Το παιχνίδι των Δημοτικών εκλογών αρχίζει διάλεξε υποψήφιο και πάρε θέση

Σε περίπου ένα χρόνο από τώρα οι πολίτες της Σαλαμίνας θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Δήμαρχο του νησιού. Εισερχόμαστε κατά  συνέπεια  σε προεκλογική περίοδο που όπως όλα δείχνουν θα είναι καυτή.  Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά με τα έως τώρα δεδομένα.

Θα ξεκινήσουμε με το νυν δήμαρχο που  θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο συνδυασμός του θα είναι διαφοροποιημένος αφού υπάρχουν αρκετές αποχωρήσεις ωστόσο τα πρωτοκλασάτα στελέχη  είναι ακόμα μαζί του. Βέβαια ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα και τα πράγματα λόγω των πολιτικών εξελίξεων γίνονται εκρηκτικά. Άρα δεν θα μας κάνει εντύπωση αν δούμε κάποια από τα πρωτοπαλίκαρα του Τσαβαρή έως τότε να αλλάζουν στρατόπεδο.


Υποψήφιος έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου και ο τέως Δήμαρχος. Όμως τον τελευταίο καιρό δεν δείχνει ιδιαίτερα δραστήριος. Η πόλωση που δημιουργείται μεταξύ της Νάννου και του Τσαβαρή  καθώς και ο Τραυλός που κινείται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με αυτόν είναι πιθανό  δυσκολέψει τον Σοφρά και να μην μπορέσει να φτιάξει ένα δυνατό συνδυασμό ώστε να διεκδικήσει με καλούς όρους την επανεκλογή του στο δεύτερο γύρω.

Η Ρ. Νάννου θα παίξει το τελευταίο της χαρτί για την Δημαρχία. Αν δεν τα καταφέρει και τώρα δεν θα είναι εύκολο να βρει άλλη ευκαιρία. Οι συγκυρίες αυτή τη στιγμή δείχνουν να την ευνοούν αρκεί ο Σαμαράς να μην πάει σε πρόωρες εκλογές. Με καθαρά κομματικούς όρους η  Νάννου θα είναι η μόνη υποψήφια της δεξιάς. Όμως στο ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό που σε μία μέρα αλλάζουν τα πάντα, ο ένας χρόνος που απέχουμε από τις εκλογές φαντάζει αιώνας.

Ο Τραυλός πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τις επερχόμενες εκλογές. Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του το παρόν έδωσε ο πρώην δήμαρχο Α. Μακρής αλλά και Γ. Μπούτσης που πρόσφατα είχε αποχωρίσει από τον συνδυασμό του Τσαβαρή. Ο Μακρής που είχε συνεργαστεί με την Νάννου δείχνει να έχει φθίνουσα δημοτικότητα ενώ ο Τραυλός καθώς απείχε από τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τους παλιούς του συνεργάτες αφού αυτοί κατέβηκαν  είτε με τον Τσαβαρή είτε με τον Σοφρά

Υποψήφιο φαίνεται ότι ετοιμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του salamina-press η Δ. Καρούση δείχνει να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να είναι υποψήφια για την δημαρχία στις εκλογές του 2014. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που ανήλθε στο 28.73% η Καρούση, αν τελικά είναι αυτή η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι  πιθανό να είναι στο δεύτερο γύρο; Εδώ όμως υπάρχει και ένα διπλό ερωτηματικό. Το πρώτο έχει να κάνει με την ταυτότητα των  ψηφοφόρων που εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27%  αφού στις τοπικές επιτροπές και στις συνελεύσεις που οργανώνει στην Σαλαμίνα η συμμετοχή είναι μικρή και το δεύτερο αυτό που ισχύει και για τους άλλους υποψηφίους που αφορά το γενικότερο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.  

Σύμφωνα με την τακτική της μη - συνεργασίας που ακολουθεί το ΚΚΕ, στις δημοτικές εκλογές θα υπάρχει υποψήφιος που θα το εκπροσωπεί. Η Γ. Γκαβογιάννη  λόγω πείρας είναι πιθανόν να είναι εκ νέου υποψήφια. Στις προηγούμενες εκλογές η  Γκαβογιάννη είχε συγκεντρώσει 6.14% ποσοστό υψηλότερο και από το 2.92% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 και του 5.94% των εθνικών εκλογών του Μαΐου του 2012.

Η Χ.Α. στις εθνικές εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 12.62%. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο, τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε ποια γραμμή θα ακολουθήσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Με τουλάχιστον επτά υποψηφιότητες που πιθανόν στο δρόμο να γίνουν και οκτώ, ένα ποσοστό της τάξης του 13% είναι οριακό. Αν τελικά κατεβάσει δικό της υποψήφιο, είναι πολύ πιθανόν αυτός να είναι ο Μ. Παπαδημητρίου που ήταν υποψήφιος και για βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.  


Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαμε πάλι επτά υποψηφίους στον πρώτο γύρο. Ο  Σοφράς  μπήκε στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 22.33%. Όμως, τις εκλογές εκείνες ο Αγαπίου πήρε μόνο 3.61% ενώ ο Παπασάββας 7.25%. Σε αυτές τις εκλογές οι επτά υποψήφιοι δείχνουν πιο ισχυροί και είναι πιθανόν για τον δεύτερο γύρο να αρκεί μικρότερο ποσοστό.