Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει η δράση του ΠΕΡΙΒΟΣ "ΠΑΜΕ ... ΑΝΑΠΟΔΑ"

Ανακυκλώνουν χαρτί, αποκτούν νέα δέντρα
Πρωτότυπη, «ανάποδη» δράση ξεκινούν οι μαθητές στη Σαλαμίνα
 
Του Κωστα Ονισενκο - Καθημερινή

Μετά τη συλλογή τηγανέλαιου προς ανακύκλωση στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας ήρθε η ώρα για συλλογή χαρτιού, αυτή τη φορά από τα σχολεία της Σαλαμίνας.
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων πολιτών μέσα από τα σχολεία του νησιού, ο Περιβαλλοντικός Ομιλος Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ) συνέλαβε και ανέλαβε την υλοποίηση της δράσης «Πάμε Ανάποδα» με στόχο τη συλλογή ανακυκλώσιμου χαρτιού. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα πωληθεί σε εταιρείες ανακύκλωσης και με τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν, θα αγοραστούν και θα φυτευτούν δέντρα μέσα στους χώρους των σχολείων που συμμετέχουν. Μάλιστα, τα δέντρα που θα φυτευτούν σε κάθε σχολείο θα είναι όσα θα αγοραστούν με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει το σχολείο από την ανακύκλωση χαρτιού.
Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα της δράσης «Πάμε Ανάποδα: Το δέντρο έκανε το χαρτί ή το χαρτί το δέντρο;» που «τρέχει» μέχρι τις 15 Ιουνίου σε όλα τα δευτεροβάθμια σχολεία της Σαλαμίνας.
«Με τη δράση αυτή οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία συλλογής χαρτιού, πώλησής του, αλλά και της αγοράς των δέντρων.
Ηδη, έχουμε έρθει σε επαφή με εταιρείες ανακύκλωσης, ενώ θα πάρουμε καταλόγους προσφορών από φυτώρια για να διαλέξουν οι μαθητές τα δέντρα που θέλουν να προμηθευτούν με τα χρήματα που θα κερδίσουν από το χαρτί. Τα χαρτιά που θα συγκεντρωθούν μπορεί να προέρχονται από σημειώσεις, τετράδια, παλιά βιβλία, συσκευασίες κ.λπ. Τα δέντρα ή και τα λουλούδια θα φυτευτούν σε προαύλια σχολείων ή σε κοντινές πλατείες», αναφέρει στην «Κ» η εκπαιδευτικός Μαίρη Κανάκη, γραμματέας του ΠΕΡΙΒΟΣ. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος δεν είναι μόνο η δεντροφύτευση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο ζήτημα της ανακύκλωσης. «Το χαρτί δεν είναι σκουπίδι, αλλά πρώτη ύλη. Αυτό θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές, αλλά και το γεγονός ότι για να παρασκευαστεί χρειάζονται δέντρα και ότι η ανάποδη διαδικασία δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς χρειάζεται να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος χαρτιού για να υπάρξει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», συμπληρώνει η ίδια.
Ενδιαφέρονται και άλλοι Oπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ομίλου, εκπαιδευτικός Ανδρέας Φαρμακόρης, ελάχιστη είναι η ανακύκλωση που γίνεται στο νησί, γεγονός που θα πρέπει να διορθωθεί. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους χειμερινούς μήνες από τους 120 τόνους απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά, μόλις οι 3 καταλήγουν στην ανακύκλωση. Είναι κάτι που μας ανησυχεί», αναφέρει. «Το πρόγραμμα υλοποιείται με έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η ιδέα ξεκίνησε κυρίως από εμάς, τους εκπαιδευτικούς, καθώς βλέπαμε κάθε χρόνο μεγάλο όγκο χαρτιού, που συγκεντρωνόταν στα σχολεία, αντί να ανακυκλώνεται να καταλήγει στις χωματερές», συμπληρώνει. Οι διευθυντές των σχολείων (5 Γυμνάσια, 3 Γενικά Λύκεια, 1 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ) έχουν ανταποκριθεί θετικά. Μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η ανταπόκριση των ίδιων των μαθητών. Στόχος των οργανωτών είναι σταδιακά το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα δημοτικά σχολεία. Ηδη, καθώς η δράση άρχισε να παίρνει δημοσιότητα, διευθυντές και καθηγητές σχολείων του Πύργου, της Αίγινας και άλλων περιοχών της χώρας έχουν επικοινωνήσει με το ΠΕΡΙΒΟΣ για να ενημερωθούν για τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος και στις δικές τους περιοχές.
Παρά τα μικρά ποσοστά των υλικών που ανακυκλώνονται στη χώρα μας, παρατηρείται σαφής αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία διαχειρίζεται τους μπλε κάδους, η ποσότητα του ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώθηκε το 2011 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2010. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικονομική κρίση μείωσε κάθετα την απόρριψη συσκευασιών, αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια. Αυτή η ευαισθητοποίηση, εκτιμούν οι οικολογικές οργανώσεις, μπορεί να γίνει καθημερινή πρακτική, ιδίως εάν αρχίσει από τις μικρές ηλικίες, όπως στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Περιβαλλοντικός Ομιλος Σαλαμίνας.