Στον … “αέρα” και το Δημοτικό Σχολείο των Σελήνίων

kampanesΧτυπάνε πάλι οι … καμπάνες στο Δήμο της Σαλαμίνας. Ακόμα μια απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, ακυρώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όχι μόνο αφήνοντας για άλλη μια φορά τον δήμαρχο έκθετο άλλα αποδεικνύοντας συνάμα τις πολιτικάντικες μεθοδεύσεις που προτιμήθηκαν, προκειμένου να «πληγούν» πολιτικοί αντίπαλοι και να υπάρξει πολιτικό όφελος, αντί για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του τόπου.
Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων, που για άλλη μια φορά παραπέμπεται στις καλένδες, μετά την -έτσι κι αλλιώς, για λόγους νομιμότητας- αναμενόμενη ακύρωση της απόφασης 183/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου για την απευθείας αγορά οικοπέδου από τον Δήμο. Κατά της απόφασης είχαν προσφύγει η κ. Ρούλα Νάννου, της οποίας η προσφυγή επέφερε την ακύρωση, αλλά και οι κ. Μάριος Τραυλός και κ. Γιάννης Μπούτσης, των οποίων προσφυγών, που κατατέθηκαν λίγο αργότερα, τα αποτελέσματα αναμένονται. Σχετική ανακοίνωση, εξέδωσε ήδη αργά το απόγευμα του Σαββάτου 10/08, η κ. Ρούλα Νάννου (βλέπε εδώ).

