάτων θα συζητήσουμε για τη μεταφορά τους με τον τρόπο που θα είναι ο πιο σωστός και ο πιο νόμιμος. Όλα θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα αδειοδοτούνται από το κράτος.
δ) Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τέλος στην παράνομη απόρριψη μπαζών και άλλων εξωοικιακών απορριμμάτων σε δάση κι άλλα μέρη, όπου επιβαρύνεται το περιβάλλον και χαλάει η εικόνα του νησιού μας. Εξάλλου, θα συζητήσουμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για να δημιουργηθούν προγράμματα ανακύκλωσης και αποκατάστασης/απορρύπανσης όλων των χώρων. Χρειάζεται ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά και χρηματοδότηση κομποστοποίησης σε επίπεδο δικό μας, κάθε γειτονιάς και θα εφαρμόσουμε και κάποιες αρχές, ώστε ο δημότης να είναι προσεκτικός στη ρύπανση.
ε) Επαναλαμβάνουμε, όπως και στα προηγούμενα ερωτήματα, ότι θα στηρίξουμε όποιον τρόπο αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων είναι σωστός και νόμιμος.

κ. Ράπτης
Για τη δημοτική παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ» η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση , η κομποστοποίηση αλλά και η χρήση ‘πράσινης’ ενέργειας και τεχνολογίας αποτελούν βασικό στόχο του σχεδιασμού μας για το μέλλον του νησιού.
Αποτελεί πάγια θέση μας η δημιουργία αυτόνομης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης (διαλογή, κομποστοποίηση, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ) σύγχρονης τεχνολογίας στα πλαίσια συμμόρφωσης με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αξιοποίηση ανενεργών λατομείων για τη διαχείριση μπαζών αποτελεί λύση και θα υλοποιηθεί εφόσον εκδοθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας, ενώ η χρήση τους θα συμβάλει και στη διαχείριση ογκωδών και εξωοικιακών απορριμμάτων. Είναι γεγονός ότι μπορεί να προκύψουν έσοδα από τη διαχείριση και παραγωγής λιπάσματος (κομποστοποίηση)
Η διαχείριση της καθαριότητας πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθεί μόνο με τοπική λύση, με τοπικά μέσα και πόρους. Είναι αναγκαίο το νησί μας να εκμεταλλευτεί εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, και να ξεκινήσει έναν νέο σχεδιασμό εναντίον του μείζονος θέματος της καθαριότητας. Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι έχουμε σύγχρονο και επικαιροποιημένο σχέδιο και από την επόμενη ημέρα των εκλογών θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του.

κ. Σοφράς
Η ρηξικέλευθη πρόταση του ΙΔΕΣ όσον αφορά την ριζική και ολική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων (οικιακών, ογκωδών) συνίσταται, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα που θα σας κοινοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών, στην δημιουργία ειδικού εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου και θα προωθούνται όλα τα απορρίμματα.
α) Είμαστε ενήμεροι για την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση των μπαζών και γενικά των Αποβλήτων από Εκσκαφές Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) και παρά το νομοθετικό κενό στην εθνική νομοθεσία, μέλημα και στόχος του συνδυασμού , είναι η πιστή εφαρμογή της ως άνω οδηγίας. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών και εν γένει των παραγωγών ΑΕΚΚ η εναρμόνιση με την οδηγία για την ανακύκλωση και την χρήση των αποβλήτων. Θα υπάρξει συνεννόηση τόσο με τους επιχειρηματίες των ενεργών όσο και με τους ιδιοκτήτες των ανενεργών λατομείων για την αξιοποίηση-αποκατάστασή των χώρων και την ορθότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νόμων.
β) Η ανακύκλωση θα λειτουργήσει κανονικά και αποτελεσματικά από την 1/1/2011 και ο ΙΔΕΣ δεσμεύεται όπως αναφέρεται και στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Έχει ήδη προγραμματιστεί νέα χωροταξική κατανομή για την τοποθέτηση των μπλε κάδων. Οι κάδοι ανακύκλωσης θα απομακρυνθούν από τα σημεία που είναι τώρα τοποθετημένοι και δεν χρησιμοποιούνται ορθά, και θα επανατοποθετηθούν στις εισόδους και εξόδους οικισμών και σε ειδικά σημεία τα οποία θα σημανθούν καταλλήλως ώστε να αποφεύγεται η λανθασμένη χρήση αυτών. Παράλληλα θα προβληθεί το θέμα της ανακύκλωσης για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Δημοτών. Η προβολή του θέματος θα έχει αποδέκτες το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Σκοπός η κινητροποίηση ξεχωριστών κοινωνικών ομάδων να στραφούν στην ανακύκλωση στους χώρους που αυτοί δραστηριοποιούνται (μαθητές στα σχολεία, επαγγελματίες στις επιχειρήσεις, δημότες στις οικίες τους)
γ) Ήδη από το 2008 ο Δήμος Σαλαμίνας ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στόχος του ΙΔΕΣ είναι η συνέχιση του προγράμματος αυτού , τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δήμων. Σε ότι αφορά το οικιακό επίπεδο θα διευρυνθεί το πρόγραμμα με την διανομή περισσοτέρων κάδων σε όλες τις περιοχές του νησιού και ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες των δημοτών. Σε επίπεδο Δήμου, μελετάται η περίπτωση ανεύρεσης χώρου(οικοπέδου, πιθανόν ανενεργό λατομείο), όπου οι Δημότες θα παραδίδουν τα κλαδιά και τα οργανικά υλικά και θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν ανταποδοτικά το προϊόν της κομποστοποίησης.
δ) Η μεταφορά και η διαχείριση των ογκωδών – εξοοικιακών απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους τους Δήμους. Η πρόταση του ΙΔΕΣ για την διαχείριση των εν λόγω απορριμμάτων θα είναι αποτελεσματική και λειτουργική. Θα πραγματοποιηθεί διαίρεση του ενιαίου Δήμου Σαλαμίνας σε τέσσερα σημεία. Κάθε εβδομάδα θα εξυπηρετείται και μια διαφορετική ενότητα του νησιού όπου θα κατευθύνονται όλα τα μέσα αποκομιδής που διαθέτει ο Δήμος για την μεταφορά των ογκωδών απορριμμάτων. Τα ογκώδη που θα συγκεντρώνονται θα προωθούνται στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.
ε) Σχετικά με του τρόπους διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων θα σας παραπέμψουμε στο πρόγραμμα του ΙΔΕΣ , το οποίο θα σας κοινοποιηθεί εντός των ημερών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκτεταμένη χρήση ¨ελεύθερων κάδων¨ και κυρίως την κατάρτιση του Νέου Κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος θα συνταχθεί με την βοήθεια ειδικών που θα κρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του Δήμου. Ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας θα κάνει εκτεταμένη αναφορά στις υποχρεώσεις τόσο του Δήμου όσο και των Δημοτών και θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου μας για μια Σαλαμίνα πιο καθαρή από ποτέ.

Ερώτηση 2: Κυνόσουρα – Αρχαιολογικός Χώρος Σαλαμίνας
α)Με ορατό τον κίνδυνο να μεταφερθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος στην Κυνόσουρα, ποιές ενέργειες θα κάνετε για να μην αλλάξει η χρήση γης (Νόμος Ευάγγελου Βενιζέλου);
β)Με δεδομένη την ήδη εκφρασμένη γνώμη των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο, σκοπεύετε και με ποιόν τρόπο να αναδείξετε τον αρχαιολογικό χώρο;

κ. Νάννου
α) Η συστράτευση όλων των τοπικών παραγόντων και λαού, θα εξαναγκάσει την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδια της. Φωνή λαού-οργή Θεού.
β) Η περίπτωση της Κυνόσουρας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλημμελούς αντιμετώπισης - αδιαφορίας του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας, γενικότερα, να διαφυλάξει και να προβάλει την πολιτιστική της κληρονομιά , η οποία αποτελεί και την μόνη πύλη εισόδου στην Ελλάδα για την εισροή συναλλάγματος.
Σήμερα, ο ιστορικός χώρος είναι βυθισμένος στην παρακμή και πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας για να αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς.
Προς τούτο θα προβούμε στην δημιουργία μουσείου με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών με τμήμα εικονικής πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και ανάπλαση–εξωραϊσμός περιβάλλοντος χώρου μνημείου Τύμβου Σαλαμινομάχων

κ. Παπασάββας
Οπωσδήποτε ο χώρος επιβάλλεται να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο σαν αρχαιολογικός χώρος. Ο χώρος αυτός είναι ξεχωριστός και είναι ανάγκη να παραμείνει η πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής. Όλοι μαζί οι φορείς θα προσπαθήσουμε με ενστάσεις, διαμαρτυρίες και προτάσεις, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας.

κ. Ράπτης
Το θέμα δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες σειρές, χρειάζεται εκτενής απάντηση δεδομένου η ιστορία του νησιού μας αποτελεί για την παράταξη μας βασική προτεραιότητα.
Αρχικά πρέπει να σας θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας (28/7/2010) υιοθέτησε πλήρως και ομόφωνα την πρόταση που έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Ράπτης για το μέλλον του νησιού μας και της Κυνοσούρας και ο συνδυασμός μας εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου επί του θέματος (Παράρτημα 1- Δελτίο Τύπου 29/07/2010).
Σας απαντούμε λοιπόν επιγραμματικά για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα στο άμεσο μέλλον ότι πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να είναι εφικτή η εύρεση και η εξασφάλιση Ευρωπαϊκών ή/και Εθνικών πόρων για κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων με στόχο την ανάδειξη και την τουριστική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο χώρος της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θα προσπαθήσουμε να αναδεχθεί και να προβληθεί μόνιμα. Επιτέλους, αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός πρέπει να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης του τόπου μας αλλά σεβασμού προς την ιστορία και τους προγόνους μας.

κ. Σοφράς
α) Ο συνδυασμός του ΙΔΕΣ ως Δημοτική Αρχή, όπως και μέχρι σήμερα έχει πράξει, δεν θα δεχτεί καμία συμβιβαστική λύση για το εν λόγω θέμα και δεν θα προβεί σε καμία παραχώρηση για την περιοχή της Κυνοσούρας. Είναι υποχρέωση μας και καθήκον μας η υπεράσπιση της περιοχής αυτής, που είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Καμία περαιτέρω επιβάρυνση θα γίνει αποδεκτή από μας. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε για την σταδιακή απομάκρυνση όλων των υπαρχουσών μονάδων από την περιοχή. Το θέμα θα αναδειχθεί καθοιονδήποτε τρόπο και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας είτε εντός είτε εκτός συνόρων (Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη).
β) Στόχος όλων των ενεργειών για την διάσωση της περιοχής της Κυνοσούρας είναι η εκπλήρωση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου για την ανάδειξη της περιοχής και την δημιουργία ενός αρχαιολογικού – ιστορικού πάρκου εντός αυτής. Πρόκειται για την δημιουργία ενός χώρου όπου θα έχουν την δυνατότητα οι επισκέπτες να ξεναγηθούν σε μουσείο ευρημάτων και να παρακολουθήσουν την ψηφιακή απεικόνιση – Πανόραμα Ναυμαχίας. Είναι υποχρέωση μας να αναδείξουμε το γεγονός που παγκοσμίως θεωρείται ορόσημο για την ανάπτυξη του Δυτικού πολιτισμού και θα το πράξουμε.

Ερώτηση 3: Προστασία δασών
Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρήματα που διατίθενται για πρόληψη και καθαρισμό των δασών του νησιού; Πώς μπορείτε να ενισχύσετε το έργο της φύλαξης και της προστασίας των δασών;

κ. Νάννου
Τα ποσά που διατίθενται για την πρόληψη των πυρκαγιών και τον καθαρισμό, είναι ελάχιστα. Ίσως γιατί όσα πρέπει να γίνουν για τον καθαρισμό και την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές είναι έργα υποδομής και όχι έργα βιτρίνας, οπότε και δεν προκρίνονται. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων άλλωστε, επιτρέπει την μεταφορά κονδυλίων σε άλλες δράσεις που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για τα δάση. Ο ειδικός φορέας για την προστασία των δασών, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται δράσεις για την προστασία και ανάπτυξη των δασών μένει ανενεργός.
Ο δήμος λαμβάνει ελάχιστα κονδύλια για την πρόληψη χωρίς όμως να υπάρχει και αξιόπιστος μηχανισμός που να ελέγχει αν αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Κατά το πλείστον τα κονδύλια αυτά πηγαίνουν στην συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αντιπυρικών ζωνών, που πολλές φορές πάλι, οι ζώνες στην πραγματικότητα είναι δρόμοι που οδηγούν σε αυθαίρετα.
Τα κονδύλια αυτά θα είχαν νόημα αν πήγαιναν για τους καθαρισμούς των δασών για τους οποίους ακούμε συνέχεια. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να καθαρίσουμε όλα τα δάση του δήμου μας που καλύπτουν μία έκταση 60%, νομίζω ότι αυτό είναι ουτοπικό. Πιστεύω ότι χρειάζονται στοχευμένοι καθαρισμοί για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα από καλά εκπαιδευμένους δασοφύλακες στους οποίους πρέπει να παρέχουμε τον πλήρη εξοπλισμό για τον καθαρισμό, την πρόληψη, και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ την πυροσβεστική υπηρεσία την θέλουμε δίπλα μας ως υποστηρικτική δύναμη.
Η εθελοντική ομάδα <ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ> είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη, γι αυτό και πρέπει να υποστηρίζεται υλικά και ηθικά, για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο της.
Είναι ίσως αυτή τη στιγμή η μόνη ελπίδα μας και το στήριγμα για την προστασία των δασών μας.

κ. Παπασάββας
Θα προσπαθήσουμε τη θωράκιση των δασών μας, πρώτα με φύλαξη, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καταστροφή τους. Θα καταβάλλουμε όλοι μαζί με τους αρμόδιους φορείς και με τη βοήθεια περιβαλλοντικών ομίλων τη μέγιστη προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των πόρων για την προστασία των δασών, έτσι ώστε να επιτύχουμε την επισφαλή διατήρησή τους. Θα ενισχύσουμε και θα εξοπλίσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες με επιχειρησιακά σχέδια για την προστασία δασών, καθώς και για την ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα.

κ. Ράπτης
Η σωστή χρήση των πόρων που διατίθενται είτε σε ετήσια βάση είτε στα πλαίσια κάποιου συγκεκριμένου προγράμματος για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών θα τηρηθεί με ευλάβεια και προσήλωση. Δεν νοείται και δεν θα παίξουμε με τα σημεία πρασίνου του νησιού μας. Παράλληλα θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία επιπλέον υποδομών με σκοπό την προστασία αλλά και την διαχείριση των ελαχίστων πνευμόνων που υπάρχουν στο νησί μας.
Ο συνδυασμός μας άμεσα θα θεσμοθετήσει μήνα αναδάσωσης και προστασίας του πρασίνου, πιστεύουμε δε ότι ο εθελοντισμός και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και ομίλους θα βοηθήσουν τη βιωσιμότητα αυτής της πρότασης μας.

