Σύλλογος "Ενότητα και Δράση"

Με αφορμή τις αρνητικές δυστυχώς εξελίξεις στο δασικό πρόβλημα,
σας αποστέλλουμε το παραπάνω δελτίο τύπου.
Ευχαριστούμε.

Με εκτίμηση
Ο πανσαλαμήνιος σύλλογος "Ενότητα και Δράση, για την Επίλυση του Δασικού Προβλήματος"

Προς: Πρωθυπουργό Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου
           Υπουργό Περιβάλλοντος Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
           Βουλευτές ΄Β Πειραιά Κυρίους Γρηγόρη Νιώτη, Γιάννη Διαμαντίδη,
           Γιάννη Τραγάκη,  Αναστάσιο Νεράτζη, Βέρα Νικολαϊδου, Γιώργο Ανατολάκη,
           Παναγιώτη Λαφαζάνη
          
Κοινοποίηση: Νομάρχη Πειραιά Κύριο Γιάννη Μίχα, Ομοσπονδία Ε.Ε.Σ.Σ.



Σαλαμίνα, 5 Οκτωβρίου 2010

Θεμα: Δασικό Πρόβλημα

Κύριε Πρωθυπουργέ-Κυρία Υπουργέ-Κύριοι Βουλευτές

            Η συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «περί χρηματοδότησης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων-πράσινο ταμείο-κύρωση δασικών χαρτών», το οποίο έρχεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, δείχνει ολοφάνερα με τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών όπως αυτοί  προωθούνται θα δημιουργήσει κοινωνικό αδιέξοδο.
            Το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τα χιλιάδες κτίσματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει σήμερα οικισμούς. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα δείξει ότι τα κτίσματα αυτά βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες ωστόσο των συγκεκριμένων κτισμάτων αγόρασαν αγροτεμάχια και όχι δασικές εκτάσεις, έκαναν νόμιμα συμβόλαια, πλήρωσαν εφορία, οι περισσότεροι δε από αυτούς νομιμοποίησαν το ακίνητό τους επί Τρίτση ενώ έβγαλαν και άδεια ανέγερσης λυομένου, πράξεις που ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τη μεταπολίτευση. Το νομοσχέδιο δεν απαντά στο τι θα γίνει με τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν «παγώσει» αυτή τη στιγμή στην εφορία με το Νόμο 3208/2003, μετά όμως την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα γίνουν άμεσα απαιτητά από αυτήν.
            Συμφωνούμε απόλυτα με τις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών της επιτροπής ακόμα και αυτών της συμπολίτευσης, όπως την τοποθέτηση του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου, όταν διατύπωσαν την αγωνία τους εκφράζοντας και την δική μας άποψη και ανησυχία λέγοντας «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΔΑΣΟΣ». Εάν δεν στηριχτείτε σε αυτή τη λογική τότε θα πρέπει να γκρεμίσετε το 75% των κτισμάτων στη Σαλαμίνα και σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Η ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών υπό τις προϋποθέσεις του τωρινού νομοσχεδίου θα μας φέρει όλους αντιμέτωπους με μία δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα: Τί θα κάνει το κράτος; Θα γκρεμίσει τα χιλιάδες κτίσματα;
             Οι ρυθμίσεις που προβλέπει η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν μία σειρά από κοινωνικά αδιέξοδα  και μία σειρά από κοινωνικές αδικίες. Θα οδηγήσουν τους πολίτες για μία ακόμη φορά σε ατελείωτους δικαστικούς αγώνες προκειμένου να δικαιωθούν, ενώ ούτε εσείς οι ίδιοι θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Συμφωνούμε με όλους τους βουλευτές της Επιτροπής που αναφέρανε ότι το άρθρο 24 και το άρθρο 117 του Συντάγματος θα αποτελέσουν εμπόδιο σε κάθε καλή σας πρόθεση για επίλυση του προβλήματος.
            Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές
Προτείνουμε: Να παγώσει αυτή τη στιγμή κάθε προσπάθεια ανάρτησης δασικών χαρτών υπό αυτές τις προϋποθέσεις και με κριτήριο τις αεροφωτογραφίες του 1945. Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να αναμορφωθεί η δασική νομοθεσία, κατοχυρώνοντας νομικά και συνταγματικά τα οικόπεδα, τα οποία οι πολίτες δεν καταπάτησαν αλλά αντιθέτως νομότυπα αγόρασαν. Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την μεγάλη αγωνία των πολιτών της Σαλαμίνας για τις συνέπειες της ανάρτησης των δασικών χαρτών όπως αυτοί προωθούνται σήμερα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιό σας.




Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γραμματέας
Μάνος Δερτούζος                                                                         Γιώργος             Αδαμόπουλος