Cosco – ζεύξη Πέραμα Σαλαμίνα-Οδικός άξονας Ελευσίνας Θήβας Τυχαίο……..δεν νομίζω!!!


Μετά το πάγωμα των δημόσιων επενδύσεων που έφερε η κρίση, το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συμβόλαια παραχώρησης μεγάλων έργων  μεταξύ των οποίων και η ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Τα έργα τα οποία εξήγγειλε το Υπουργείο στα οποία είχαν γίνει ήδη μελέτες από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα βοηθήσουν να βγει η χώρα από την ύφεση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα  ήταν και θα είναι το δημόσιο χρήμα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από τις επενδύσεις διακυβεύονται συμφέροντα που πολύ φοβάμαι ότι θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο δύο περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, την Ελευσίνα και την Σαλαμίνα. Δύο περιοχές που σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα, θα αποτελούσαν βιτρίνα πολιτισμού και ιστορίας, η χώρα μας τις υποβαθμίζει διαρκώς σε βιομηχανικές ζώνες ή ζώνες διέλευσης για τα κοντέινερ της COSCO. Στόχος, να παρακαμφθεί η Αθήνα. Τα κοντέινερ είτε για την Βόρεια Ελλάδα, είτε για την δυτική Ελλάδα μέσω της ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας και του οδικού άξονα Ελευσίνας-Θήβας θα ταξιδεύουν προς όλη την Ελλάδα.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως.  Όσο όμως βλέπουμε την αδιαφορία όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τον ιστορικό χώρο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και τις ύποπτες συναλλαγές μεταξύ των κινέζων και της κυβέρνησης μέσω του ΟΛΠ, τίποτε δεν φαντάζει απίθανο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζεύξη δεν πρέπει να γίνει. Θα την φέρει από μόνη της αργά ή γρήγορα η πρόοδος. Πρέπει όμως όταν θα έρθει να μας βρει προετοιμασμένους  και να αναβαθμίσει τον τρόπο ζωής μας και τον τόπο μας, όχι να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην κερδοφορία του κεφαλαίου όπως αυτό και αν εκφράζεται.
Το θέμα είναι σημαντικό και αυτό αναδεικνύεται από την σιωπή που τηρούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και μελλοντικοί σωτήρες μας. Κανένας δεν θέτει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων. Το μόνο που ακούμε είναι μισόλογα. Ζητάμε λοιπόν από όλους τους υποψηφίους να πάρουν θέσει στο θέμα της ζεύξης τώρα μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση το ανακινεί.