κ.Σοφράς
Είναι γεγονός ότι τα χρήματα και τα κονδύλια που δίδονται στους ΟΤΑ για την προστασία των δασών είναι ελάχιστα σε σχέση με την αξία της προστασίας και της διαφύλαξης των Δασών. Η Σαλαμίνα διαθέτει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου όλης της Αττικής. Ήδη έχει παραγγελθεί μια προμελέτη από εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα πυροπροστασίας, της οποίας τα ευρήματα θα μας κοινοποιηθούν σύντομα. Ωστόσο μέχρι τότε και πολύ πριν την έναρξη της επόμενης πυροσβεστικής περιόδου θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
α) Καθαρισμός και αποψίλωση των παρυφών των δασικών εκτάσεων, μονοπατιών και οδικού δικτύου πέριξ δασικών εκτάσεων
β) Καθαρισμός δασών από μάζες αποξηραμένων φύλλων, κουκουναριών κτλ
γ) Τοποθέτηση σε καίρια σημεία αποθεμάτων νερού σε ειδικές πλαστικές δεξαμενές.
δ) Συγκρότηση και εκπαίδευση ομάδων εθελοντών πυροσβεστών υπό την αιγίδα του Δήμου και αγορά όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ερώτηση 4: Δάσος Φανερωμένης
α)Με ποιόν τρόπο, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να επιτευχθεί η προστασία και η ανάδειξη του Δάσους της Φανερωμένης;
β)Γνωρίζοντας ότι η ΧΑΝ ανήκει στην ιερά Μονή, σας βρίσκει σύμφωνους να γίνει ο χώρος Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης και αν ναι, πώς θα προωθήσετε την υλοποίησή του;

κ. Νάννου
α) Πάντοτε σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της γης, θα προβούμε στην εξεύρεση και ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την προστασία της περιοχής και την αξιοποίησή της
β) Πρέπει πρώτα να ζητηθεί και να εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το χώρο. Αν αποδειχθεί ότι ανήκει στην ιερά μονή Φανερωμένης τότε θα ζητηθεί αρμοδίως η παραχώρηση κατά χρήση της περιοχής και αφού εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες και εξασφαλιστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πολεοδομική υπηρεσία, δασαρχείο, άδεια περιβαλλοντικής μελέτης, τότε μόνο είναι δυνατό να προβούμε συγχρόνως στην προστασία και αξιοποίηση του χώρου αυτού.
Σίγουρα, είναι πολύ ωραία ιδέα να γίνει Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης και συγχαρητήρια σ΄αυτόν που την συνέλαβε.

κ. Παπασάββας
Είναι απολύτως σίγουρο ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη διάθεση στην προστασία και την ανάδειξη του Δάσους της Φανερωμένης. Επιβάλλεται, γιατί ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κατασκηνώσεις και πράγματι να γίνει ο χώρος αυτός ένα κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

κ. Ράπτης
Σχετικά με το θέμα, σας παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Ράπτης στις 10/5/2009 μέσω του διαδικτύου (ιστολόγιο συνδυασμού http://salamisfirst.blogspot.com/2009/05/email.html) σε δημότη που ζήτησε να μάθει την άποψη μας για το Δάσος της Φανερωμένης, πιο συγκεκριμένα η ερώτηση που απευθύνθηκε από δημότη προς τον συνδυασμό από το διαδίκτυο με σχετικό email ήταν “Ποια η θέση σας για το δάσος της Φανερωμένης;”

Ο Νίκος Ράπτης είχε δηλώσει, ότι Δήμος σε συνεργασία με την Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης θα δρομολογήσει τις παρακάτω ενέργειες:
  • Θα αναλάβει την καθαριότητα και την συντήρηση του Δάσους με διάθεση εποχικού προσωπικού για τον σκοπό αυτό,
  • Θα αναπλάσει και να διαμορφώσει συγκεκριμένες εκτάσεις για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες μικρής εμβέλειας,
  • Θα κατασκευάσει ποδηλατοδρόμιο και θα οριοθετήσει συνδετικό πεζόδρομο για ολόκληρο το Δάσος

Σε ότι αφορά το ερώτημα για τη ΧΑΝ θα αποτελέσει ενέργεια των πρώτων 100 ημερών η διενέργεια μιας ημερίδας όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι αρμόδιοι φορείς με σκοπό την δρομολόγηση δημιουργίας master plan για την αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής.
Η Δημοτική Παράταξη "ΠΡΩΤΑ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ" στοχευμένα, δημιουργικά και με πολλή δουλειά θα επιδιώξει το Δάσος της Φανερωμένης να γίνει ξανά το φυσικό στολίδι του νησιού μας και χώρος αναψυχής για όλους τους δημότες.

κ. Σοφράς
α) Είναι κοινός τόπος όλων μας ότι το πανέμορφο δάσος της Φανερωμένης θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκεται τώρα. Οι άξονες δράσης πρέπει να είναι τρεις για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πρόληψη – Καθαριότητα – Επισκεψημότητα. Οι παραπάνω δράσεις θα έχουν ως διαχρονικό αποτέλεσμα αφενός την προστασία αφετέρου την ανάδειξη του δάσους. Σχετικά με την πρόληψη γίνεται εκτενής αναφορά στο προηγούμενο(3) ερώτημα σας. Αφού λοιπόν εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα σχετικά με την πρόληψη από πυρκαγιά, το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η καθαριότητα του δάσους. Τόσο ο Δήμος, οι ομάδες εθελοντών , η Μονή Φανερωμένης και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να διατηρήσουμε το δάσος καθαρό. Τρίτο βήμα είναι η αύξηση της επισκεψημότητας – προσβασιμότητας του Δάσους. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει χάραξη μονοπατιών – διαδρομών που θα κάνουν πιο φιλική την επίσκεψη στο Δάσος είτε από πεζούς είτε από ποδηλάτες. Παράλληλα με την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κάθε επισκέπτης που θα προστίθεται θα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα τόσο της προστασίας όσο και της ανάδειξης του Δάσους της Φανερωμένης.
β) Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα του ΙΔΕΣ, μια από τις επιδιώξεις και τους στόχους για την νέα χρονιά θα είναι η ανασύσταση και η επαναλειτουργία ύστερα από πολλά χρόνια παιδικών κατασκηνώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου στην περιοχή της ΧΑΝ. Μέσα στις επιδιώξεις και του στόχους μας είναι σαφώς και η παράλληλη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους φορείς που θα στελεχώσουν μια τέτοια προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψημότητας σε καθημερινό και εποχιακό επίπεδο θα δημιουργήσει ένα άτυπο ¨κίνημα¨ που θα δράσει με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη του Δάσους.

Ερώτηση 5: Λατομεία
α)Είναι γνωστό ότι στο λατομείο θέσης «Γούβα-Μπατσί» η εταιρεία έχει ζητήσει επέκταση ορίων λόγω εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων. Θα συναινέσετε ή όχι στην επέκταση ορίων; Ποιές ενέργειες θα κάνετε για την άμεση αποκατάσταση του εν λόγω λατομείου; Θεωρείτε απαραίτητο η κίνηση βαρέων οχημάτων του λατομείου να γίνεται εκτός του ιστού της πόλης και με ποιο τρόπο;
β)Θα προχωρήσετε και με ποιόν τρόπο στην αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων του νησιού, τόσο σε εκείνα που έχουν βαθμίδες, όπως αυτό της Τούρλας, όσο και στα εγκαταλειμμένα;

