Το πρωί στα ναυπηγεία, το απόγευμα στην ΑΕΚ


Η ιστορία του Χριστόφορου Μπακαούκα θα μπορούσε να ήταν σενάριο ελληνικής ταινίας. Κάθε πρωί, δώδεκα χρόνια τώρα, εργάζεται στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και το απόγευμα παίζει χάντμπολ στην ΑΕΚ!

Πίσω από τη βιτρίνα του ελληνικού αθλητισμού κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες που, όταν τις μαθαίνεις, σου προκαλούν θαυμασμό. Σήμερα, φιλοξενούμε έναν αθλητή που κατά τη γνώμη μας αποτελεί πρότυπο. Ο 33χρονος αθλητής χάντμπολ της ΑΕΚ Χριστόφορος Μπακαούκας μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός και για την προσπάθεια της ΑΕΚ να κυνηγήσει δύο στόχους: την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της αλλά και την ευρωπαϊκή διάκριση. Ο Μπακαούκας είναι από τους καλύτερους Ελληνες επιθετικούς και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στη φετινή εξαιρετική πορεία της ΑΕΚ. Ωστόσο, «δουλειά μου είναι να φτιάχνω πλοία» λέει χαμογελώντας.


- Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να αφιερώνει τόσες πολλές ώρες για προπόνηση, να λείπει σε ταξίδια με την ομάδα και να μην υπάρχει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα;Ολοι το ξέρουμε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την κρίση. Δεν το κρύβω ότι τα χρήματα που παίρνουμε είναι λίγα, όμως αξίζει να αναφέρω ότι στην ΑΕΚ η διοίκηση κάνει προσπάθειες και μας δίνει κάποια χρήματα. Σε άλλες ομάδες τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.


- Ποιος είναι ο φετινός στόχος σας;Θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Στην ΑΕΚ το τμήμα του χάντμπολ δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια και επομένως δεν έχει μεγάλη διαδρομή στο εν λόγω άθλημα. Εντούτοις, φιλοδοξούμε φέτος να πάρουμε τα πρωτεία στην Ελλάδα και να προχωρήσουμε στην Ευρώπη.

- Η κλήρωση στο Τσάλεντζ Καπ σας έφερε αντιμέτωπους με την Παρτιζάν.Νομίζω ότι είναι στα μέτρα μας. Μπορούμε να την αποκλείσουμε και να πάρουμε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εδώ που φτάσαμε μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα και το τρόπαιο.

- Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι στο πλευρό σας;Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τους οπαδούς της ΑΕΚ. Είναι κοντά μας. Με τον τρόπο τους βοηθούν και αυτοί στην επίτευξη των στόχων.

- Η Ερασιτεχνική αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Δεν σας έχουν αγγίξει;Η διοίκηση επιδιώκει να είναι στο μέτρο του δυνατού συνεπής. Δεν έχουμε παράπονο. Σας είπα, υπάρχει μεγάλη κρίση και δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Πρέπει να ξέρεις πού πατάς. Μακάρι να είχαμε κάποιους χορηγούς και να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πάντως, στην ΑΕΚ έχουμε οικογενειακό κλίμα και αυτό είναι το μυστικό μας.

- Ονειρα για να παίξεις στο εξωτερικό;Στην ηλικία των τριάντα τριών χρόνων δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια όνειρα. Το όνειρό μου τώρα είναι να πάω ένα ταξίδι με την οικογένειά μου στο Λος Αντζελες και το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, θα το πραγματοποιήσω.

- Πρόσφατα, κλήθηκες πάλι στην εθνική ομάδα.Επειτα από πέντε χρόνια έλαβα πάλι πρόσκληση και ευχαριστώ τον προπονητή Νίκο Μάντζο. Πιστεύω ότι οι καλές εμφανίσεις που κάνω με την ΑΕΚ μου άνοιξαν πάλι την πόρτα.

- Εργάζεσαι στα ναυπηγεία για να καλύψεις τις ανάγκες σου...Οι περισσότεροι αθλητές κάνουμε και άλλη δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα. Εγώ δουλεύω δώδεκα χρόνια στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Φτιάχνω καράβια. Αυτή είναι η δουλειά που έμαθα από μικρός. Τουλάχιστον, είμαι στο νησί μου, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σαλαμίνα.

- Αλλη δουλειά έχεις κάνει;Για δυόμισι χρόνια εργάστηκα σε αντιπροσωπία αυτοκινήτων.

- Είσαι παντρεμένος;Δέκα χρόνια. Με τη γυναίκα μου, την Τάνια, που και αυτή είναι από τη Σαλαμίνα, έχουμε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο, που είναι πέντε χρόνων.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΙΛΗΡΟΣ - Espresso