Η εισήγηση από την χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπ δημάρχου κ Σπύρου Σοφρά



Συνέντευξη Τύπου  της 15 Ιανουαρίου 2013

Αγαπητές Κυρίες, αγαπητοί Κύριοι,
Είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου , που διεκδικούμε να αναλάβουμε και πάλι την τύχη του στα χέρια μας,
Η υπεύθυνη , η έντιμη , η αποτελεσματική , διοίκηση που εφαρμόσαμε κατά την διοίκηση του δήμου στην προηγούμενη θητεία , καθώς και η μέχρι σήμερα παρουσία μας στη ρόλο της αντιπολίτευσης , με προτάσεις , ελέγχους , καταγγελίες  προς κάθε μεριά , που  σκοπό μόνον έχουμε να προάγουμε τα συμφέροντα του τόπου,  είναι το οπλοστάσιό μας,  στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει και που πιστεύουμε, ότι θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα, και για μας και για το καλό του τόπου.
Αγαπητές φίλες και φίλοι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά από ήττα σε ήττα , ενθυμείστε όταν έχασε ο κ. Μακρής από δήμαρχος, είχε έρθει τότε τρίτος και εκτός δευτέρου γύρου, ενθυμείστε όταν βγήκα εγώ δήμαρχος ο κ. Αγαπίου  είχε έρθει και αυτός τρίτος εκτός δευτέρου γύρου . Εμείς μπήκαμε στο δεύτερο γύρο και με μια δυναμική μειώσαμε την διαφορά από τον κ. Τσαβαρή,  τις 10 μονάδες του πρώτου γύρου τις κάναμε  4  και αυτό είναι κάτι που έχει συνέχεια, έτσι  αυτή τη στιγμή η δημοτικότητά μας έναντι του σημερινού δημάρχου είναι παρασάγγας  μπροστά.
Στην αντιπολίτευση , κάνουμε αντιπολίτευση με γνώμονα το καλό του τόπου
με όλες τις μεθόδους που αυτό επιτυγχάνεται, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν βγάζουμε άναρθρες κραυγές , για να δημιουργείται θόρυβος, ούτε ανεβαίνουμε στα κεραμίδια εναντίων προσώπων ή προσώπου,  εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές , οι σκοπιμότητες , οι μεθοδεύσεις , κάτω από το πρίσμα των οποίων γίνονται ή προωθούνται τα τεκταινόμενα στο δήμο, γιατί πιστεύουμε πως μόνο έτσι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του τόπου  μας.
Δυστυχώς για τον τόπο μας ο Δήμαρχος αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και του αναστήματος που απαιτεί το αξίωμα του Δημάρχου Σαλαμίνας.  Από της αναλήψεως των καθηκόντων του,  άρχισαν στον τόπο μας να αναφύονται νέα ήθη και έθιμα, που  το ήθος  μου και οι αρχές μου δεν μου επιτρέπουν να αναφερθώ.
Η απύθμενη αλαζονεία και ο άκρατος εγωισμός, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στον τρόπο διοίκησης, που ο δήμαρχος εισήγαγε στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Η υποτιμητική έκφραση  λόγου και συμπεριφοράς στο δημοτικό συμβούλιο, προς τους αντιπάλους της μειοψηφίας, είτε αυτοί είναι άνδρες, πολύ δε περισσότερο προς τις γυναίκες συμβούλους, είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Βεβαίως υπάρχει αντίδραση από τους συμβούλους της μειοψηφίας προς αυτή τη μεθόδευση και συμπεριφορά, πράγμα που έχει φέρει συγκρούσεις και εντάσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ των συμβούλων της μειοψηφίας και της δημοτικής αρχής. Το αποκορύφωμα  αυτής της συμπεριφοράς, εκδήλωσης έπαρσης και αλαζονείας, ήταν όταν μέλος της δημοτικής αρχής, βλαστήμησε τα Θεία εντός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου, απευθυνόμενος και διαπληκτιζόμενος με  συνδημότη μας τη μία φορά και με δημοτική σύμβουλο την άλλη.
Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι η απαξίωση προς τους θεσμούς, που επιδεικνύει αυτή η δημοτική αρχή με κύριο εκφραστή τον δήμαρχο. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος, την απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου, όταν τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της δημοτικής αρχής, αθροιστικά έχουν συγκαλέσει περισσότερα από 25 έκτακτα δημοτικά συμβούλια και έχουν εισηγηθεί για συζήτηση περισσότερα από 300 Προ Ημερήσιας Διάταξης Θέματα, η πλειονότητα των οποίων ήταν σοβαρά θέματα και αποφάσεις διάθεσης  εκατομμυρίων  €. Με μοναδικό σκοπό να αιφνιδιάσουν τους συμβούλους της μειοψηφίας και να ελαχιστοποιήσουν τον έλεγχο  που του κάνουμε. Στο ίδιο πλαίσιο και με την ίδια τακτική ενεργεί και στις συνεδριάσεις της Οικονομικής επιτροπής, όπου εκεί τα θέματα που έρχονται, είναι αποκλειστικά οικονομικά και θα έπρεπε από μόνος του, να επιδείκνυε  αυξημένη ευαισθησία.