κ. Νάννου
Στην ερώτηση σας για το αν θα συναινέσουμε ή όχι στην επέκταση των ορίων, θα έλεγα ότι υπάρχει μια ασάφεια. Και για να απαντηθεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι μας ζητάει η εν λόγω εταιρεία. Αν μας ζητάει επέκταση της λατομικής περιοχής η απάντησή μας είναι από τώρα όχι, δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ. Εάν όμως μας ζητηθεί επέκταση λατομείου εντός της λατομικής περιοχής, τότε θα συναινέσουμε με την προϋπόθεση ότι τα παραγόμενα αδρανή υλικά θα χρησιμοποιούνται για τις τοπικές ανάγκες του νησιού και μόνο. Καμία υποχώρηση επ΄αυτού, εξ άλλου αυτή ήταν και η θέση μας πάντοτε. Η εικόνα της λεηλασίας, με τα αναρίθμητα φορτηγά να βγάζουν έξω από το νησί τη γη μας, πρέπει να σβήσει από τα μάτια μας.
Για την αποκατάσταση του λατομείου θα τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου και οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Εν πάση περιπτώσει θα εκπονηθεί μελέτη για όλα τα λατομεία και θα εξετασθεί η αξιοποίησή τους για διάφορες χρήσεις και αναπλάσεις.
Όσο για τα οχήματα, η κίνησή τους πρέπει να γίνεται όχι μόνο έξω από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, αλλά και μακριά από της οικιστικές περιοχές δια της διάνοιξης περιφερειακής οδού. επέκτασης, ή διεύρυνσης υφισταμένων οδών, μετά από μελέτη που θα εκπονηθεί για το σκοπό αυτό, έχοντας όμως σαν στόχο σε κάθε περίπτωση την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

κ. Παπασάββας
α) Δεν θα επιθυμούσαμε την επέκταση ορίων του Λατομείου, γιατί η συνέχισή του προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο φυσικό περιβάλλον και στο δασικό χώρο, αλλά και δημιουργεί μόνιμη υποβάθμιση του γύρω χώρου.
β) Η αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων επιβάλλεται, όπως προβλέπεται και από τη σχετική διάταξη, με αναδασώσεις.

κ. Ράπτης
Οι πάγιες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας επί του θέματος είναι:
- Η λειτουργία του ενεργού Λατομείου με ελεγχόμενη παραγωγή για τις ανάγκες του νησιού μας και της περιφέρειας και μόνο.
- Άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών οργάνων του κράτους για τον έλεγχο της παραγωγής και παράλληλα της τήρησης των συμβάσεων εκμετάλλευσης (εξόρυξη, αποκατάσταση, κλπ)
- Άμεση έναρξη αποκατάστασης του περιβάλλοντος ταυτόχρονα με την παραγωγική δραστηριότητα του λατομείου.
Τα παραπάνω προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και θα αγωνιστούμε σαν δημοτική αρχή να τα πετύχουμε ενώ δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε για περαιτέρω επέκταση των ορίων εξόρυξης.
Σε ότι αφορά τα εγκαταλελειμμένα λατομεία θα επιδιώξουμε την εύρεση κονδυλιών αποκατάστασης και επωφελούς χρήσης τους όπου είναι εφικτό.

κ. Σοφράς
α) Η σημερινή μορφή εκμετάλλευσης του λατομείου θα πάψει μόλις ολοκληρωθούν οι περιορισμοί εκμετάλλευσης και φτάσουν στο επίπεδο που αναφέρει η άδεια λειτουργίας αυτού. Όσον αφορά την επέκταση, θα εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του λατομείου με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αποκλειστικά και μόνον. Αυτή η τοποθέτηση θα είναι η προϋπόθεση για την έκδοση τυχόν νέας άδειας.
Ως γνωστόν ο επιχειρηματίας είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση του λατομείου και υποχρεούται να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μη συμμόρφωση του επισύρει χρηματικές και άλλες ποινές, ωστόσο θεωρούμε ότι η αποκατάσταση του λατομείου θα γίνει κανονικά και όπως ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από την κίνηση βαρέων οχημάτων. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει εναλλακτικό οδικό δίκτυο και η κίνηση θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στους κύριους οδικούς άξονες που οδηγούν στα πορθμεία. Με τον περιορισμό της παραγωγής του λατομικού υλικού μόνο για τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας θα υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση της κατάστασης.
β) Η αποκατάσταση των λατομείων θα πραγματοποιηθεί κανονικά και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και την ελληνική νομοθεσία. Για το ενεργό λατομείο υπεύθυνος, όπως σας αναφέραμε είναι ο εκμεταλλευτής αυτού. Την αποκατάσταση του λατομείου της Τούρλας θα αναλάβει ο Δήμος Σαλαμίνας. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υπολοίπων εγκαταλελειμμένων λατομείων όπου θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες η συναίνεση τους για την αποκατάσταση αυτών. Η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστου λατομείου, με προτάσεις εκμετάλλευσης-αξιοποίησης ως αθλητικές εγκαταστάσεις ή ακόμα και χώρων πολιτιστικών δράσεων.

Ερώτηση 6: Πεζοδρομήσεις – Ποδηλατοδρόμοι – Αστικό Πράσινο
Σκέπτεστε να υλοποιήσετε δίκτυο πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρόμων και αστικού πράσινου, κι αν ναι, σε ποια κομμάτια του νησιού;

κ. Νάννου
Κατέχουμε την πρωτιά πανευρωπαϊκά .Δεν υπάρχουν πουθενά πεζόδρομοι! Οι πεζοί είναι ανθρώπινο είδος υπό διωγμόν. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας για πεζόδρομους στις πολυσύχναστες περιοχές και όχι μόνο, ώστε το αυτοκίνητο να μην χρειάζεται να μας ακολουθεί παντού.
Επίσης το ποδήλατο να γίνει συνήθεια στους κατοίκους για τις μετακινήσεις τους και οι ποδηλατόδρομοι να ενταχθούν στο Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με τους αρμόδιους Πολεοδόμους και το Τ.Ε.Ε.
Το πράσινο πρέπει να μπει στη ζωή μας και θα προσπαθήσουμε να μπει. Πόλη χωρίς πράσινο είναι απάνθρωπη. Όπου χρειάζεται και σε συνεργασία με τους φορείς(συλλόγους κ.λ.π.) θα υιοθετήσουμε τις προτάσεις τους για μια πιο πράσινη Σαλαμίνα.

κ. Παπασάββας
Οπωσδήποτε θα υλοποιήσουμε δίκτυο πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρόμων και αστικού πράσινου, όπως στη Λεωφόρο Φανερωμένης, αλλά και σε άλλες περιοχές.

κ. Ράπτης
Η δημοτική παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ» εάν επιλεγεί να είναι η νέα αρχή του τόπου τα επόμενα 3 ½ χρόνια, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο και μέσο να έχει δημιουργήσει τις συνθήκες αλλαγής προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αποτελεί βασικό άξονα του συνδυασμού μας ο σχεδιασμός και η δημιουργία πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρομίων αλλά και ενίσχυσης του αστικού πρασίνου.
Ειδικότερα:
  • Πεζοδρομήσεις, έχει παρατηρηθεί ότι οι πεζοδρομήσεις αποτελούν διεθνή πρακτική τόνωσης τοπικών αγορών αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης του καθημερινού τρόπου ζωής των πολιτών.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου πεζόδρομου στο ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος μας.
  • Ποδηλατόδρομοι, είναι αυτονόητο ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης κοινοτικών ή κυβερνητικών κονδυλίων. Η προώθηση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης (πεζή και ποδήλατο) είναι όραμα για εμάς.
Η δημιουργία ενός ποδηλατοδρομίου ήπιας διέλευσης στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Φανερωμένης και ενός αγωνιστικού στην ευρύτερη περιοχή του δάσους των Κανακίων θα δρομολογηθούν άμεσα κατά τα πρότυπα του δήμου Καρδίτσας με τον οποίο είμαστε σε επαφή και συνεργασία.
  • Αστικό Πράσινο, ο εμπλουτισμός του πρασίνου στις υφιστάμενες πλατείες και η δημιουργία μικρών αλσυλλίων πέριξ του αστικού ιστού ή σε κατάλληλους χώρους εντός αυτού θα είναι μια δράση που θα ξεκινήσει άμεσα.

