Περισσότερα από 2,5 χρόνια παραμένει το αρχείο της Σαλαμίνας στην Πολεοδομία Πειραιά. Σειρά καταγγελιών από τον σύλλογο Μηχανικών Σαλαμίνας.


Έναν φάκελο να έπαιρνε ο δήμαρχος (που λέει ο λόγος), κάθε φορά που πήγαινε στον Πειραιά από την Πολεοδομία, θα είχε μεταφερθεί σήμερα όλο το αρχείο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Αυγούστου 2013 σε θέμα που είχε φέρει προς συζήτηση ο σύλλογος Μηχανικών Σαλαμίνας, αναφέρθηκε ότι το αρχείο που αφορά τη Σαλαμίνα (διαγράμματα εφαρμογής, διορθωτικές πράξεις, οικοδομησιμότητες, κ.λ.π.) δεν έχει παραληφθεί από το Δήμο Σαλαμίνος, εδώ και δυόμιση χρόνια.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα φορτηγό αυτοκίνητο να διατεθεί από τον δήμο και να γίνουν οι κατάλληλες γραφειοκρατικές ενέργειες από τον δήμο Πειραιά σχετικά με το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρχείου. Ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η υστέρηση του αρχείου από την Πολεοδομία Σαλαμίνας δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας.

Τώρα αν για αυτό το απλό θέμα κρίνουμε ότι η δημοτική αρχή δεν κατάφερε μέσα σε 2,5 χρόνια να το φέρει εις πέρας τότε τίθενται δικαιολογημένα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της για πιο δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Ο πρόεδρος του συλλόγου επισήμανε ότι όσα έφερε προς συζήτηση δεν αφορούν μόνο την σημερινή δημοτική αρχή αλλά και τις προηγούμενες, αφού τα θέματα αυτά είναι διαχρονικά. Ωστόσο η συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο επικεντρώθηκε στις σημαντικές παραλείψεις και αδράνεια της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού εκείνη πλέον διοικεί τον δήμο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παπαϊσιδώρου χαρακτήρισε αδιανόητο περιοχές όπως το Μπόσκο, τα Αλώνια, η δεξιά μεριά της Λ. Ιπποκράτους και η περιοχή μετά το δημοτικό μέγαρο μέχρι το στάδιο να είναι εκτός σχεδίου, ενώ παράλληλα να βρίσκονται στο σχέδιο το Πέρανι και το Δημήτρανι. Ρώτησε να μάθει τι ενέργειες έχουν γίνει επ” αυτού του θέματος.
Αναφορά έκανε στο θέμα των αντικειμενικών αξιών. Αναφέρθηκε ότι το θέμα παίρνει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις γιατί πλέον οι αντικειμενικές αξίες σχετίζονται και με τους φόρους (χαράτσια). Μίλησε για την προσφορά του συλλόγου προς την σημερινή δημοτική αρχή για να βοηθήσει στο θέμα αυτό αφιλοκερδώς αλλά ωστόσο η πρόταση αυτή δεν προχώρησε και σίγουρα όχι για λόγους που ευθύνεται ο σύλλογος μηχανικών. Έτσι φτάσαμε στο σημείο όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο κ. Παπαϊσιδώρου να έχουμε στην Ύδρα και στην Αίγινα τιμή ζώνης 300 ευρώ το τ.μ. και στην Σαλαμίνα στην περιοχή Γυάλα να έχουμε τιμή ζώνης 700 ευρώ το τ.μ.
Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε και στο θέμα των απευθείας αναθέσεων έργων του λιμενικού ταμείου σε μηχανικούς εκτός Σαλαμίνας και μάλιστα χωρίς τα κριτήρια ανάθεσης να έχουν να κάνουν με την εμπειρία και ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώνονται οι μηχανικοί Σαλαμίνας και αν μπορούν να παίρνουν  τις δουλειές (αν δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις) διαφορετικά αν δεν μπορούν να μην τις παίρνουν. Μάλιστα επέμενε ότι δεν ζητάνε δουλειά αλλά ενημέρωση γιατί ο δήμαρχος επεσήμανε είναι δήμαρχος Σαλαμίνας και όχι δήμαρχος υπολοίπου Αττικής.
Θεωρούμε ότι η παρέμβαση των μηχανικών Σαλαμίνας ήταν καίρια και πολύ σημαντική και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν το επιστημονικό προσωπικό του τόπου μας έτσι ώστε να μην αρκούμαστε σε λύσεις και προτάσεις που βαφτίζονται πολιτικές, διότι αυτές μας έφεραν στα σημερινά χάλια.