Και για να κλείσω τον κύκλο  των θεμάτων, που άπτονται της απαξίωσης  των δημοτικών συμβουλίων, δεν μπορώ να μην αναφέρω το σοβαρότατο θέμα,  της  εμμονής του δημάρχου, (μοναδική στα  χρονικά) να μην υπογράφει τις εισηγήσεις των θεμάτων, που συζητούνται στο συμβούλιο. Τον έχω καταγγείλει, για την απαξίωση αυτή ως εσκεμμένη και συνειδητή ενέργεια, για την αποφυγή νομικών ευθυνών, στη περίπτωση έκνομων αποφάσεων.  Δυστυχώς έχουμε ψηφίσει τέτοιες αποφάσεις, και πιθανόν να προκύψουν ποινικές ευθύνες, για όλους όσους ψήφισαν υπέρ της πρότασης, εκτός του δημάρχου ο οποίος δεν υπογράφει τις εισηγήσεις.
Άλλο ένα από τα καινούργια, που μας έχει παρουσιάσει αυτή η δημοτική αρχή, που κατ’ εμέ είναι   το πιο ανεύθυνο και πιο επικίνδυνο, για τα δημοτικά δρώμενα, αλλά και για τους ίδιους, είναι η περίφημη έκφραση «Πολιτική Απόφαση» και ότι αυτό συνεπάγεται. Όποτε στριμώχτηκαν, στην επιλογή να αναλάβουν μια ευθύνη ή να δικαιολογήσουν από νομικής πλευράς μια απόφασή τους, επικαλούνται το περίφημο «εμείς είμαστε πολιτικό όργανο και λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις». Στο όνομα λοιπόν, αυτών των τάχα πολιτικών αποφάσεων, προσπαθούν να καλύψουν τις όποιες έκνομες επιλογές τους. Πολιτική απόφαση είναι, η ιδέα , είναι ο στόχος , είναι το όραμα, για να φτάσω όμως στην υλοποίηση των, υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσω μέσα από νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες, αδειών , ελέγχων , απολογισμών , πράγμα το οποίο δεν κάνουν, πλείστα όσα παραδείγματα. Τρανή απόδειξη, η σωρεία ακυρώσεων  αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, μετά από ενστάσεις που έχουν γίνει, για σοβαρά θέματα και ιδιαίτερα οικονομικής διαχείρισης.  Αποτέλεσμα παρόμοιων ενεργειών, αλλά σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, έφερε τη χώρα στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή στα πρόθυρα εξαφάνισης του κράτους, μια τέτοια πολιτική εν πολύς, προσπαθεί να εφαρμόσει η παρούσα δημοτική αρχή, πιστεύοντας πως πίσω από την έκφραση «πολιτική απόφαση», θα μπορέσει να λειτουργεί έξω από τα όρια νομιμότητας και διαφάνειας.
Και άφησα ως τελευταίο, το φαινόμενο αυτό, της παραπληροφόρησης.  Όπως πολύ καλά γνωρίζεται, γιατί έχω αρθρογραφήσει πολλά κείμενα, τα οποία έχω κοινοποιήσει μέσω του ηλεκτρονικού αλλά και γραπτού τύπου, η παραπληροφόρηση είναι μια μέθοδος, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον και χωρίς δισταγμό ο κ. Τσαβαρής, σε αυτό εντάσσεται και η μέθοδος, πες-πες στο τέλος κάτι θα μείνει , όπως έχουν διδάξει διάσημοι γνωστοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Τσαβαρής, επιδόθηκε σ’ αυτό το σπορ. Αναφερόμενος  στο περίφημο «ύψος του χρέους» το οποίο ανάλαβε η δημοτική αρχή, μέχρι και τη χθεσινή παρουσία του, επ’ ευκαιρία της κοπής των πιτών, όπου κι αν έγινε αυτό, με την παρουσίαση των πεπραγμένων και του έργου που έχει επιτελέσει, απευθύνεται στο κοινό, ανερυθρίαστος, αλλά και χωρίς τη δυνατότητα διασταύρωσης των λεγομένων του, φυσικό άλλωστε, έχει επιδοθεί σε ένα παραλήρημα παραπληροφόρησης άνευ προηγουμένου. Εκτιμούμε ότι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί από μέρους του δημάρχου, ως μοναδικού όπλου αιτιολόγησης, της έλλειψης παραγωγής δικού του έργου.
Εμείς θα είμαστε εδώ, συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας ως αντιπολίτευση της δημοτική αρχή, και εφόσον χρειαστεί θα σας καλούμε, και θα σας ενημερώνουμε για την άλλη άποψη, αυτή που κρύβει και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πεπραγμένων της.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και πιστεύω πως μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας θα μου δοθεί η ευκαιρία, να ενημερώσω τους δημότες μας, για  όλα  τα τεκταινόμενα αυτά τα δυο χρόνια.
Σπύρος Σοφράς
Υποψήφιος Δήμαρχος Σαλαμίνας