κ. Σοφράς
Προβλέπεται η δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρόμων και αστικού πρασίνου σε διάφορα σημεία του νησιού. Για την υλοποίηση του ως άνω σχεδίου θα εκπονηθεί ειδική μελέτη που θα καταγράφει επαρκώς το σύνολο των σημείων που σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων με παράλληλη ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Νικολάου στα Σελήνια, την πεζοδρόμηση με παράλληλη χρήση ποδηλατοδρόμων της παραλιακής οδού από το Κατάστημα μέχρι το Αιάντειο και την χρήση ποδηλατοδρόμου με ειδική ρύθμιση στην Λεωφόρο Φανερωμένης και κατά μήκος της Ακτής Καραϊσκάκη.

Ερώτηση 7: Πεζοδρόμια
Η πόλη μας υποβαθμίζεται από το πλήθος παράνομων και αντιαισθητικών διαφημιστικών πινακίδων. Παράλληλα, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα καταλαμβάνουν όλο το εύρος των πεζοδρομίων. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

κ. Νάννου
Η πόλη μας είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που στερείται πεζοδρομίων αλλά και πεζοδρόμων Αυτό σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη ,αφού δεν μπορεί να περπατήσει στα πεζοδρόμια και αναγκάζεται να περπατάει στο οδόστρωμα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Θα εφαρμόσουμε απλά τον Νόμο που ήδη υπάρχει ,προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

κ. Παπασάββας
Θα επιληφθούμε σίγουρα να απομακρυνθούν οι παράνομες πινακίδες, εφαρμόζοντας τους ήδη υπάρχοντες νόμους, και να διατεθούν όλα τα πεζοδρόμια προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών του νησιού μας.

κ. Ράπτης
Η κατάληψη των πεζοδρομίων είναι ένα θέμα που δεν τιμάει τον ενιαίο Δήμο μας. Είναι δυσφήμηση για το νησί μας και αποτελεί κύριο θέμα για τους κατοίκους. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί, πολεοδομία, Λιμενικό Ταμείο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που πρέπει να εφαρμόσουν τα αυτονόητα.

Η λύση εναπόκειται στη θέληση ή όχι της εκάστοτε της δημοτικής αρχής να παραβλέψει το όποιο «πολιτικό κόστος». Εάν μοναδικό μέλημα για τη διοίκηση του δήμου αποτελεί η επανεκλογή της δεν είναι εφικτή η επίλυση πολλών θεμάτων μαζί και αυτό της κατάληψης των πεζοδρομίων.

κ. Σοφράς
Στην περίπτωση της κατάληψης πεζοδρομίων θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του τελευταίου νόμου. Θα υπάρξει εκτεταμένη αφαίρεση πινακίδων και παράνομων κατασκευών με σκοπό την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών. Καμία κατάληψη κοινόχρηστου χώρου δεν θα πραγματοποιείται χωρίς την άδεια του Δήμου Σαλαμίνας πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ερώτηση 8: Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός
α)Οι κολπίσκοι υψηλού κάλλους στο Λαμπρανό χαρακτηρίστηκαν ως ΠΕΡΠΟ (οικισμός με αυξημένη δόμηση). Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα ή όχι;
β)Οι αυξημένοι συντελεστές δόμησης δημιούργησαν απάνθρωπες πόλεις. Το νέο Γ.Π.Σ προβλέπει αύξηση των συντελεστών. Ποια είναι η θέση σας, τόσο για το θέμα αυτό, όσο και για τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών στο νησί μας;

κ. Νάννου
α) Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι από όσο γνωρίζω το μεγαλύτερο τμήμα του είναι δασικό, και εφόσον δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες, αν μη τι άλλο είναι προκλητικό και ύποπτο.
β) Σίγουρα οι αυξημένοι συντελεστές δόμησης υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Και όταν λέμε ΄΄αυξημένοι Σ.Δ.΄΄ εννοούμε τα κτίσματα μεγαθήρια που βλέπουμε να ΄΄ φυτρώνουν΄΄ παντού. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι να αυξηθούν οι Σ.Δ. σε συνδυασμό με μέγιστο ύψος ώστε να μην υπερβαίνουν το ύψος ενός ισογείου και δύο ορόφων στο ήδη υπάρχον Σ.Π.. Έτσι, και οι ιδιοκτήτες να μη χάνουν τις περιουσίες τους αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον. Είναι εντελώς παράλογο σε ένα δρόμο η μία πλευρά να έχει ΣΔ 1,9 και η απέναντι 0,6. Αυτό συνιστά ανισότητα, περιβαλλοντική αταξία και ασχήμια.
Όσον αφορά δημιουργία βιοτεχνικών και βιομηχανικών ζωνών στο νησί μας, πρέπει να υπάρχει ΒΙΟΠΑ ,που θα συζητηθεί με τους φορείς και τους κατοίκους ώστε να επέλθει συμφωνία για τον χώρο ΒΙΟΠΑ χωρίς να βλάπτεται κανείς. Εάν χρειαστεί να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές της Ε.Ε., ώστε και θέσεις εργασίας να υπάρχουν και να μην καταστρέφεται το περιβάλλον από αυτές.

κ. Παπασάββας
α)Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.
β)Δεν επιθυμούμε να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης, ούτε και να βιομηχανοποιηθεί το νησί μας.

κ. Ράπτης
Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) δεν είναι υλοποιήσιμο και είναι ανέφικτη η εφαρμογή του. Η αύξηση των συντελεστών δόμησης θα επανεξεταστεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και στόχος είναι να μην αυξηθούν εις βάρος της καλαισθησίας και της ποιότητας του νησιού μας. Ενώ διαφωνούμε με τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών αντίθετα προτείνουμε τη δημιουργία βιοτεχνικού και τεχνολογικού πάρκου. Σε ότι αφορά τους κολπίσκους του Λαμπρανού πιστεύουμε ότι η απόφαση χαρακτηρισμού τους σε ΠΕΡΠΟ πρέπει να αλλάξει άμεσα και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) θα έρθει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση – ώστε ο λαός του νησιού να συμμετέχει στις σχετικές αποφάσεις – μέσω της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θα αποτελεί θεσμικό όργανο με την εφαρμογή του νέου νόμου Καλλικράτης.

κ. Σοφράς
α) Η πρόταση που υπάρχει και επεξεργάζεται, αυτή την στιγμή, για την ομολογουμένως πανέμορφη περιοχή του Λαμπρανού είναι η ένταξή της ως περιοχή ΠΕΡΠΟ. Ο ως άνω χαρακτηρισμός σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία προσδίδει στην περιοχή στοιχεία όπως ο χαμηλός συντελεστής δόμησης και λαμβάνει υπ’ όψιν διάφορες επιμέρους προϋποθέσεις. Πρότασή μας, λοιπόν είναι, να διατηρηθεί ο συντελεστής δόμησης σε χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικά αναφέρουμε το 0,3 και να ληφθούν υπ’ όψιν οι πολεοδομικές διατάξεις και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις περιοχές ΠΕΡΠΟ, με σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού κάλλους της περιοχής.
β) Ο νέος Πολεοδομικός Σχεδιασμός δεν προβλέπει την αύξηση των συντελεστών δόμησης αλλά την επαναφορά τους μετά την άδικη και αδικαιολόγητη μείωση τους, σε περιοχές όπως το Κέντρο της Σαλαμίνας όπου οι ιδιοκτησίες είναι κατά κύριο λόγο ιδιαίτερα μικρές. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής του Κέντρου. Παράλληλα θα γίνει επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και στις νέες περιοχές του Δήμου Σαλαμίνας, πάντα με γνώμονα την ορθή ανάπτυξη και την διατήρηση του φυσικού κάλλους των περιοχών. Σε ότι αφορά τις βιομηχανικές ζώνες, η ανάπτυξη τους σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν ήδη προβλεφθεί και θα προβλεφθούν στο μέλλον, θεωρούμε ότι είναι ευνόητη και απαραίτητα για την δημιουργία και ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής.

