8 ΜΑΡΤΗ –ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



Οι γυναίκες διεθνώς βρίσκονται απέναντι σε πολιτικές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και στερεότυπα που είναι ενάντια στα ανθρώπινα, οικογενειακά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Υποβάλλονται συχνά σε εκβιασμούς, διακρίσεις, απειλές, παρενοχλήσεις, διλήμματα στο εργασιακό, κοινωνικό αλλά και οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζούν, προσφέρουν και εργάζονται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, το 80% των
προσφύγων είναι γυναίκες-παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια αλλά μόνο το 1% κατέχει γή, 6% παράγουν εισόδημα αλλά μόνο το 5% απολαμβάνει το εισόδημα που παράγει.

Διαχρονικά οι αγώνες των γυναικών ήταν στοχευμένοι στην διεκδίκηση της ισότητας και την διεύρυνση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, την πολιτική και την κοινωνία.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας που έχουν λυσσαλέα εξαπολύσει τα οικονομικά συμφέροντα μαζί με τους εκφραστές της σκληρής νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, η 8 Μάρτη είναι και πρέπει να είναι για τις γυναίκες συναδέλφους μας, ημέρα αφύπνισης και επαγρύπνισης  και προσδιορισμού στόχων και διεκδικήσεων για τους αγώνες που έρχονται.

Στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, οι Ελληνίδες εργαζόμενες δέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Με απολύσεις, με ανασφάλιστη εργασία, με την εφαρμογή των πιο ελαστικών και παράνομων μορφών απασχόλησης, οι γυναίκες- για μια ακόμα φορά- είναι εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το πιο βαρύ, ίσως, τίμημα των μνημονιακών πολιτικών.

Οι Ελληνίδες εργαζόμενες ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία των αγώνων για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ευημερίας, συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Το έχουν αποδείξει διαχρονικά με την συμμετοχή τους στους εργατικούς, κοινωνικούς αλλά και εθνικούς αγώνες.

Τιμούμε τους αγώνες αυτούς των γυναικών και τις καλούμε να τους συνεχίσουν

μαζί με το σύνολο των εργαζομένων.



                     ΤΟ Δ.Σ