Open Air Cinema στη Σαλαμίνα από το σινέ “Σελήνη”

Από τη Βουλιαγμένη μέχρι τον Μαραθώνα και από το Θησείο μέχρι τη Σαλαμίνα, τα open air σινεμά δίνουν στην πόλη ένα εντελώς δικό της σινεφίλ χρώμα. Κάνουμε μια βόλτα στα πιο όμορφα θερινά της Αθήνας, εντοπίζοντας τις πιο προσεγμένες αυλές και ταράτσες, «ψαρεύοντας» τα καλύτερα σνακ και κοκτέιλ, δίνοντας τα πιο ψαγμένα tips και τσεκάροντας τις καινούργιες προσθήκες στον εξοπλισμό τους.
Η open air κινηματογραφική εμπειρία βρίσκεται στο γενετικό μας κώδικα, εντυπωμένη από τον καιρό που οι ουρές για τη βραδινή προβολή σχηματίζονταν στους αθηναϊκούς χωματόδρομους με το σάμαλι στο χέρι. Το μικρόβιο του θερινού σινεμά μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ως κομμάτι του πολιτισμού της χώρας και μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού για τον Έλληνα.
Οι θερινές αίθουσες εκπέμπουν μια δυνατή νοσταλγική αύρα, συνδέοντας τη σύγχρονη όψη της μητρόπολης με το ημιαστικό παρελθόν της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θησείον (Απ. Παύλου 7), με το μοναδικό ατού της θέας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, χάρη στο οποίο το αμερικανικό δίκτυο CNN το ανέδειξε «πιο απολαυστικό σινεμά του κόσμου», αλλά και κορυφαία ποιότητα προβολής και με παραδοσιακές gourmet προτάσεις στο κυλικείο του. Από γκραβούρα άλλης εποχής μοιάζει να έχει ξεπεταχτεί και η σικάτη Αθηναία στο Κολωνάκι (Χάρητος 50), η οποία μάλιστα πρόσθεσε φέτος ένα σκαλάκι ανά δύο σειρές για να βελτιώσει τη θέαση. Η μυρωδιά της παραδοσιακής τυρόπιτας –από τις καλύτερες της πιάτσας– και το φρεσκοψημένο τοστ με γραβιέρα ενισχύουν το traditionnel προφίλ του αγαπημένου θερινού του κέντρου. Στην καρδιά των Εξαρχείων δύο σινεμά με γυάλινη βιτρίνα στην πρόσοψη και μποέμ αέρα μάς ταξιδεύουν σε άλλη εποχή.
Η Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46) και το Βοξ (πάνω στην πλατεία) αποτελούν ρετρό οάσεις του downtown, με το πρόγραμμά τους να περιλαμβάνει κυρίως σινεφίλ επιλογές κι επανακυκλοφορίες. Πέρα όμως από τα νοσταλγικά cine spots της πόλης, υπάρχουν κινηματογράφοι που συνδυάζουν υποδειγματικά το παραδοσιακό στιλ με τις σύγχρονες ψυχαγωγικές επιταγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελληνίς (Λεωφ. Κηφισίας 29) στους Αμπελόκηπους, ένα σινεμά που από τη μία μοσχομυρίζει αγιόκλημα και γιασεμί, φέρνοντας στο νου κάτι από τα ’60s, από την άλλη η μπάρα του, πέρα από κάθε λογής σνακ, μπίρες, βιολογικά προϊόντα, απέκτησε φέτος και έναν εξαιρετικό κατάλογο με κοκτέιλ! Στην απέναντι μεριά του δρόμου βρίσκεται το Άνεσις (στο Νο 14), που με τις αναπαυτικές καρέκλες πάνω στο ξύλινο ντεκ, τον εξώστη, τις σεζλόνγκ και το πάσο με τα ψηλά σκαμπό μπροστά από το καλαίσθητο ξύλινο μπαρ αποδεικνύεται φιλόξενο για τους σινεφίλ κάθε ηλικίας. Αρκετές είναι όμως και οι αίθουσες που σε δύσκολους καιρούς έκαναν το τολμηρό επενδυτικό βήμα να αγοράσουν πανάκριβους προτζέκτορες νέας γενιάς, που μπορούν να προβάλλουν όχι μόνο high definition αλλά και τρισδιάστατες ταινίες!
Την αρχή έκανε πέρυσι το Σινέ Φλοίσβος (Πάρκο Φλοίσβου) με την πρώτη υπαίθρια 3D προβολή στην Ελλάδα. Και μπορεί το κολασμένο κυλικείο του να μην έχει πλέον σουβλάκια, αλλά δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους προσφέροντας κοτομπουκιές, μπιφτεκάκια, πίτσα Domino’s και χοτ ντογκ. Τη φετινή χρονιά στο παιχνίδι της τρισδιάστατης προβολής μπήκαν και το μοναδικό θερινό πολυσινεμά της πόλης, το Cool Τύμβος, που βρίσκεται στην παραλία του Μαραθώνα, η Μπομπονιέρα, η περιβόητη «αρχόντισσα της Κηφισιάς» (Παπαδιαμάντη 12), η οποία κλείνει 95 χρόνια λειτουργίας και η θερινή αίθουσα 3 του Βάρκιζα (Θάσου 22). Τις αμέσως επόμενες μέρες με 3D προτζέκτορα θα εφοδια­στούν το Σινέ Σελήνη στη Σαλαμίνα (Αγ. Νικολάου 17 & Πανθέας, Σελήνια), ο Αμύντας στον Υμηττό (Κωνσταντινουπόλεως 16), η Ακτή στη Βουλιαγμένη (Θησέως και Αιόλου) και η Αίγλη στη Σαρωνίδα (Λεωφ. Σαρωνίδας 28-30). Πέρα όμως από την τεχνολογική εξέλιξη, το θερινό σινεμά σημαίνει απόδραση από την καθημερινότητα, τόσο σε επίπεδο κινηματογραφικής εμπειρίας όσο και αισθητικής απόλαυσης
Σπαρμένα σε όλη την πόλη, τα θερινά σινεμά εκπέμπουν μια δυνατή νοσταλγική αύρα, συνδέοντας τη σύγχρονη όψη της μητρόπολης με το ημιαστικό παρελθόν της.

ΠΗΓΗ: αθηνόραμα