Λίστα με 25 επεισόδια ρύπανσης από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στις ελεγκτικές αρχές. Βοηθήστε στην καταγραφή των επεισοδίων


Στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΕΥΕΠ, ΕΑΡΘ και Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής) παρέδωσε – για τέταρτη συνεχή φορά – η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS, την Δευτέρα 5 Αυγούστου, λίστα με 25 καταγεγραμμένα επεισόδια ρύπανσης προερχόμενα από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Στιγμιότυπα των επεισοδίων έχουν βιντεοσκοπηθεί και φωτογραφηθεί από κατοίκους της Ελευσίνας και της Μάνδρας. Η ECOELEUSIS, αφού για πολλοστή φορά επισημαίνει ότι ο κατάλογος των επεισοδίων αυτών είναι ενδεικτικός και όχι απογραφικός, ζητεί την άμεση παρέμβαση των αρχών.


clip_image003
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα κατά την  χρονική περίοδο από Φεβρουάριο έως και Ιούνιο 2013 και εκδηλώθηκαν κυρίως με εκπομπές καυσαερίων από τις καμινάδες, καπνού από τους πυρσούς, αλλά και έντονη  δυσοσμία.
Επίσης στην καταγραφή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα ρυπαντικά επεισόδια που συνέπεσαν με ατύχημα:  α) το ατύχημα στην μονάδα 31 που έλαβε χώρα την Καθαρή Δευτέρα 18/3/2013 και β) το ατύχημα στη μονάδα 32 (19/6/2013) που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζομένου, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Επίσης, κατά τον  μήνα Ιούλιο, καταγράφηκαν ρυπαντικά επεισόδια, μεταξύ άλλων:
1) Τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Ιουλίου ( από τις 4 π.μ έως τις 5.30 π.μ ) έντονη φλόγα και εκπομπή καπνού από τον πυρσό.
2) Το Σάββατο 27 Ιουλίου  (από τις 2.20 μ.μ έως τις 2.45 μ.μ) πολύ έντονη δυσοσμία από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα έπληξε κυρίως τις συνοικίες Μπλόκο, Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας, καθώς και τις κατοικίες  στο δυτικό τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Επεισόδια έντονης «δυσοσμίας πετρελαίου» καταγράφηκαν και κατά νυχτερινές ώρες της Πέμπτης 1 Αυγούστου, καθώς και της Κυριακής 4 Αυγούστου κυρίως στην Άνω Ελευσίνα.
 Παρά τις συνεχείς τεκμηριωμένες αναφορές μας ο κρατικός μηχανισμός ελέγχου (κυρίως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) παραμένει απρόθυμος και θεατής. Δεν πραγματοποιεί ούτε τους εκ του νόμου επιβαλλόμενους τακτικούς ελέγχους! Καθώς οι πολιτικές αρχές είναι έγκαιρα ενημερωμένες με κάθε λεπτομέρεια είναι προφανές ότι, στην περίπτωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, η πολιτική βούληση καθιστά απαγορευτική την επίσκεψη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τα τελευταία 5 χρόνια!
Pyrkagia 1
Τέλος, οι υποστελεχωμένες περιφερειακές ελεγκτικές αρχές, παρά το γεγονός ότι, ύστερα από καταγγελίες μας, έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία από τον Φεβρουάριο, δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει τα όποια αποτελέσματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, αναμένονται «φτωχά».
Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση της θέσπισης ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων ελέγχων με εξουσία επιβολής προστίμων αλλά και λήψης μέτρων,  αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί στην Κυβέρνηση αλλά και στα πολιτικά κόμματα, με το Ψήφισμα  της Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ», έξω από την πύλη των ΕΛΠΕ, την Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Βοηθήστε στην καταγραφή των επεισοδίων
Τα επεισόδια ρύπανσης από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα συνεχίζονται, πολλές φορές,  μέρα-νύχτα. Βοηθήστε για την καταγραφή τους συμπληρώνοντας την συνημμένη φόρμα καταγραφής. Η λεπτομερής καταγραφή βοηθάει στην άσκηση πίεσης προς την εταιρεία αλλά και τις Αρχές για την λήψη μέτρων.
Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ένα επεισόδιο ρύπανσης, επικοινωνήστε μαζί μας για να το αναφέρετε. Αν γίνεται, φωτογραφίστε ή κάνετε βιντεοσκόπησή του.
Για άμεση επικοινωνία ( κινητό 6977180196)
Φαξ: 2130681360
Email: ecoeleusis@gmail.com