Ανοιχτή επιστολή Μπούτση στους Συλλόγους του Αιαντείου

Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, προσκαλώντας με επανειλημμένα στις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου σας. Απέφυγα, τη φετεινή χρονιά, να παραστώ σε οποιαδήποτε εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή του Αιαντείου για έναν πολύ απλό λόγο.
Ντρέπομαι να σας δω στα μάτια και να σας εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει στην Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου.
Όπως θυμάστε, πριν από τις εκλογές είχα επαφές με πολλούς από εσάς, σε μια προσπάθεια διερεύνησης και καταγραφής των τοπικών προβλημάτων.
Όταν τον Ιανουάριο του 2011, η δημοτική παράταξη με την οποία εκλέχθηκα Κοινοτικός Σύμβουλος, ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, ασφαλώς όλοι περιμένατε την υλοποίηση των ζητημάτων που, προεκλογικά, είχαμε συζητήσει και σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα προωθήσουμε στο μέτρο του εφικτού.

Σας θυμίζω εδώ, ότι η Κοινότητα Αιαντείου είναι εδαφικά το 44,6% του νησιού, με απομακρυσμένες περιοχές, με δύσβατους δρόμους,  με υπερήλικες μόνιμους κατοίκους και εντέλει με πλήθος προβλημάτων , που ο ίδιος ο κ. Τσαβαρής, στην προεκλογική του ομιλία, τον Οκτώβριο του 2010, στο Αιάντειο, υποσχέθηκε ότι θα λύσει, αναβαθμίζοντας τον ρόλο και τις δυνατότητες της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου.
Αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου, στις 2 Ιανουαρίου 2011, ζήτησα από τον κ. Τσαβαρή, με επίμονο και φορτικό τρόπο, να διαθέσει εξοπλισμό και ανθρώπους στην Δημοτική μας Κοινότητα, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τις παρεμβάσεις μας στα πολλαπλά καθημερινά προβλήματα που είχαν ήδη καταγραφεί (καθαριότητα, μικροέργα, ηλεκτροφωτισμός κλπ.).
Οι οχλήσεις μου προς τον κ. Τσαβαρή, και σας θυμίζω εδώ ότι τότε διατηρούσαμε άριστες σχέσεις, ήταν συνεχείς αλλά «έπεφταν στο κενό». Ο νέος δήμαρχος αδυνατούσε -έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν- να διαθέσει μερικά παραπάνω δρομολόγια των αυτοκινήτων καθαριότητας στην περιοχή του Αιαντείου, που όλοι ξέρετε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει, την ίδια ώρα που στο «Κολωνάκι» της Σαλαμίνας, στον πρώην δήμο Αμπελακίων, τα απορριμματοφόρα άδειαζαν … άδειους κάδους απορριμμάτων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ίδια περίοδο που ζητήσαμε ανθρώπους για την υπηρεσία της καθαριότητας από τον κ. Τσαβαρή και μας έλεγε «δεν έχω», κάποιοι εργαζόμενοι του Δήμου, έκαναν καλλωπισμό στα Αμπελάκια, φρεσκάροντας με χρώμα, τα ρείθρα των πεζοδρομίων, γύρω από το κατηργημένο Δημαρχείο. Αλλά εκεί βλέπετε, είναι περιοχή πρώτης κατηγορίας και πάντα προηγείται.
Τα ίδια συνέβησαν όταν πήραμε απόφαση στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας και ζητήσαμε πλέον επίσημα, να διατεθούν συγκεκριμένα υλικοτεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, προς χρήση της Δημοτικής Κοινότητας, ώστε να επιτελούμε το έργο που μας αναθέσατε με την ψήφο σας. Και στην περίπτωση αυτή, ο κύριος Τσαβαρής επί λέξει μου απάντησε «να ‘ξερες τι ζητάς τώρα…».
Ήξερα πολύ καλά τι ζητάω. Στην διάθεση της Κοινότητας υπήρχαν -και εξακολουθούν να υπάρχουν- τρείς εργαζόμενοι για την καθαριότητα, δύο άτομα με ειδικές ανάγκες και μία ηλικιωμένη κυρία. Αυτά τα ήξερε όμως και ο κ. Τσαβαρής.