Ερώτηση 9: Καταπατήσεις – Αυθαίρετη Δόμηση
Με ποιό τρόπο σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τις καταπατήσεις γης και την αυθαίρετη δόμηση στη Σαλαμίνα;

κ. Νάννου
Είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη ιδιωτική πολεοδόμηση της δεκαετίας του ’60 έχει μετατρέψει σε μεγάλο βαθμό το πανέμορφο νησί μας σε ένα πυκνοδομημένο, ανομοιόμορφο και στερούμενο στοιχειώδους αρχιτεκτονικής, οικιστικό ‘συγκρότημα’.
Υποσχόμαστε να διορθώσουμε και να καλυτερεύσουμε την εικόνα αυτή.
Η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. / ΣΧΟΟΑΠ που βρίσκεται εν εξελίξει στο σημερινό Δήμο Σαλαμίνας θα συμπεριλάβει και την εδαφική ενότητα του πρώην Δήμου Αμπελακίων, ούτως ώστε με τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης να έχουμε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο για όλο το νησί. Θα προσπαθήσουμε άμεσα να προωθήσουμε το συντομότερο δυνατό την ένταξη των περιοχών στο Σχέδιο Πόλεως Α΄. και Β΄. κατοικίας. Όσον αφορά τις καταπατήσεις το Πολεοδομικό Γραφείο Σαλαμίνας εντάσσεται στο δυναμικό του Δήμου και θα ενισχυθεί με την κατάλληλη υποδομή ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα η καταπάτηση της γης.

κ. Παπασάββας
Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς.

κ. Ράπτης
Είναι γεγονός ότι το νησί μας και σε αυτό το τομέα έχει ένα αρνητικό ρεκόρ, η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων οργάνων και φορέων και η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας αποτελεί απάντηση σε αυτό το έντονο πρόβλημα.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η υπό ίδρυση νέα Δημοτική Αστυνομία (σύμφωνα με το νόμο Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης) θα συμβάλλει στη πρόληψη, τον έλεγχο και την αποφυγή νέων καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης.
Με σεβασμό στις ιδιοκτησίες και των πολιτών αλλά και με σεβασμό στην ταυτότητα του νησιού μας θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

κ. Σοφράς
Θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος των δημοσίων εκτάσεων. Παράλληλα και με την πρόσθεση των αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας θα πραγματοποιείται άμεση επέμβαση για περιπτώσεις καταπάτησης και αυθαίρετης δόμησης. Η εικόνα του νησιού μας έχει αλλοιωθεί από την αυθαίρετη δόμηση κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και ενημερώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η ανοχή μας στο θέμα αυτό θα είναι μηδενική.

Ερώτηση 10: Ιχθυοκαλλιέργειες
α) Θα συνηγορήσετε στην έκδοση νέων αδειών για ιχθυοκαλλιέργειες και στην παράταση αδειών των ήδη υπαρχουσών;
β) Θα προβείτε σε ελέγχους για τη νομιμότητα της λειτουργίας και των εγκαταστάσεων τους;

κ. Νάννου
α) Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην έκδοση νέων αδειών για ιχθυοκαλλιέργειες και θα είμαστε αυστηροί στην παράταση των ήδη υπαρχουσών αδειών.
β) Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την προστασία των επιχειρήσεων αλλά και την διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου που έχει το νησί μας.

κ. Παπασάββας
Δεν επιθυμούμε την έκδοση νέων αδειών για ιχθυοκαλλιέργειες και θα προβούμε σε ελέγχους για τη νομιμότητα της λειτουργίας και των εγκαταστάσεων των ήδη υπαρχουσών.

κ. Ράπτης
Η δημοτική παράταξη μας επί της αρχής δεν θα συνηγορήσει στην έκδοση νέων αδειών ίδρυσης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελεί δε υποχρέωση των κρατικών υπηρεσιών να ελέγχουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις περιοχές ευθύνης τους σε ότι αφορά τη νομιμότητα λειτουργίας τους και την συμμόρφωση τους προς τις κανονιστικές διατάξεις που τις διέπουν. Υπ’ αυτό το πρίσμα θα ελέγχονται όλες οι επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου και ειδικότερα θα εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εγκαταστάσεων τους.

Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι θα παροτρύνουμε και θα επιβραβεύσουμε – στα μέτρα του δυνατού – τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που θα ακολουθήσουν τα διεθνή standards και θα λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στο νησί μας.

κ. Σοφράς
α) Καμία νέα άδεια δεν θα εκδοθεί σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για την απομάκρυνση των ήδη υπαρχουσών μονάδων από τις περιοχές που εδρεύουν. Δεν συνηγορούμε στην παράταση των αδειών των μονάδων αυτών.
β) Στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων των Δήμων θα διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες για την νομιμότητα της λειτουργίας και των εγκαταστάσεων τους. Στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας θα υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις σύμφωνα με την νομοθεσία.

Ερώτηση 11: Αθλοπαιδίες
α) Είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα με αυτό τον αριθμό κατοίκων που δε διαθέτει στάδια. Με ποιο τρόπο σκέπτεστε να αλλάξετε αυτή την απαράδεκτη εικόνα για το νησί μας;
β) Οι περισσότερες παιδικές χαρές στη Σαλαμίνα είναι επικίνδυνες για τα παιδιά μας. Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να γίνουν ασφαλείς;

κ. Νάννου
α) Σίγουρα η Σαλαμίνα δεν διαθέτει αθλητικά στάδια σύμφωνα με τον αριθμό των κατοίκων αλλά και το δυναμικό των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Η δημιουργία σταδίων είναι στις προτεραιότητές μας όπως και να περάσουμε την άθληση όχι μόνο στους νέους αλλά και στους ενήλικες, προτρέποντάς τους να αθλούνται για καλύτερη υγεία με διάφορα προγράμματα του Δήμου δωρεάν. Ενίσχυση οικονομική των τοπικών αθλητικών Συλλόγων .
β) Η υποβάθμιση της Δ/νσης περιβάλλοντος του Δήμου που ασχολείται με αυτά τα θέματα έχει φέρει τις παιδικές χαρές στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας.
Θα ενεργοποιηθεί το τμήμα παιδικών χαρών του Δήμου , θα τηρούνται καθαρές, θα αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα , θα υπάρχουν φύλακες κατά τη διάρκεια των ωρών που θα είναι ανοικτές ώστε τα παιδιά μας να χαίρονται το παιχνίδι τους με ασφάλεια.

κ. Παπασάββας
Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας τόσο η δημιουργία αθλητικών χώρων, όσο και η κατασκευή ασφαλών παιδικών χαρών .

κ. Ράπτης
Αποτελεί άμεση δέσμευση μας η δημιουργία νέων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αθλητικών χώρων στο νησί μας. Χαρακτηριστικά θα δρομολογήσουμε την οριοθέτηση του αθλητικού πάρκου στο κατάστημα (γήπεδο ποδοσφαίρου και κλειστό) με στόχο την δημιουργία ενός χώρου άθλησης και αναψυχής που θα παρέχει ασφάλεια και τις πρέπουσες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης αθλητών, φιλάθλων και επισκεπτών.
Επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αυλές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων – τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες – με στόχο την άθληση και τη διέξοδο των συμπολιτών μας σε επίπεδο οικισμού και γειτονιάς.

Σε ότι αφορά τις παιδικές χαρές, εκτιμούμε ότι με ελάχιστο κόστος μπορούν να αναβαθμιστούν και να ανακαινιστούν οι υφιστάμενες παιδικές χαρές ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι και η χρήση τους να γίνεται με ασφάλεια.

