Μάκης Πεταλούδης: O διαιτολόγος των επωνύμων συμβουλεύει



Παθιασμένος υποστηρικτής της θρεπτικής αξίας των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και συνταγών, ο διατροφολόγος Μάκης Πετελούδης μάς δίνει τα φώτα του για να είμαστε υγιείς, δραστήριοι και με καθαρό μυαλό.

Οι συμβουλές τού διακεκριμένου διατροφολόγου θεωρούνται «απαράβατος κανόνας» για τους επώνυμους πελάτες του, αφού όλοι έχουν βιώσει τα θετικά αποτελέσματά τους τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ενέργεια που προσφέρουν. Το πρόγραμμα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ο διατροφολόγος λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν του ότι κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες βάσει των δραστηριοτήτων αλλά και του ατομικού τρόπου ζωής!


Ο Κώστας Βουτσάς είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος, με όρεξη για το καλό φαγητό. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Μάκη Πετελούδη τρώει πολλές βραστές σαλάτες που του αρέσουν, πολλές πρωτεΐνες, λίγα τυριά, καθόλου γλυκά αλλά και ένα άκρως θρεπτικό πρωινό που πάντα περιλαμβάνει μέλι, βρώμη, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, φρούτα, δαμάσκηνα, κρόκο Κοζάνης, κ.ά. σε διαφόρους συνδυασμούς!


Ο Χρήστος Δάντης, επίσης λάτρης του φαγητού, είναι και αυτός πολύ δραστήριος. Πρόβες, στούντιο, ζωντανές εμφανίσεις αλλά και ένα νεογέννητο μωρό, τον έχουν... στην πρίζα όλη μέρα! Μαζί με τον κ. Πετελούδη έφτιαξαν ένα πρόγραμμα με πολλά και μικρά γεύματα, που περιλαμβάνουν σαλάτες, μικρά σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, φρούτα, πρωτεΐνες και οτιδήποτε υγιεινό μπορεί να καταναλώσει κάποιος που λόγω δουλειάς βρίσκεται πολλές ώρες εκτός σπιτιού.

Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Νίκος Αντύπας, δυο σπουδαίοι Ελληνες συνθέτες, έχουν αδυναμία στο ψάρι και στην ελαφριά διατροφή. Ετσι τους συμβούλεψε να προτιμούν τροφές που δίνουν ενέργεια στο σώμα και το μυαλό, όπως είναι το ρόδι, τα παντζάρια, οι μπανάνες, η μαύρη σοκολάτα, τα θαλασσινά και όόλα τα φρέσκα ψάρια!


Συμβουλές... γένους θηλυκού
Μεταξύ των επωνύμων που έχουν ζητήσει τις συμβουλές τού Μάκη Πετελούδη είναι η Ελντα Πανοπούλου, η Μπέσυ Μάλφα, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Λένα Αλκαίου και η Βίκυ Λέανδρος.

Με δεδομένο ότι ο γυναικείος οργανισμός έχει ιδιαιτερότητες (λόγω ορμονών, έμμηνου ρύσης κ.ά.) ο διατροφολόγος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν τυχαίες δίαιτες κάθε φορά που θεωρούν ότι πρέπει να χάσουν κιλά. Επειδή, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου, όλες θέλουν να δείχνουν φρέσκες, ο κ. Πετελούδης τους προτείνει να ακολουθούν τρεις βασικές συμβουλές:

1) Σωστή διατροφή και όχι δίαιτα.

2) Φρέσκα και όχι έτοιμα, εκτός εποχής προϊόντα.

3) Ασκηση που ταιριάζει στην καθεμία.

Για παράδειγμα, η Ελντα Πανοπούλου έπειτα από συζητήσεις με τον Μάκη κατέληξε ότι της ταιριάζει το περπάτημα. Κάθε ημέρα για μία ώρα περπατάει και σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής κατάφερε, ύστερα από πολλά χρόνια που έκανε αναποτελεσματικές δίαιτες, να χάσει πολλά κιλά και να μην τα ξαναπάρει!


Πάθος με την παράδοση
«Οι παραδοσιακές συνταγές σε συνδυασμό με την ατελείωτη ποικιλία των ελληνικών προϊόντων και τη διαπιστωμένη ευεργετική δράση τους μπορούν να μας εξασφαλίσουν όχι μόνον υγεία αλλά και καλή φυσική κατάσταση» μας λέει ο Μάκης Πετελούδης, υποστηρίζοντας με πάθος τη θρεπτική αξία των προϊόντων της ελληνικής γης:

«Για παράδειγμα η κάππαρη, ένα από τα κατ’ εξοχήν παραδοσιακά προϊόντα της Ιου, πέραν της μοναδικής γεύσης που έχει, θεωρείται θεραπευτική για αρθρίτιδα, ρευματισμούς, ρευματοπάθειες, προβλήματα στο έντερο αλλά και ιδανική κατά της σεξουαλικής ανικανότητας. Η συμβουλή μου για όποιον θέλει να είναι υγιής, δραστήριος και με καθαρό μυαλό είναι η εξής: χρησιμοποιείτε ελληνικά φρέσκα προϊόντα και λαχανικά εποχής (πολύ σημαντικό), μέλι, ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια, κρέατα, ελληνικά βότανα, κρόκο Κοζάνης, ελληνικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, μαύρη σοκολάτα, αβγά, ξινόγαλο, γιαούρτι, μπαχαρικά, ρίγανη, θυμάρι, τσουκνίδα, χαμομήλι, γλυκά του κουταλιού κ.λπ. Φτιάξτε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, όπως τις έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, με παραδοσιακά προϊόντα που ταιριάζουν στα γονίδιά μας, στο κλίμα μας και στον τρόπο που μάθαμε να τρώμε μεγαλώνοντας. Η διατροφή μας είναι ο φύλακας-άγγελος της υγείας μας, το καύσιμο του οργανισμού μας, η ασπίδα προστασίας μας, αλλά και το φάρμακό μας, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη!».


WHO IS...

O Μάκης Πετελούδης ξεκίνησε ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και, αφού ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, στη συνέχεια προέκυψαν οι σπουδές στη διαιτολογία και στις φυσικές επιστήμες υγείας. Ασχολείται ενεργά με τον τουρισμό -είναι ιδιοκτήτης του cocktail bar «Ammos» στην Ιο- εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Η αγάπη του για το νησί τον ώθησε σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες να ιδρύσει το σωματείο ΜΠΛΕ, του οποίου είναι πρόεδρος και δημιουργήθηκε για να προβάλλει τις ομορφιές του νησιού.

Τον χειμώνα διατηρεί τη μουσική σκηνή «Ακρη» στη Σαλαμίνα και παρέα με μουσικούς καταθέτουν τη δική τους άποψη. Από το 1994 παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές υγείας, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο στην εκπομπή «Φάκελος: Υγεία».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΣΜΑΝΗΣ - Espresso