Ερώτηση του ΚΚΕ για το ΙΚΑ Σαλαμίνας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του ΙΚΑ Σαλαμίνας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΙΚΑ Σαλαμίνας
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Σαλαμίνας με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα στο τμήμα των διοικητικών υπηρεσιών έχουν απομείνει μόνο έξι υπάλληλοι από 32 υπάλληλοι που ήταν το 2009, ενώ μέχρι τις 17 Ιούνη το τμήμα θα έχει μεταφερθεί στο Πέραμα, όπου θα συγχωνευθεί με εκείνο του Περάματος. Η εξέλιξη αυτή θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους-ασφαλισμένους της περιοχής, όπου θα χρειάζονται μία μέρα και με το κόστος της μετακίνησής τους από τη Σαλαμίνα στο Πέραμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Επιπλέον το ΙΚΑ δεν διαθέτει σημαντικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρο, οδοντογιατρό, ορθοπεδικό, ο ένας καρδιολόγος που υπάρχει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Γενικά, δεν υπάρχει μικροβιολόγος στο νησί. Η αναμονή των ασφαλισμένων για την επίσκεψη σε γιατρό συνήθως ξεπερνάει και το μήνα.
Η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση των άγριων περικοπών των κονδυλίων για την υγεία, αν και οι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για υγεία και κάλυψη δεν έχουν, αλλά μόνο ταλαιπωρία. Αυτή η πολιτική που συρρικνώνουν τα κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα, ουσιαστικά στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού δημιουργούνται προϋποθέσεις επέκτασης και γιγάντωσης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει,
  • Για την στελέχωση του ΙΚΑ Σαλαμίνας με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
  • Για να μην μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Σαλαμίνας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασφαλισμένων της περιοχής».
Πηγή: 902.gr