Μάριος Τραυλός... "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 2"

Απεστάλη στο Δήμο Σαλαμίνας με κατεπείγοντα χαρακτήρα, η εγκύκλιος 10/16.3.2012 του Υπουργείου Εσωτερικών με ΘΕΜΑ: «Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με την παρούσα σας προωθούμε την με αριθμό οικ.2/21967/0094/13.3.2012 εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  (έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ.) με θέμα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ζήτημα  που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής της Χώρας για το έτος 2012. Η εξόφληση αυτή επισημαίνεται ότι θα γίνει, όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και συνομολόγηση δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για αυτό  το σκοπό στον κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων.»
            Θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι εδώ και πολύ καιρό, είχαμε γίνει μάρτυρες μιάς απίστευτης προσπάθειας του Δημάρχου να πείσει την Κοινή Γνώμη, ότι δήθεν παρέλαβε από τους δύο τ. Δήμους «χρέη πέραν πάσης φαντασίας» κάτι που διατυμπάνιζε με επιμονή και περισσή πολιτική «αναίδεια»  σε κάθε κοπή πίττας και σε κάθε εκδήλωση.
            Επίσης  επιθυμώ να θυμίσω ότι το εκπληκτικό ήταν ότι όλα αυτά τα ποσά που κατά καιρούς ανέφερε, ισχυριζόταν ότι προέκυπταν από τους ισολογισμούς, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση, ακόμη και τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίου γνώριζαν ότι τα ποσά των υποχρεώσεων ήταν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ, προκαλώντας φυσικά  και τις έντονες αντιδράσεις των δύο τέως Δημάρχων.
            Ηταν προφανές, για κάθε σκεπτόμενο πολίτη, γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε αυτή την πολιτική της «καμένης Γής»  . Όμως του διέφυγε ότι αυτές “οι παλαιοκομματικές  μέθοδοι” είναι πλέον παρωχημένες και εύκολα καταρρέουν, όπως συνέβη εν προκειμένω.
            Επανέρχομαι στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου με απλά λόγια προβλέπει την εξόφληση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ, μέχρι και  31/12/2011 με έκτακτη επιχορήγηση.
            Έτσι αυτό που απομένει ν’ αντιμετωπίσει η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι τις ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, (δάνεια από  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), ‘ύψους 10.000.000€ περίπου σε βάθος εικοσαετίας. Επομένως της αναλογούν  για τα υπόλοιπα 2,5 περίπου χρόνια της θητείας της, τα 2,50 εικοστά των 10.000.000€ δηλ. ένα ποσό περίπου 1.250.000€. 

            Αγαπητοί μου συμπολίτες,
            Ο Δήμος Σαλαμίνας και το λέω με πλήρη επίγνωση, ήταν αυτάρκης οικονομικά. Είχε δηλαδή επαρκή έσοδα, (τακτικά και έκτακτα). Πόσο μάλλον τώρα, με το «ΛΑΧΕΙΟ» της έκτακτης επιχορήγησης της Πολιτείας,  (ισχύει για όλους τους Δήμους), όπου εξοφλούνται όλες οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ΚΑΙ του  2011, διαχειριστική περίοδο της Νέας Δημοτικής Αρχής.
Το μόνο θέμα που θα πρέπει ν’ απασχολεί την Δημοτική Αρχή, είναι η “χρηστή διαχείριση”, γιατί αυτή η εξέλιξη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη του Νησιού μας.
Ευχές σε  όσους γιορτάζουν σήμερα,

                                                                                    Σαλαμίνα 25/3/2012
                                                                                      Μάριος ΤΡΑΥΛΟΣ
                                                                                     τ. Δήμαρχος Αμπελακίων