Ο Εορτασμός των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία. Αφετηρία Ανάπτυξης για τον Τόπο

Επί δυόμιση χρόνια ο  Δήμαρχος Σαλαμίνας  ενεργώντας από μόνος του, χωρίς καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει αναλωθεί σε ένα  αγώνα εντός και εκτός Ελλάδας για την  ανάθεση του εορτασμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Σαλαμίνα.
Στην προσπάθειά του αυτή ως αιχμή του δόρατος έχει  τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας.  
Κατόπιν εισηγήσεως του κ. Σοφρά να έρθει επί τέλους  επίσημα στο Δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθεί διεξοδικά η όλη πορεία και η εξέλιξη του εγχειρήματος, αυτό πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της 19/6/2013.
Ο κ.  Σοφράς λαμβάνοντας τον λόγο, έκανε γνωστές στο συμβούλιο τις απόψεις του συνδυασμού του, και τα σημεία  που διαφωνεί με τις μέχρι σήμερα κινήσεις του κ. Τσαβαρή.
Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι,  είναι ιστορικό ατόπημα να χρησιμοποιείται ως δεκανίκι για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  το ένα και Μοναδικό, Πραγματικό Κοσμοϊστορικό γεγονός, αυτό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
 Ο εορτασμός  και οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας,  μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει την απαρχή μια νέας εκστρατείας  για την αναβάθμιση και ανάπλαση ολόκληρης της Σαλαμίνας.
Το σημειακό γεγονός είναι τόσο σημαντικό και τόσο  ικανό από μόνο του, που μπορεί να κάνει την Σαλαμίνα μας κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για ολόκληρο το έτος των εορταστικών εκδηλώσεων.
Απ’ την άλλη  η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (COM (2012) 407final. 2012/ 0199 (COD)), στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, περιορίζει την επιλογή της Σαλαμίνας.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ο σαφής προβληματισμός της επιτροπής διαβούλευσης, από την επιλογή μιας πόλης με περιορισμένες ικανότητες.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η τοποθέτηση του Υφυπουργού κυρίου Τσαβάρα στην ενημέρωσή του προς τα μέλη των επιτροπών της Βουλής, όταν  αναφέρεται στο άρθρο 4  της απόφασης,  που λέει «Στον διαγωνισμό για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορούν να συμμετέχουν μόνο πόλεις. Οι υποψήφιες πόλεις μπορούν να περιλαμβάνουν και τις γύρω περιοχές τους. Ωστόσο, οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται με το όνομα της κύριας πόλης και, σε περίπτωση επιλογής της, ο τίτλος θα απονέμεται σε αυτή.» 
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πολιτισμού και Αθλητισμού την 15/4/2013, μετά την συνάντηση του Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου με τους κ. Τραγάκη και Τσαβαρή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για την προώθηση της υποψηφιότητας για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, «Συμφωνήθηκε η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας  με ένταξη δράσεων που θα αναδεικνύουν τόσο το Δήμο Πειραιά, το Δ. Σαλαμίνας όσο και ολόκληρη την Περιφερειακή ενότητα.»
Μετά τα παραπάνω αναφερόμενα και επειδή εκτιμούμε  ότι,  όπως έχει εξελιχθεί η  πορεία του θέματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας μέχρι σήμερα, αφενός υποβαθμίζει και προσβάλει τον εορτασμό των 2.500 χρόνων, αφετέρου είναι αβέβαιη η ανάθεση της  στη Σαλαμίνα, επιβάλλεται  να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις μας.  Για το λόγο αυτό και η εισήγησή μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η εξής:
Να συσταθεί επιτροπή  αποτελούμενη  από τον εκάστοτε Δήμαρχο και τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, με σκοπό να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, για την προετοιμασία του εορτασμού της επετείου των 2.500 χρόνων, για το 2020, με την αίγλη και σοβαρότητα που απαιτεί το μοναδικό κοσμοϊστορικό γεγονός. 
Η εισήγησή μας,  δεν έτυχε υπερψήφισης από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία τελικά δέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου για  την συνέχιση των δράσεων ως έχουν μέχρι σήμερα.
Μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας για την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας από το Δήμο Σαλαμίνας ο δήμαρχος τάχτηκε υπέρ αυτής της άποψης.
Δηλώνουμε ότι, επειδή στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ελλιπέστατη πληροφόρηση για το μείζον αυτό θέμα, η δημοτική μας παράταξη θα αναλάβει την πρωτοβουλία άμεσα να διοργανώσει ημερίδα για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων. 
 
Το γραφείο τύπου του συνδυασμού