ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 Αυγούστου, στις 7μ.μ. (έξω από ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Σαλαμίνας)



Όχι στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από ψευτοκαταρτίσεις και “μαθητεία”

Κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα με αφετηρία το Επαγγελματικό Λύκειο Σαλαμίνας αποφάσισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ την Πέμπτη 25 Ιούλη με μαζική συμμετοχή καθηγητών από διάφορα σχολεία της πόλης, καθώς επίσης των γονιών και μαθητών των ειδικοτήτων Υγείας- Πρόνοιας, Αισθητικής και Κομμωτικής που καταργούνται. Η σύσκεψη με πρωτοβουλία των διδασκόντων εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ένωσης Λειτουργούν Μέσης Εκπαίδευσης Πειραιά για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στον πρόσφατο νόμο 4176/’13 που πετάει έξω από την επαγγελματική εκπαίδευση καθηγητές και μαθητές.


 Στη συζήτηση αναδείχτηκε ο άμεσος στόχος αυτής της πολιτικής, να παραχωρηθούν δηλαδή η φύλαξη των σχολικών κτηρίων όπως και μέρος της εκπαίδευσης σε ιδιώτες, κι αναφέρθηκε ότι οι κερδοσκόποι, με πρώτους τους μονοπωλιακούς ομίλους της κατάρτισης, ήδη άρχισαν να μοιράζουν διαφημιστικά προς αναζήτηση της πελατείας τους. Τονίστηκε παράλληλα ο απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής, να εμποδιστεί δηλαδή η ροή των μαθητών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση: γι’ αυτό και με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στέλνονται τα παιδιά στα αδιαβάθμητα, εκτός εκπαίδευσης ΙΕΚ από τα 15 τους χρόνια, ώστε να παρέχουν εργατικό δυναμικό ουσιαστικά αμόρφωτο-ακίνδυνο για το σύστημα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται κι η προγραμματιζόμενη “μαθητεία: εντός Τεχνολογικού Λυκείου, για να προσφέρει  τσάμπα δυναμικό στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό που αντίθετα απαιτείται, τονίστηκε στη συζήτηση, είναι υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε ο απόφοιτος να κατανοεί την επιστήμη που εφαρμόζεται στην παραγωγή και την κοινωνία, κι όχι με το σύγχρονο πρόσχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –τη “δια βίου μάθηση”–  να γυρίσουμε στην τεχνική περασμένων εποχών, τις δεξιότητες,  για να παρέχουμε καταρτισμένους μόνο στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, εφήμερους κι αναλώσιμους εργαζόμενους.

Στη σύσκεψη εκτός από την ΕΛΜΕ Πειραιά και τους διδάσκοντες των δύο σχολείων (14 από τους οποίους είναι σε λίστα διαθεσιμότητας υπό απόλυση) μίλησαν και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Δασκάλων,  η Ένωση Γονέων και η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας Σαλαμίνας, ενώ συμμετείχαν ακόμη σχολικοί φύλακες, εκπρόσωποι από την Ομάδα Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), το σωματείο Μετάλλου Πειραιά και την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Στην αρχή δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους απολυμένους καθηγητές και την αντίθεσή τους στην κατάργηση των τομέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Σαλαμίνας, ενώ το τελευταίο μέρος της σύσκεψης απασχόλησε η ανάγκη να ενημερωθεί πλατιά ο λαός της περιοχής, για να υπάρξει κοινή κι αποφασιστική αγωνιστική αντίδραση, καθώς οι ίδιοι οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι ν’ αλλάξουν ειδικότητα ή – πολύ περισσότερο – να την αναζητήσουν εκτός σχολείου στις διάφορες ψευτοκαταρτίσεις. Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού!  Καμιά ειδικότητα- κανείς μαθητής έξω από το σχολείο!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 Αυγούστου,  στις 7μ.μ. (έξω από ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Σαλαμίνας)