Επιστολή της κίνησης Ν.ΑΥΜΑΧΗ.Α. στην περιφέρεια για το λατομείο Τούρλας

Διαβάστε το κείμενο που έστειλε η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α για το θέμα του λατομείου της Τούρλας προς τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει για το θέμα την Πέμπτη 4/10.

ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Θέμα: ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΑΔΡΑΝΩΝ  ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ  “ΑΚΡΑ ΤΟΥΡΛΑ” Δ.Κ. ΣΕΛΗΝΙΩΝ ΔΗΜΟΥ   ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Απευθυνόμαστε σε σας για να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας για τη μελέτη που υπέβαλε ο ΟΛΠ σχετικά με την αποκατάσταση του  ανενεργού λατομείου στη θέση Άκρα Τούρλα στα Σελήνια Σαλαμίνας

1. Πρόκειται για μια μελέτη που προβλέπει εξόρυξη επιπλέον 500.000 κυβικών. σε λατομικό χώρο 250 στρεμμάτων στον οποίο περιλαμβάνεται αναδασωτέα  έκταση 60 στρ. και έκταση 50 στρ η οποία παρανόμως είχε καταληφθεί από το λατομείο.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, με το προτεινόμενο ύψος βαθμίδων στα 10 μέτρα, είναι προφανές  ότι η δενδροφύτευση δεν προκειται να επιτύχει την καλύψη του σεληνιακού τοπίου , οδηγώντας σε μια αποκατάσταση – παρωδία.

2. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας , προχώρησε με δική του πρωτοβουλία στην υπογραφή Πρωτόκολλου  Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και εργολάβων για το έργου του ΟΛΠ χωρίς να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ούτε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο . Συγκάλεσε δε εκ των υστέρων Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τις παραπάνω μονομερείς ενέργειες με σκοπό αφενός τη δημιουργία τετελεσμένων και αφετέρου για να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απόφαση δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Σαλαμίνα συμφωνεί με την αποκατάσταση του λατομείου από τον ΟΛΠ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του Δημάρχου υπερψηφίστηκε μόνο από συμβούλους του συνδυασμού του ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντιώθηκε.
Αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση των Κοινοτικών Συμβουλίων Σεληνίων και Αιαντείου, που είναι όμορες με το λατομείο περιοχές.
Γενικότερα , οι πολίτες της Σαλαμίνας είναι  κάθετα αντίθετοι με την επιχειρούμενη «αποκατάσταση». Εχει συσταθεί κίνηση πολιτών της περιοχής Σεληνίων που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποτροπή της, ενώ διαφωνία έχουν εκφράσει ο Περιβαλλοντικός Ομιλος και ο Σύλλογος Μηχανικών.



3. Ο ΟΛΠ δεν θεωρείται φερέγγυος φορέας, διότι
Επί 18 έτη δεν είχε είχε προβεί στην αποκατάσταση ως όφειλε και επανέρχεται τώρα που χρειάζεται λατομικό υλικό .
  • Είναι υπεύθυνος για πλήθος παραβάσεων, καταπατήσεων και καταστρατηγήσεων νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά
  • Διατείνεται ότι θα εξορύξει 500.000 κυβικά  , ενώ είναι γνωστό ότι οι ανάγκες του σε υλικό για τα λιμενικά έργα απαιτούν 7 – 10 εκατομμύρια κυβικά. Δεδομένης μάλιστα της δυσκολίας εξεύρεσης αδρανών υλικών από άλλη πηγή, θα είμαστε τουλάχιστο αφελείς αν πιστεύαμε ότι θα σταματήσει τις εργασίες πριν εξορύξει  την ποσότητα που χρειάζεται.
  • Υπάρχει εκκρεμότητα για αποκατάσταση της Κυνόσουρας η οποία είναι και αυτή «έργο» του ΟΛΠ και η μη καταβολή των αναλογικών και εφ άπαξ αποζημιώσεων, από τη χρήση του λατομείου κατά το παρελθόν και της εγγυητικής επιστολής αποκατάστασης η οποία κατέπεσε.

Με βάση τα παραπάνω , τα μέλη της κίνησης πολιτών Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητκή Ανατροπή) που δραστηριοποιείται από το 2010 σε ευρεία κλίμακα τοπικών θεμάτων δηλώνουμε

  • Την πλήρη αντίθεσή μας στα σχέδια ΟΛΠ – Δημάρχου που θα αποτελειώσουν την περιβαλλοντική καταστροφή του χώρου.

  • Είναι απαραίτητο να γίνει πραγματική αποκατάσταση του λατομείου στη θέση Άκρα Τούρλα με χρήση του νομικού πλαισίου, που αναφέρεται στα ανενεργά λατομεία και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη οδός μέσα από την Περιφέρεια τον ΕΣΔΝΑ και τον Οργανισμό της Αθήνας και την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ αυτών καθώς και του Δήμου.

  • Καταγγέλουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ως ανεύθυνες, επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές και την καλούμε να τις σταματήσει άμεσα και να σεβαστεί τους πολίτες της Σαλαμίνας.