Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν   τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας σε ολόκληρη τη Σαλαμίνα με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή τόσο στο δασαρχείο όσο και στον Ομιλό μας. .

Εδώ και δύο μήνες ,ο Ομιλος Φίλων του Δάσους  μετά από την εξασφάλιση καυσίμων των Ι.Χ των εθελοντών μας απο  της Δημοτική Αρχή, συνδράμει  στο εργο  του Δήμου Σαλαμίνας  στη προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της περιβαλλοντοκτόνος δραστηριότητας, σε στενή  συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές  ,εκτελώντας    καθημερινά περιπολίες στο Δάσος των Κανακίων.

Είναι  γεγονός ότι η  οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά  σε συνδιασμό με  το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε μεγάλο αριθμό πολιτών να στραφεί στα καυσόξυλα  , με αποτέλεσμα την αύξηση της παράνομης υλοτομίας, που απειλεί τον δασικό πλούτο της περιοχής μας..

 Διαπιστώθηκε  ότι Η παράνομη υλοτομία δεν αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις με κίνητρο την εύρεση καυσίμου αλλα κυρίως για οργανωμένη δραστηριότητα κάποιων  που  κερδοσκοπούν από το παραεμπόριο ξυλείας .

Η συνεχής παρουσία  των μελών μας σε ολόκληρη τη περιοχή των Κανακίων είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση  αυτού του φαινομένου .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών το φαινόμενο  αυτο σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των τελευταίων πέντε ετών.

Και  το πρόβλημα βέβαια  αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο από τη νέα χρονιά οπότε και θα ισχύσει η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Με τον ρυθμό αυτό είναι σίγουρο  ότι    σε λίγα χρόνια οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες με τα δέντρα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Δυστυχώς η  υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με τις τεράστιες ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό καθιστά  αδύνατη την επαρκή φύλαξη και προστασία των δασών μας.

Επειδή το δάσος των Κανακίων αποτελεί  ,ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο πράσινης ανάπτυξης για τη Σαλαμίνα και τον 2ο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική οφείλουμε όλοι  μας να  συμβάλουμε στη προσπάθεια αυτή που γίνεται   για την  προστασία   του   δασικού μας πλούτου από τη λαθραία υλοτομία!

Ιδιαίτερα η Δασική Υπηρεσία ,για τη διευκόλυνση τη φυσικής αναγέννησης και ανανέωσης του δάσους   και την αποφυγή της συνέχειας της ανεξέλεκτης  παράνομης  κοπής δέντρων  είναι απαραίτητο να προσδιορίσει  τον τρόπο υλοτομίας και τα δέντρα τα οποία πρέπει να κοπούν  , με συνεχή έλεγχο για τη σωστή εφαρμογή του ,οπου  ετσι  θα καλύπτονται   και  οι ανάγκες των πολιτών .

Υπενθυμίζεται ότι το κόψιμο και η εκρίζωση δασικών δένδρων απο Δημόσια και Ιδιωτικά δάση  η δασικές περιοχές , η μετατροπή τους σε ξυλεία και η μεταφορά τους χωρίς αδεια,  αποτελεί αδίκημα, και οι παραβάτες τιμωρούνται  με φυλάκιση η/και με χρηματική ποινή,επίσης τα μέσα που  χρησιμοποιήθηκαν (εργαλεία,οχήματα μεταφοράς )κατάσχονται.

Το Δάσος είναι η Ζωή μας!