κ. Σοφράς
α) Βασική μας πεποίθηση είναι η προώθηση και ενδυνάμωση του μαζικού αθλητισμού με την αναβάθμιση και τη διεύρυνση των αθλητικών υποδομών και με την ανάπτυξη των προϋποθέσεων άθλησης των πολιτών κάθε ηλικίας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε έργα άμεσης υλοποίησης στον τομέα του αθλητισμού:
  • Κατασκευή Δημοτικού Κολυμβητηρίου στο Αιάντειο
  • Κατασκευή Κλειστού Δημοτικού Σταδίου στα Αμπελάκια
  • Ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου στα Αμπελάκια
  • Κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου για τις ανάγκες των πολιτών και των ακαδημιών
  • Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο πάρκο των Παλουκίων
Εκτός αυτών στο πρόγραμμα του ΙΔΕΣ συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από προτάσεις με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του αθλητισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
β) Οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στην Σαλαμίνα δεν ανήκουν όλες στον Δήμο. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την συντήρηση των δικών του παιδικών χαρών πράγμα που έχει ήδη κάνει στον Άγιο Νικόλαο και τα Παλούκια. Μέλημα είναι να συνεχιστεί η ως τώρα συντήρηση των υφιστάμενων χώρων στο ίδιο επίπεδο που κρίνεται ικανοποιητικό. Θεωρούμε ωστόσο απαραίτητο να γίνει καταγραφή όλων των χώρων αυτών και να ελεγχθούν για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων και άλλων παρόμοιων περιστατικών.

Ερώτηση 12: Αποχέτευση
Ποιά είναι η θέση σας για τη μέχρι τώρα πορεία του έργου της αποχέτευσης και με ποιές ενέργειες και χρονοδιάγραμμα θα βοηθήσετε να ολοκληρωθεί το έργο;

κ. Νάννου

Ένα έργο πνοής και υγείας, αυτό της Αποχέτευσης Κέντρου Σαλαμίνας, δεν έτυχε του σωστού χειρισμού, με συνέπεια να καρκινοβατεί.
Εμμονή και αδιαλλαξία ήσαν οι χειρότεροι σύμβουλοι.
Ένα έργο ζωής, που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.
Η τήρηση της νομιμότητας, η αυστηρή εκπλήρωση των όρων της εγκριτικής απόφασης του Ταμείου Συνοχής και η πλήρης συμμόρφωση με τις τεχνικές οδηγίες της ΕΥΔΑΠ, είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν όχι μόνο να ολοκληρωθεί το πολυπόθητο αυτό έργο αλλά και να λειτουργήσει, που είναι το σημαντικότερο, και να μη χρειασθεί να πληρώσουν τα σπασμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιοχής αποχέτευσης, αν και τα οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ με τα οποία ανέβασαν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό του έργου θα τα πληρώσουν ούτως ή άλλως, αφού το έργο είναι ανταποδοτικό.

κ. Παπασάββας
Το έργο της αποχέτευσης, παρότι είναι ένα έργο ζωής για τη Σαλαμίνα, ξεκίνησε λάθος και κακώς δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα , διότι δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί προκειμένου να συμπορευτεί το Ταμείο Συνοχής και η ΕΥΔΑΠ. Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία πάντα με την ΕΥΔΑΠ και το Ταμείο Συνοχής.

κ. Ράπτης
Η πάγια θέση της παράταξης μας ήταν, είναι και θα είναι η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου το συντομότερο δυνατό με κάθε και όποιο σύστημα (βαρυτικό – vacuum), αποτελεί δε βασικό στόχο του σχεδιασμού μας η επέκταση της αποχέτευσης στα Αμπελάκια αλλά και η δημιουργία μακροχρόνιου σχεδιασμού ένταξης όλων των βασικών οικισμών στο σύστημα.
Η θέση αυτή είναι καταγεγραμμένη σε όλα τα σχετικά Δημοτικά Συμβούλια (βλ. σχετικά πρακτικά δημοτικών συμβουλίων) αλλά και σε όλες τις ομιλίες μας κατά την προεκλογική περίοδο. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβατικότητας από αρμόδιους φορείς κατασκευής έργου, θα ακολουθήσουμε τις νόμιμες ελεγκτικές διαδικασίες.

κ. Σοφράς
Η τοποθέτηση μας για το θέμα της αποχέτευσης είναι γνωστή και διατυπωμένη. Είναι αυτονόητη η ικανοποίηση μας για την εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης. Είμαστε μάλιστα σε θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του έργου τον Μάρτιο του 2011 οπότε το έργο θα είναι σε λειτουργία. Παρά τα εμπόδια, τις καταγγελίες και τον ανηλεή πόλεμο που δεχτήκαμε το έργο της αποχέτευσης ολοκληρώνεται. Είναι περιττό να αναφέρουμε τα οφέλη του έργου, είμαστε περήφανοι για την εξέλιξη και ολοκλήρωσή του.

Ερώτηση 13: Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Δήμους
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Σαλαμίνας είχε σχεδόν μηδενική συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύντομα η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται αισθητά και ότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κυρίως αναφορικά με το περιβάλλον, μπορούν να επιφέρουν σημαντικά έσοδα και μεγάλα έργα στο Δήμο, με ποιό τρόπο σκοπεύετε να τα εκμεταλλευτείτε;

κ. Νάννου
ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Η χώρα μαστίζεται από το ίδιο της το χρέος και τα ταμεία είναι άδεια.
Η μόνη πηγή χρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα ( χωρίς να ξεπουλάμε λιμάνια και παραλίες σε ιδιώτες ) είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς, μέχρι τώρα καμία Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα Επιχειρησιακά Προγράμματά της.
Ήδη, είμαστε στα μισά της περιόδου του 4ου ΚΠΣ (ΕΣΠΑ 2007-2013) και είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να μη μας αφορά.
Το ΕΠ «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ διαθέτει το ποσόν του 1,8 δις ευρω για έργα που αφορούν την προστασία, αναβάθμιση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος που σκοπό έχουν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της περιοχής.
Ως άμεσης προτεραιότητα θεωρούνται οι υποδομές διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Στο Επιχ/κό αυτό Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τα έργα :
- Αποχέτευση αστικών λυμάτων
  • Δημιουργία σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Υποδομή αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλης κλίμακας.
  • Ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης και ελέγχου των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η εφαρμογή σχεδίων δράσης για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών
Εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά, διότι αναντίρρητα είναι η μόνη πορεία που μπορεί να οδηγήσει το νησί στην ανάπτυξη.
Θα δώσουμε τη μάχη από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής μας για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Για την υλοποίηση τους όμως θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία θα ασχολείτο με αυτό το αντικείμενο και μόνο, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή, την σύνταξη, την κατάθεση, την παρακολούθηση, και την υλοποίηση, των προγραμμάτων αυτών.

κ. Παπασάββας
Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι Δήμοι μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις για την μελέτη και την υλοποίηση σημαντικών έργων για τον τόπο και για αυτό ακριβώς είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα μας η ανάληψη αυτών των προγραμμάτων.

κ. Ράπτης
Η καινοτομία που θα επιφέρουμε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου έχει να κάνει με την προσπάθεια εύρεσης και έλευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στο νησί μας.
Πιο συγκεκριμένα θα δημιουργήσουμε ειδική ομάδα ανάπτυξης, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων η οποία σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, πανεπιστήμια και εξειδικευμένες εταιρείες θα έχει βασικό στόχο την αλλαγή του αρνητικού δεδομένου αποχής και απραξίας από σχετικές δράσεις και κονδύλια που μαστίζει το νησί μας τα τελευταία χρόνια.

