Δήμαρχος Σαλαμίνας:"κα Νάννου, μάθετε να ακούτε ώστε ακούγοντας να μαθαίνετε"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

κα Νάννου, μάθετε να ακούτε ώστε ακούγοντας να μαθαίνετε

Είναι γνωστό ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε ένα δήμο που την 1.1.2011 ήταν καταχρεωμένος  με οφειλές που έφταναν τα 43 εκατ € και με παράλληλη απαγόρευση από την κείμενη νομοθεσία  σύναψης νέου δανείου για την ρύθμιση των οφειλών αυτών.
Σε αυτή δε την δύσκολη συγκυρία αν συνυπολογίσουμε την αρνητική Εθνική οικονομική κατάσταση (μείωση εσόδων ΟΤΑ κατά 50% σε σχέση με το 2009) καταλαβαίνει κανείς εύκολα το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον   που υπήρχε την 1.1.2011 στο ξεκίνημα της νέας   Δημοτικής Αρχής, σε ένα Δήμο  που  προερχόταν από μια κατάσχεση  3,5 εκ  € που είχε γίνει  ήδη από την  ΕΥΔΑΠ στον πρώην Δήμο Σαλαμίνας, αφού   δεν ήταν συνεπής στην συμφωνία που είχε υπογράψει  για την αποπληρωμή του χρέους.

 Μάλιστα την  1.1.2011 υπήρχαν από τους δύο πρώην Δήμους σε εξέλιξη δυο συμφωνίες αποπληρωμής χρέους προς την ΕΥΔΑΠ.  Ο πρώην Δήμος Σαλαμίνας   με μηνιαία καταβολή δόσης   περίπου  28.000  € και ο πρώην Δήμος Αμπελακίων με μηνιαία καταβολή δόσης περίπου 30.000 €.    Δηλαδή το σύνολο της μηνιαίας καταβολής  των δόσεων  προς την ΕΥΔΑΠ την 1/ 1/ 2011  ήταν περίπου 60.000 €. Σε αυτά αν προσθέσουμε το κόστος της  μέσης  μηνιαίας κατανάλωσης νερού  που είναι 160.000 €  προέκυπτε η υποχρέωση για  μηνιαία  καταβολή χρημάτων στην ΕΥΔΑΠ ύψους 220.000 €. Ένας Δήμος υπερχρεωμένος με σύνηθες και  καθημερινό σχεδόν φαινόμενο τις κατασχέσεις  από διάφορες παλαιές οφειλές , ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί και  σε αυτή την υποχρέωση. Με δεδομένα  λοιπόν όλα τα ανωτέρω ο Δήμος επέλεξε  την έντιμη και ειλικρινή διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ.
Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης που σαν κατάληξη  θα έχει την υπογραφή του προσυμφώνου  πετύχαμε τα εξής:
1.   Απόλυτη προστασία του Δήμου από κατασχέσεις έναντι των οφειλών μας από το 2011 μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου  ( περίπου Ιούνιος 2013)
2. Σε όλη την διάρκεια του 2011 και το 1ο εξάμηνο του 2012  που αναμένεται η υπογραφή του προσυμφώνου, ανεστάλησαν όλες οι πληρωμές του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.  Που σημαίνει ότι πετύχαμε άτοκο δανεισμό ύψους  3.960.000 € (220.000 Χ 18) ποσό που σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλε ο δήμος στην ΕΥΔΑΠ.
3. Για όλη την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, περίπου 12 μήνες, από την υπογραφή του προσυμφώνου μέχρι την διατύπωση της τελικής πρότασης της ΕΥΔΑΠ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου -την οποία δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχτούμε- αντί για 220.000 € τον μήνα θα πληρώνουμε 50.000 €.  Δηλαδή με αυτή την ρύθμιση  εξασφαλίσαμε   ένα επί πλέον άτοκο δανεισμό  ύψους 2.040.000 € (170.000 χ 12) ποσό που θα κατέβαλε ο δήμος προς την ΕΥΔΑΠ μέχρι 31-5-13.
Συνολικά μέσα από αυτή την διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ εκτός από το πάγωμα των κατασχέσεων  που μπορούσαν  να ενεργοποιηθούν οποτεδήποτε  λόγω των οφειλών μας, εξασφαλίσαμε ένα άτοκο δάνειο συνολικού ύψους  6.000.000 €   (3.960.000 + 2.040.000)
Η μόνη υποχρέωση που ανέλαβε ο Δήμος μας έναντι της υπογραφής των προσυμφώνων είναι να υποβάλλει ΑΙΤΗΣΗ  στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων,  για λήψη δανείου με στόχο την εξόφληση της οφειλής προς την ΕΥΔΑΠ, χωρίς  όμως να απαιτείται η έγκριση του δανείου για την υπογραφή του προσυμφώνου.

Η κα Νάννου διατυπώνει και διάφορα  ερωτήματα:
 ‘’Που πήγαν τόσα λεφτά; ’’
Η απάντηση είναι απλή. Με τα λεφτά αυτά πληρώθηκαν αφενός οι κατασχέσεις που έρχονται καθημερινά στο Δήμο  (περίπου 1.800.000 € μόνο τους 18 μήνες) από παλαιές  οφειλές και  σε προμηθευτές, πολλοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά και αφετέρου τα υπόλοιπα ήταν απολύτως απαραίτητα για την στοιχειώδη λειτουργία του δήμου.
‘’Γιατί ο Δήμος δεν εντάσσεται στο Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης; ‘’
 Αν και στο ερώτημα αυτό  έχω απαντήσει στο παρελθόν θα  απαντήσω για μια ακόμα φορά και πιστεύω ότι επί τέλους θα το κατανοήσει. Στο πρόγραμμα αυτό έχει αρνηθεί να ενταχθεί  το 99% των  Δήμων. Αυτό δεν σας λέει τίποτα κα Νάννου; Γιατί επιμένετε σε αυτή την πρόταση κα Νάννου; Μήπως θέλετε ο Δήμος να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιτήρησης ; (Μνημόνιο)   
‘’Με ποιο τιμολόγιο θα χρεώνει η ΕΥΔΑΠ τις καταναλώσεις και ποιο θα είναι το μέλλον των υπαλλήλων   της ύδρευσης  του Δήμου: ‘’
Τα ερωτήματα αυτά δικαιολογούνται μόνο στην περίπτωση που δεν  άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου, ή δεν διάβασε το προσύμφωνο με την ΕΥΔΑΠ  ή  τέλος αν το διάβασε  δεν  το κατάλαβε. Ο λόγος είναι απλός. Το προσύμφωνο που αποδέχτηκε το Δημοτικό συμβούλιο δεν έχει κανένα δεσμευτικό όρο για τον Δήμο. Στο προσύμφωνο  παράγραφος   8.1  ρητά αναφέρεται ότι στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η ΕΥΔΑΠ  θα υποβάλει  πρόταση στον Δήμο για την μακροχρόνια ανάληψη της διαχείρισης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ στην οποία θα περιλαμβάνονται οι όποιοι δεσμευτικοί όροι  τους οποίους τότε και μόνο τότε, χωρίς καμία προηγούμενη δέσμευση, θα κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο αν τους αποδέχεται ή όχι.  Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποδεχτεί την πρόταση της ΕΥΔΑΠ δεν θα έχει καμία συνέπεια.
Ας έχετε την απαιτούμενη  υπομονή κα Νάννου. Γιατί βιάζεστε;
κα Νάννου μάθετε να ακούτε ώστε ακούγοντας να μαθαίνετε…..


Γραφείο Τύπου Δημάρχου Σαλαμίνας