Έτσι τα μεν παιδιά του Δημοτικού Σχολειού των Σεληνίων θα συνεχίσουν να κάνουν μάθημα στο παλιό κτήριο, η δε υπόθεση του νέου Δημοτικού Σχολείου θα συνεχίσει να διχάζει τους γονείς των μαθητών και την μικρή κοινωνία των Σεληνίων, όπου οι υποσχέσεις για νέο Σχολείο απεδείχθησαν κούφια και μεγάλα λόγια.
Όπως κούφια λόγια, απεδείχθησαν οι μεγαλοστομίες του δημάρχου κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου της 10ης/07, όπου βιάστηκε να λοιδορήσει τον Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννη Μπούτση, για την προσφυγή του κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα της αγοράς οικοπέδου, επιδεικνύοντας ένα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί νομίμως.
Το έγγραφο αυτό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ακυρώθηκε βέβαια, μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο εξεδόθη εξ αρχής, αφού η ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίζεται σε διηνεκείς νομικούς λόγους.
Ακόμα και η άσκηση προσφυγής από πλευράς Δήμου στον ανώτερο βαθμό κρίσης, στην επιτροπή του άρθρου 152, εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμία τύχη, καθώς η διπλή ακύρωση έγινε για λόγους παράβασης των υφιστάμενων διατάξεων, κάτι που απλώς θα επιβεβαιώσει η κρίση σε ανώτερο βαθμό.
 Όμως, η ακύρωση της απόφασης 183/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απευθείας αγορά του οικοπέδου, δεν είναι παρά μόνο το κερασάκι στην τούρτα της υπόθεσης του Δημοτικού Σχολειού.
Η όλη υπόθεση με την απευθείας αγορά του οικοπέδου, έχει αφ εαυτής νομικά προβλήματα που προκύπτουν από πολύ παλιά, από το 1982, όταν η συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση κατατμήθηκε για πρώτη φορά, κατά παράβαση των τότε υφισταμένων πολεοδομικών διατάξεων περί αρτιότητας των οικοπέδων. Ένα κομμάτι από την αρχική έκταση, χαρακτηρίσθηκε τότε, ως ιδιωτικός δρόμος και χώριζε τα δύο οικόπεδα, που αργότερα ενοποιήθηκαν και θέλησε σήμερα να αγοράσει ο Δήμος Σαλαμίνας για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολειού.
Με τον νόμο Τρίτση, το 1983, όλοι οι υφιστάμενοι ιδιωτικοί δρόμοι σε περιοχές εντός σχεδίου, όπως η εν λόγω, στα Σελήνια, χαρακτηρίσθηκαν δημοτικοί (ή κοινοτικοί αντίστοιχα) και περιήλθαν αυτοδίκαια στην κυριότητα των Δήμων (ή Κοινοτήτων). Όταν αργότερα, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων «μετάνιωσαν» για την δημιουργία του ιδιωτικού δρόμου, τον «κατάργησαν» και περιέλαβαν την έκταση αυτή στην άμεση ιδιοκτησία τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι μια έκταση που έχει περιέλθει αυτοδίκαια, ως κοινοτικός δρόμος, στην τότε Κοινότητα Σεληνίων, να εμφανίζεται σε μεταγενέστερα συμβόλαια και τοπογραφικά, ως ιδιοκτησία ιδιώτη, που αποπειράται την πώληση της στον σημερινό Δήμο Σαλαμίνας.
Αυτό από μόνο του ως παρατυπία, δημιουργεί νομικά προβλήματα στην λεγόμενη καθαρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας και έτσι η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν θα μπορούσε τελικά να γίνει, έτσι κι αλλιώς.
Αλλά η ιστορία με το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων πάει ακόμα πιο πίσω από την ακυρωμένη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου και την απευθείας αγορά του οικοπέδου που επιχειρήθηκε.
Κατ΄αρχήν στα Σελήνια, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, από το 1985, εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο το οποίον, ήδη λειτουργεί ως οκταθέσιο λόγω της αύξησης των μαθητών της περιοχής.
Για το σχολείο αυτό, ο τέως Δήμαρχος Αμπελακίων κ. Μάριος Τραυλός, είχε κάνει όλες τις  ενέργειες για την ένταξη του σε προγράμματα επέκτασης και αναβάθμισης, με την προσθήκη τεσσάρων νέων αιθουσών αλλά και βελτίωσης των υπαρχόντων με τη χρήση «πράσινης τεχνολογίας», με προγραμματικές συμβάσεις μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 1.600.000 ευρώ, πάλι από τον Ο.Σ.Κ.
Είναι η υπόθεση, την οποία, εκείνος ο ανεκδιήγητος Μαγκριώτης, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ως σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, για να διαψευσθεί σχεδόν αμέσως από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, και όπως ήταν επόμενο να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα από τον κ. Μάριο Τραυλό. Η στρεβλή, και πιθανότατα υποβολιμαία, αυτή δήλωση όμως, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση στην Σαλαμίνα, ως πυροτέχνημα.
Η παράδοση της οριστικής μελέτης για την βελτίωση του Δημοτικού Σχολείου, έγινε τις παραμονές των Δημοτικών εκλογών του 2010 και ο τότε υποψήφιος και νυν δήμαρχος διαβεβαίωνε για την γρήγορη τακτοποίηση του όλου θέματος. Όμως μόλις εξελέγη, απεφάσισε να ξεκινήσει από το «μηδέν», αναζητώντας νέο οικόπεδο προς αγορά για την κατασκευή δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις σχεδόν δεκαετείς προσπάθειες των προηγουμένων Δημοτικών Αρχών.
Για τον σκοπό μάλιστα αυτό, τον Αύγουστο του 2011, ο σημερινός δήμαρχος, συγκρότησε με απόφασή του, μια επιτροπή που έκρινε την καταλληλότητα τριών οικοπέδων που επροσφέροντο τότε προς πώληση.
Η επιτροπή, αναλύοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, κατέληξε ότι είναι «αναγκαία και απολύτως απαραίτητη η εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου για την στέγαση του νέου ολοήμερου δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων του Δήμου Σαλαμίνας».
Η ίδια επιτροπή κατέληξε στην ομόφωνη έγκριση καταλληλότητας ενός από τα τρία οικόπεδα που εξετάστηκαν, απορρίπτοντας για διάφορους λόγους,  τα άλλα δύο, μεταξύ αυτών και το οικόπεδο που η ακυρωμένη πλέον απόφαση 183/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνει προς αγορά ως «μόνου κατάλληλου» για την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια.
Να σημειωθεί ότι η ακυρωμένη απόφαση, δεν αναφέρει τι σχολείο θα κατασκευασθεί στο υπό αγορά οικόπεδο (εξαθέσιο ή δωδεκαθέσιο). Αυτό αναφέρεται όμως σε μια προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαλαμίνας, την 131/2012, από τον Ιούνιο του 2012, που ουσιαστικά αγνοεί την απόφαση της επιτροπής καταλληλότητας και αποφασίζει εκ των ενόντων,  την καταλληλότητα ενός από τα οικόπεδα που η επιτροπή καταλληλότητας έχει απορρίψει προηγουμένως, για την κατασκευή εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου.
Στην ίδια απόφαση, την 131/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου, εφαρμόζεται σχήμα πρωθύστερο και αποφασίζεται εκ προοιμίου η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου, πριν καν το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών γνωμοδοτήσει για την αξία του οικοπέδου.
Έτσι η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που θεωρεί αφενός, την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου για την στέγαση νέου ολοήμερου δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων «αναγκαία και απολύτως απαραίτητη» και αφετέρου απορρίπτει το οικόπεδο που η ακυρωμένη πλέον απόφαση 183/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνει προς αγορά, καταλήγει στον … κάλαθο των αχρήστων.
Επιπλέον, όταν στην συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της 29ης/05, ο δήμαρχος ερωτήθηκε, αν το νέο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο θα είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών, απήντησε ότι «το πολύ – πολύ να χρησιμοποιηθούν και κάποιες αίθουσες του παλιού σχολείου» που λίγο νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση, ο ίδιος,  παρουσίαζε ως ακατάλληλο και απαρχαιωμένο για τις σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το αποτέλεσμα των άστοχων ενεργειών του δημάρχου, αποδεικνύεται περίτρανα τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Ο.Σ.Κ. απεντάσει οριστικά από τους καταλόγους των προγραμματικών συμβάσεων τα εγκεκριμένα έργα για το παλιό Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων ως «επί μακρόν ανενεργών» και έτσι χάνονται για πάντα, τα 1.600.000 ευρώ -τουλάχιστον από τα κονδύλια του Ο.Σ.Κ.-, που ήταν εξασφαλισμένα για την εκτέλεση των έργων στο παλιό Σχολείο.
Έτσι τελικά, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια, θα συνεχίσουν να κάνουν μαθήματα στο παλιό και απαρχαιωμένο, κατά τον ίδιο τον δήμαρχο, κτήριο, αφού οι μεθοδεύσεις του, στέρησαν ως τώρα την ευκαιρία να βελτιωθεί, το δε όλο θέμα θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης (σ.σ. που ήδη άρχισε και ακούστηκαν οι πρώτες αιτιάσεις, στις 09/08, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου), που όμως δεν πρόκειται να επαναφέρει την χαμένη ευκαιρία.
Η μόνη λύση για να μην γίνει “χαμένη υπόθεση” το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων, είναι απ΄ότι φαίνεται, η προσπάθεια ένταξης της έτοιμης μελέτης που έχει χρηματοδοτήσει ο κ. Μάριος Τραυλός και απεντάχθηκε από τα προγράμματα του Ο.Σ.Κ., σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ, αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.

πηγή: γνώμη της Σαλαμίνας