κ. Σοφράς
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους Δήμους είναι απαραίτητα εργαλεία λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται πλέον για την τοπική αυτοδιοίκηση. Βασικός μας στόχος είναι η πλήρης εκμετάλλευση των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα:
  • ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση
  • ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση
  • ΕΠ Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη
  • ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
  • ΕΠ Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση
Τα επιμέρους προγράμματα θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για τους άξονες προτεραιοτήτων που από 1/1/2011 θα κινηθούμε. Συγκεκριμένα οι άξονες έχουν ως εξής:
  • Προστασία του Περιβάλλοντος & Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
  • Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού
  • Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση
  • Βελτίωση της Διοικητικής ικανότητας του Δήμου
Μείζονος σημασίας ζήτημα για την εκμετάλλευση των προγραμμάτων είναι η συγγραφή ενός πλήρους Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Σαλαμίνας. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Σαλαμίνας θα περιγράφει με λεπτομέρεια και σαφήνεια τόσο τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου, όσο και τις πηγές χρηματοδότησης.

Ερώτηση 14: Παραλία Σαλαμίνας
Πώς οραματίζεστε την παραλία Σαλαμίνας προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

κ. Νάννου
Η Παραλία της Σαλαμίνας είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού. Είναι ανάσα για τους μόνιμους κατοίκους, σημείο συνάντησης με τις παρέες τους εδώ και δεκάδες χρόνια . Οι σύγχρονες μαρίνες που προτείνουν ορισμένοι δεν είναι απλά μαρίνες δηλ. χώροι ελλιμενισμού πλοίων αναψυχής. Είναι το πρόσχημα για το ξεπούλημα του λιμανιού μας ολόκληρου σε ιδιώτες, αφού θα κτισθούν, υποτίθεται, κατά μήκος της παραλίας μας τεράστια κτίρια που θα κλείσουν όλη τη θέα του λιμανιού.
Τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων κλπ., γιατί δεν γίνονται σε άλλη καλύτερη παραθεριστική περιοχή του νησιού, αλλά προτιμούν την παραλία μας ;
Ποιόν προσπαθούνε να εμπαίξουν ; Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να γίνει.
Πρέπει να παραμείνει παραδοσιακή ιχθυόσκαλα, αναβαθμισμένη και όμορφη . Μια μικρή σύγχρονη μαρίνα θα υπάρχει μετά το Βουρκάρι, ώστε να μην αποκλείει όσους θέλουν να ελλιμενίσουν το κότερό τους ή όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τη Σαλαμίνα με το κότερό τους.
Η παραλία όπως γίνεται σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη πρέπει ορισμένες ώρες το απόγευμα αλλά και το βράδυ να κλείνει, ώστε να μπορούν οι δημότες και οι επισκέπτες να περπατούν με τις οικογένειές τους ,να ξεκουράζονται ή να τρώνε το γλυκό τους χωρίς τον φόβο να τους τραυματίσει οποιοδήποτε όχημα. Αυτό θα το επιτύχουμε με την δημιουργία περιφερειακής οδού αλλά και με τη συνεργασία των φορέων, των κατοίκων και των Πολεοδόμων.
Επίσης οραματιζόμαστε μια παραλία ,τουλάχιστον για ορισμένες ώρες της εβδομάδα ,ήσυχη χωρίς την ηχορύπανση που δημιουργούν τα κέντρα με την ανεξέλεγκτη σε ένταση μουσική, τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα.
Αξιοποίηση των Νεοκλασικών κτιρίων ,φωτισμός και αναπλάσεις στους κάθετους προς την παραλία δρόμους, νησίδες ασφαλείας καθαριότητα σε καθημερινή βάση και πράσινο.

κ. Παπασάββας
Πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση του συνόλου της παραλίας της Σαλαμίνας, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και αισθητικά. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, αθλητικού πάρκου με σωστά διαμορφωμένους χώρους και άλλες προτάσεις που θα αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα της παραλίας του νησιού.

κ. Ράπτης
Η παραλία της Σαλαμίνας αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας, κάθε επέμβαση με στόχο την καθαριότητα, τον καλλωπισμό και προσβασιμότητα συντείνουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η δημιουργία και λειτουργία μιας οργανωμένης μαρίνας θα βοηθούσε προς αυτή τη κατεύθυνση για το λόγο αυτό θα δρομολογήσουμε τις σχετικές απαιτούμενες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση.
Επίσης θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει σημείο ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων ώστε να μειωθεί το σύνηθες φαινόμενο της υπερβολικής ταχύτητας και έντονης ηχορύπανσης από τα τροχοφόρα.

κ. Σοφράς
Μετά την πλακόστρωση, που ήδη έγινε, έχουμε προωθήσει για έγκριση, μελέτη μέσω του ΛΤ Σαλαμίνας, για την κατασκευή 4 εξεδρών, έμπροσθεν των καταστημάτων, με σκοπό την αποδέσμευση της πλακόστρωσης από τα τραπεζοκαθίσματα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ολόκληρου του πεζοδρομίου και την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ποδηλάτων. Παράλληλα μελετάται η περίπτωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες με σκοπό την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πεζών. Με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις(εκτροπή κίνησης οχημάτων) και τα συμπληρωματικά έργα (δημοτικό parking), έχουμε σαν όραμα την σταδιακή δημιουργία ενός ελεγχόμενου πεζόδρομου κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας(μοντέλο που έχει λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία σε άλλες πόλεις πχ Αλεξανδρούπολη). Απώτερος στόχος είναι η ενοποίηση και η ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου από την περιοχή του Καταστήματος μέχρι την περιοχή του Αγ. Νικολάου.

Ερώτηση 15: Έδρα Αντιπεριφέρειας Νήσων
Γνωρίζοντας ότι δημιουργείται αντιπεριφέρεια νήσων, σκοπεύετε και με ποιόν τρόπο να διεκδικήσετε την έδρα της στη Σαλαμίνα προς όφελος του νησιού μας;

κ. Νάννου
Όπως όλοι γνωρίζουμε με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δημιουργείται αντιπεριφέρεια νήσων. Αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων όχι μόνο του δικού μας νησιού αλλά και των υπολοίπων αφού τα προβλήματα είναι παρεμφερή.
Η διεκδίκηση είναι βασική προτεραιότητα για μας για τους παρακάτω λόγους:
α) Είναι το μεγαλύτερο νησί από όλα τα υπόλοιπα σε έκταση και αριθμό κατοίκων.
β) Είναι το κοντινότερο στον Πειραιά και την έδρα της περιφέρειας την Αθήνα και με συγκοινωνία που σπάνια διακόπτεται με το Κέντρο.
γ) Έχει τις κατάλληλες υποδομές (κτιριακές, υπηρεσιακές κ.λ.π.) να δεχτεί την έδρα της Αντιπεριφέρειας.

κ. Παπασάββας
Είναι και δική μας επιθυμία να δημιουργηθεί η έδρα αντιπεριφέρειας νήσων στη Σαλαμίνα, παρότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή αυτή.

κ. Ράπτης
Είναι αυτονόητο ότι το νησί μας το οποίο βρίσκεται εγγύτερα στο λεκανοπέδιο και την πρωτεύουσα αποτελεί ιδανική λύση για την έδρα της νέας αντιπεριφέρειας Νήσων. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το συγκεκριμένο αίτημα και θα αποτελέσει κύριο μέλημα μας η εξάντληση όλων των δυνατών μέσων ώστε να γίνει το νησί μας η έδρα της νέας αντιπεριφέρειας.

κ. Σοφράς
Δεδομένου ότι η Σαλαμίνα αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος του Σαρωνικού και βρίσκεται στην μικρότερη συγκριτικά απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά, κοινού σημείου πρόσβασης για όλα τα νησιά και εφόσον τεθεί θέμα αποκέντρωσης των Περιφερειών, είναι αυτονόητο ότι θα διεκδικήσει την εγκατάσταση της Αντιπεριφέρειας σε σημείο εντός του Δήμου Σαλαμίνας.