Ανάστατη η Σαλαμίνα από την επαναλειτουργία του νταμαριού

Ανάστατη είναι η Σαλαμίνα, από το πρωί της Τρίτης 25/06, εξ αιτίας μιας προσωρινής διαταγής του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά που ουσιαστικά επέτρεψε την επαναλειτουργία του λατομείου στην θέση Γούβα – Μπατσί.
Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε την Παρασκευή 21/06, μετά από αίτηση της εταιρείας «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας ΑΕ», και ισχύει μέχρι την οριστική εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης που έχει καταθέσει η εταιρεία κατά των αποφάσεων της Περιφέρειας που διατάζουν την σφράγιση του κυρίως παραγωγικού μηχανήματος του λατομείου, του σπαστηροτριβείου, και εντέλλονται την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που γειτονεύουν με το λατομείο, το πρωί της Τρίτης 25/06 ακούστηκε ο γνωστός θόρυβος των φουρνέλων και στην συνέχεια άρχισε η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών του λατομείου έμφορτων με αδρανή υλικά.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν δύο πράματα.
Αφενός ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, έπραξε τα νόμιμα, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας που προβλέπει ότι «ωσότου εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής, η εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης αναστέλλεται αυτοδικαίως», αλλά το συγκεκριμένο μηχάνημα στερείται αδείας από τον Μάρτιο του 2012, οπότε είναι απορίας άξιον τι νόημα έχει η απόφαση αναστολής της σφράγισής του, διότι θεωρητικά τουλάχιστον, το σπαστηροτριβείο, δεν έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε μήνες.
Αφετέρου, και ενώ όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες (σ.σ. Δασαρχείο, Διεύθυνση Μεταλλείων, Περιφέρεια κ.α.) που εμπλέκονται στην λειτουργία του λατομείου, επιμένουν κατηγορηματικά ότι η συνέχιση της λειτουργίας του για διάφορους τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους είναι παράνομη, το  λατομείο συνεχίζει να λειτουργεί, αποκαλύπτοντας τις εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη αδυναμία επιβολής της έννομης τάξης, τουλάχιστον κατά το μέρος της εκτέλεσης των αποφάσεων της Διοίκησης.
Ένα σοβαρό ερώτημα τέθηκε γύρω από την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Η πλευρά Αγγέλου, φέρεται να έχει «κερδίσει» την ακύρωση της απόρριψης της Μ.Π.Ε. και να έχει υποβάλλει νέα μελέτη προς έγκριση, αλλά παρά την εκτεταμένη έρευνα που κάναμε, δεν στάθηκε δυνατό να απαντηθεί το ερώτημα αυτό.
Το πρωί της Παρασκευής 27/06, θα ορισθεί η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η εταιρεία Αγγέλου, που ενδεχομένως θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα 01/07. Σε αντίθετη περίπτωση, που η εκδίκαση οριστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για λόγους που έχουν σχέση με την θερινή λειτουργία των Δικαστηρίων, πηγές της «γνώμης» αναφέρουν ότι η Περιφέρεια θα κινήσει άμεσα νομικές διαδικασίες για την εκ νέου διακοπή της λειτουργίας του λατομείου, προσφεύγοντας στα αρμόδια Δικαστήρια.

πηγή:thesalaminians.com