Το αποτέλεσμα είναι, ότι με την αρνητική του στάση χώρισε το νησί σε περιοχές πρώτης και … εσχάτης κατηγορίας. Το 44,6% του νησιού το Αιάντειο, είχε και έχει ελλιπή καθαριότητα, ενώ το 15,6% του νησιού (Αμπελάκια και Σελήνια) λάμπουν κυριολεκτικά αφού εκεί ο κ. Τσαβαρής παρέχει επάρκεια προσωπικού και πλεόνασμα εξοπλισμού.
Εξαιτίας αυτών των γεγονότων, και όπως ασφαλώς έχετε πληροφορηθεί, οι σχέσεις μας με τον κ. Τσαβαρή ψυχράνθηκαν και άρχισε να μας κατηγορεί, εμένα και το Κοινοτικό Συμβούλιο, ότι είμαστε τουρίστες. Λησμόνησε φαίνεται τις 107 αποφάσεις του 2011 και άλλες 50 του 2012 (έως τον Ιούλιο) της Δημοτικής Κοινότητας που απεστάλησαν στο κεντρικό Δήμο για περαιτέρω ενέργειες και υλοποίηση.
Οι περισσότερες από αυτές τις αποφάσεις αφορούν μικρά και μεγάλα τοπικά ζητήματα της περιοχής του Αιαντείου, όπως η πυροπροστασία των δασικών όγκων, οι διαφαινόμενες εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, η κακή κατάσταση των δρόμων, αιτήματα για υποστήριξη στην καθαριότητα, πρόταση για δημιουργία ΚΕΠ στο Αιάντειο και άλλα πολλά που ο κ. Τσαβαρής, με την βοήθεια του ιδιώτη “ειδικού συμβούλου” του κ. Ευθυμίου, πέταξε συνολικά στον κάλαθο των αχρήστων.
Στην συνέχεια, ο ίδιος, επέλεξε να απαξιώσει πλήρως το θεσμικό και διοικητικό ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου, εγκαθιστώντας πέρα από κάθε θεσμική, νομική και ηθική νομιμότητα τον κ. Δερτούζο στο ρόλο του «Αιαντειάρχη» που με την βοήθεια διαφόρων ιδιωτών φίλων του αντικατέστησαν εντελώς, εμένα ως Πρόεδρο και την Δημοτική Κοινότητα ως θεσμικό όργανο στα δρώμενα του Αιαντείου.
Η κατάσταση αυτή, που δύο φορές δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Τσαβαρής, μία με την πλήρη άρνησή του να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια στην Δημοτική Κοινότητα και άλλη μία με την εγκατάσταση του κίβδηλου  «Αιαντειάρχη», οδήγησε τα πράγματα στα άκρα, αναγκάζοντας με να αποχωρήσω από τον συνδυασμό του και να τον καταγγείλω δημοσίως, για όσα έκανε αλλά και για όσα δεν έκανε, για το Αιάντειο.
Όλοι ασφαλώς έχετε δει τα διάφορα διάσπαρτα μικροέργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Αιαντείου τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να ξέρετε ότι τα έργα αυτά έγιναν χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη  οι πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, τα αιτήματα τους που είχαν καταγραφεί στο γραφείο της Κοινότητας αλλά και χωρίς να τηρείται καθόλου η νόμιμη διαδικασία πραγματοποίησης έργων (μελέτες, προϋπολογισμός, καταμέτρηση, παραλαβή από το αρμόδιο θεσμικό όργανο κλπ.).
Οι πραγματικές ανάγκες, που καθημερινά άκουγα και ακούω από τους κατοίκους του Αιαντείου που μας τιμούν με την παρουσία τους, ερχόμενοι στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας, οι ανάγκες που καθημερινά καταγράφουμε επισκεπτόμενοι τις απομακρυσμένες γωνιές του Αιαντείου, αλλά και οι επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον περασμένο χειμώνα από την κακοκαιρία, ενεγράφησαν στα παλαιότερα των υποδημάτων του κ. Τσαβαρή και των πραιτοριανών του.
Αντί να υπηρετηθούν αυτές, υπηρετήθηκαν οι ψηφοθηρικές και «πελατειακές» ανάγκες της διοικούσης τον Δήμο μας παράταξης, με έργα αμφιβόλου αναγκαιότητας, γεμάτα κακοτεχνίες και σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβα έργα βιτρίνας που καμία ανάγκη από αυτά δεν έχει ο τόπος μας.
Αυτοί είναι οι λόγοι που απέφυγα να εμφανιστώ στις εκδηλώσεις σας. Παραμένω πάντα στην διάθεσή σας, ως ανεξάρτητος Κοινοτικός Σύμβουλος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΣΗΣ

πηγή:  thesalaminians.com