ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΡΙΟΥ ΤΡΑΥΛΟΥ

                        ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1η )

Εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ. 268/31-12-2011 τεύχος Α΄), η οποία στο άρθρο 2, παράγραφος 1 εδάφιο 1 αναφέρει τα παρακάτω:
« Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οφειλές Δήμων στο Ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά των κάθε είδους προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής τους, συμψηφίζονται με τά συνολικά προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του Νόμου 3756/2009 (Α΄ 53) έσοδα εκάστου, κατόπιν συγκέντρωσης στοιχείων βεβαιωτικών, ως προς το ύψος και το είδος των οφειλών κάθε Δήμου, με μέριμνα της διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών».

Στο ίδιο άρθρο και παράγραφο και στο εδάφιο 3 μεταξύ άλλων αναφέρει:
«στις ανωτέρω οφειλές, συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, μετά των προβλεπομένων ευεργετημάτων και απαλλαγών, καθώς και οφειλές των δήμων που προέρχονται από τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου………….»
Δηλαδή με απλά λόγια, συμψηφίζονται με μέριμνα της διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών ΟΛΕΣ οι οφειλές των Δήμων και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν παρακρατηθεί από την πολιτεία.

Αυτονόητο επομένως είναι, ότι συμψηφίζονται και οι οφειλές προς το δημόσιο της ΔΕΠΑΣ του
τ. Δήμου Σαλαμίνας.

Συμπέρασμα 1ον
Ο δήμαρχος «βιάστηκε» να δημιουργήσει «ντόρο» εις βάρος πολιτικών παραγόντων του νησιού παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό ήταν γνωστό «στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» ότι θα εκδοθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών – Οικονομικών η παραπάνω νομοθετική πράξη – ρύθμιση.

Συμπέρασμα 2ον
Γίνεται επίκαιρη η επιστολή μου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Σαλαμίνας, τον Ιούλιο του 2011, όπου είχα επισημάνει ότι στις απαιτήσεις των πρώην Δήμων Σαλαμίνος και Αμπελακίων, δεν είχαν συμπεριληφθεί οι παρακρατηθέντες πόροι του νόμου 3756/2009 με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η σχέση απαιτήσεων – υποχρεώσεων κάθε Δήμου.

Συμπέρασμα 3ον
Μήπως, πλέον, πρέπει να διορθωθούν οι ισολογισμοί του 2010 και της έναρξης του 2011 ώστε να συμπεριληφθούν στο σκέλος των απαιτήσεων οι παρακρατηθέντες πόροι ως έσοδο; Λέω… μήπως…
Έτσι με αφορμή τα παραπάνω επανέρχομαι με:

Υ.Γ. 1: Τελικά θα γίνει η κοινή συνέντευξη τύπου; (Για να έχει ενδιαφέρον, προτείνω να συζητηθούν εκτός από τα «χρέη» και άλλα θέματα του τ. Δήμου Αμπελακίων, όπως πχ αποχέτευση, δημοτικό σχολείο Σεληνίων, καθαριότητα κλπ ώστε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα οι συμπολίτες μας)
Υ.Γ. 2: Εάν τελικά στην συνέντευξη τύπου για τα «χρέη» είμαι λάθος, θα με διορθώσουν άραγε όπως παρακάλεσα τα αρμόδια Οικονομικά στελέχη (ορκωτός, λογιστής, διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών) εγγράφως και με στοιχεία;
Αντε να δούμε……..
Υ.Γ. 3: Ειρήνη ημίν. Έγινε παρεξήγηση. Του χρόνου θα μου δοθεί, λέει, ο λόγος στην πίτα των Σεληνίων, για να δώσω ευχές στους Σεληνιώτες. Κι αν όχι του χρόνου, σίγουρα τον επόμενο.
Υ.Γ. 4: Και τώρα γνωστοί - άγνωστοι (σχολιαστές), μπορείτε να πιάσετε δουλειά. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Μάριος ΤΡΑΥΛΟΣ