Υπολειτουργία και εμπορευματοποίηση πίσω από το ... «νοικοκύρεμα»

«Εξορθολογισμός» σημαίνει περισσότερες πληρωμές για τους ασφαλισμένους, κέρδη για το κεφάλαιο.

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ ο Ριζοσπάστης αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περικοπές στην Υγεία Συγκεκριμένα, με το πρόσχημα του "νοικοκυρέματος" πετσοκόβουν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος. Αναφορά γίνεται και για τα  Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που διαρκώς συρρικνώνονται και υπολειτουργούν. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει και το δικό μας ΚΥ με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και μηχανήματα σε αποθήκες που σκουριάζουν. 
[διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ]
...Δίνοντας το κράτος όλο και λιγότερα για την Υγεία και καλώντας ουσιαστικά τον κόσμο «να κόψει το λαιμό του» και να βρει λύσεις μόνος του, η συρρίκνωση είναι το παρόν και το μέλλον των δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία κ.ά.) αν δεν ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομές. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο «Ρ» από έρευνά του για την Υγεία του λαού: Λείπουν βασικές ειδικότητες, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται. Εργαστήρια δεν είναι σύγχρονα εξοπλισμένα, λείπουν αντιδραστήρια και απαραίτητα υγειονομικά υλικά. Ιατρικά μηχανήματα δε συντηρούνται, δεν επισκευάζονται ή βρίσκονται σε αχρηστία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό.

Τρανταχτό παράδειγμα για το «πού πάει το πράγμα» είναι το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, σε μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, δεκάδες βιοτεχνίες, σχολεία κ.λπ. Από τον Απρίλη έληξαν οι συμβάσεις όλου του προσωπικού και ακόμα δεν έχουν ανανεωθεί, ούτε έχουν προκηρυχθεί νέες επειδή -λέει- δεν υπάρχουν κρατικά κονδύλια. Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά κέντρα έχουν περικυκλώσει το ΚΥ Περιστερίου...
Αλλο παράδειγμα είναι το ΚΥ Νέας Μάκρης που -προσωρινά- αποτράπηκε το κλείσιμό του, αλλά λειτουργεί υποβαθμισμένο, χωρίς προσωπικό, χωρίς καθημερινή εφημερία και 24ωρη λειτουργία. Λείπουν βασικές ειδικότητες, νοσηλευτές, πρόσφατα σταμάτησε να λειτουργεί το Ακτινολογικό, ενώ την ίδια ώρα σε όλη την Ανατολική Αττική αυξάνεται ο πληθυσμός ενώ παρατηρείται και βιομηχανική επέκταση.
Σε όλη τη Σαλαμίνα δεν υπάρχει μικροβιολόγος σε δημόσια δομή. Επιπλέον, η έλλειψη ακτινολόγου από το ΚΥ Σαλαμίνας έχει ως αποτέλεσμα ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα υπέρηχου να βρίσκεται κλειδωμένο σε αποθήκη, ενώ τα παλιά μηχανήματα του Ακτινολογικού Τμήματος και οι αναθυμιάσεις από τα υγρά εμφάνισης των ακτινογραφιών εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.
Στο ΚΥ Αίγινας -νησί με περίπου 10.000 πληθυσμό, που το καλοκαίρι ξεπερνάει τις 45.000- δεν υπάρχει καρδιολόγος και ακτινολόγος ενώ το ασθενοφόρο τις περισσότερες ώρες της μέρας είναι καθηλωμένο; Σε δεκάδες ΚΥ όλης της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος.
Ο μοναδικός παιδίατρος του ΚΥ Αγιάς υποχρεώνεται να καλύπτει μια φορά τη βδομάδα και το ΚΥ Φαρσάλων, όπως και τις εφημεριακές ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στο ΚΥ Κόνιτσας υπάρχουν εφημερίες που βγαίνουν μόνο με αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους. Ο παιδίατρος εφημερεύει μόνο 1 ή 2 φορές το μήνα γιατί πρέπει να καλύψει και τα κενά της παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»...