ΣΤΟ TVXS.GR Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΑ ΠΟΡΘΜΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Δυναμικές κινητοποιήσεις στα πορθμεία της Σαλαμίνας, με αίτημα τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοϊκής γραμμής, πραγματοποιεί η Κίνηση Δράσης Πολιτών «Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή».
της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Η ακτοπλοϊκή γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου εννέα εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ. Στη μεταφορά των επιβατών δραστηριοποιούνται δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν τις ίδιες τιμές εισιτηρίων και τα ίδια εκδοτήρια. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη γραμμή επί της ουσίας είναι αστική, όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ακτοπλοϊκής, όπως το υψηλό εισιτήριο, το οποίο είναι «δυσβάσταχτο» για τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με αυτό το μέσο.
Την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες (μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) αποφάσισε η Κίνηση Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α με μία σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά από τη Σαλαμίνα προς τον Πειραιά και την Αθήνα για τις δουλειές τους. Η γραμμή δεν χαρακτηρίζεται αστική συγκοινωνία. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μείωση 30% των τιμών των εισιτηρίων για επιβάτη και όχημα. Επιπλέον, παρατηρούνται καθυστερήσεις των δρομολογίων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί ανα 15 λεπτά. Η γραμμή είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, και οι στρατεύσιμοι, οι άνεργοι, οι μαθητές θα έπρεπε να μετακινούνται δωρεάν. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματά μας. Παράλληλα, ζητάμε να τοποθετηθούν στα φεριμπότ ανελκυστήρες, ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες», εξηγεί στο tvxs.gr ο Σωτήρης Καρνέσης, μέλος της Κίνησης Πολιτών Σαλαμίνας.
Στις 23-1-2011, μέλη της Κίνησης βρέθηκαν στα πορθμεία της Σαλαμίνας πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό που έγραφε «Μείωση των Εισιτηρίων Τώρα». Τα ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής έχει φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας, το οποίο θα τοποθετηθεί επ’ αυτού την επόμενη εβδομάδα.
«Τα αιτήματά μας απευθύνονται στα αρμόδια υπουργεία, Ναυτιλίας και Μεταφορών αλλά και στις διοικήσεις των κοινοπραξιών. Απευθυνθήκαμε σε όλους τους βουλευτές της Β’ Περιφέρειας Πειραιά αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας. Όσον αφορά στις δύο κοινοπραξίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διατηρούν τους κανόνες ανταγωνισμού και όχι ίδιες τιμές και δρομολόγια, δηλαδή καρτέλ» υπογραμμίζει ο κ. Καρνέσης.
Η Κίνηση Πολιτών Σαλαμίνας δραστηριοποιείται τους τελευταίους οκτώ μήνες. Οι κινητοποιήσεις τους δεν αφορούν μόνο το ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής. «Έχουμε ανοίξει ένα θέμα με το ιατρείο από το καλοκαίρι επειδή υπάρχει έλλειψη γιατρών. Στην πανελλαδική εβδομάδα δράσης τον Νοέμβριο συμμετείχαμε ως κίνηση στον αποκλεισμό του κέντρου υγείας ώστε ο κόσμος να μην πληρώνει εισιτήριο» τονίζει ο κ. Καρνέσης.
Η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α καλεί όλους τους φορείς της Σαλαμίνας και τους εξωραϊστικούς συλλόγους στην προσπάθειά της, ενώ οι επόμενες κινητοποιήσεις της θα εξαρτηθούν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.