ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Πρόσω ολοταχώς για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

 Αναδημοσιέυση απο το Zougla.gr:
Στην Σαλαμίνα συναντήσαμε έναν Δήμαρχο ευγενή και αισιόδοξο, με ευδιάκριτη τη γνώση και την πίστη στο όραμά του για το μέλλον του Ιστορικού και πανέμορφου νησιού.
Το καράβι ή μάλλον η τριήρης «Σαλαμινία» του Ιστορικού Δήμου της Σαλαμίνας πλέει ήδη “πρόσω ολοταχώς” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 με την συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας που άλλαξε το ρού της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Ο θεσμός της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ αποτελεί από το 1985, όταν και πρωτοξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, εορτασμό των πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν και ενώνουν τους Ευρωπαίους και δίνει ώθηση στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής «πολιτότητας». Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και η Πάφος της Κύπρου θα πάρει τη σκυτάλη το 2017, 32 χρόνια αργότερα!

Κάθε χρόνο, οι πόλεις στις οποίες απονέμεται ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας υπενθυμίζουν τον πλούτο και την πολιτιστική ποικιλομορφία των λαών της Ευρώπης και τα χαρακτηριστικά τα οποία μοιραζόμαστε ως Ευρωπαίοι Πολίτες.
Στόχος του θεσμού αυτού είναι να κάνει όλους τους πολίτες μιας πόλης να αγκαλιάσουν και να αναμειχθούν στη διοργάνωση του, γιατί πάνω απ’ όλα είναι ένας θεσμός που αφορά αυτούς τους ίδιους. Ας τονιστεί, ότι μια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα προκειμένου να είναι επιτυχημένη δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αλλά χρειάζεται να είναι σε θέση να επιτύχει και να επιδείξει την τόσο την Μοναδικότητα της, όσο και την Ευρωπαϊκή της Διάσταση.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο των επαφών του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Σαλαμίνας όπως και για την Πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021 επισκέφθηκε πρεσβείες, πρόσφατα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια όπως την περασμένη εβδομάδα τους πρέσβεις του Ιράν κ. Μεχντί Μοχτασαμί, του Ισραήλ κ. Άριε Μέκελ και της Τουρκίας κ. Κερίμ Ουράς, συνοδευόμενος από τους ειδικούς συνεργάτες του σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού κ. Χρήστο και Κυριάκο Μαριδάκη.
Οι συναντήσεις με τους Πρέσβεις των τριών χωρών πραγματοποιήθηκαν σε άριστο κλίμα και είχαν ως βασικό άξονα συζήτησης τον στόχο της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 αλλά και τον ευρύτερο αναπτυξιακό στόχο που προβλέπει τον χαρακτηρισμό του κόλπου της Σαλαμίνας ως Cruise Home Port (λιμάνι φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων) μέσω της εγκατάστασης πλωτού μεταλλικού κυλινδρικού ναύδετου ανοιχτής θαλάσσης και μιας Μαρίνας που θα αποτελεί μία από τις πολυτελέστερες της Μεσογείου, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διευκολύνσεις σ’ ένα πανέμορφο νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση . Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και το Πειραιά , το μεγαλεπήβολο Έργο της Μαρίνας στην Σαλαμινα έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται αρμονικά με τον χαρακτήρα και το περιβάλλον του ιστορικού κέντρου της πόλης, και του γραφικού λιμανιού. Παράλληλα συζητήθηκαν τα κοινά σημεία που έχει το νησί της Σαλαμίνας ως κομμάτι της Ελλάδας με τους πολιτισμούς των εν λόγω χωρών.
Ιδιαιτέρως με τον Πρέσβη του Ιράν κ. Μεχντί Μοχτασαμί και στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021, ο Δήμαρχος πρότεινε την αδελφοποίηση του Δήμου με την πόλη Περσέ - πολις της επαρχίας Σιράζ του Ιράν, προκειμένου συμβολικά να κλείσει ένας ιστορικός κύκλος ο οποίος άνοιξε με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.
Ένα επίσης μεγαλεπήβολο έργο εν όψει του 2021 είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μοναδικού Ιστορικού θεματικού πάρκου παγκοσμίως που θα αποτελέσει πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών με την αξιοποίηση και προβολή παράλληλα των αρχαιολογικών χώρων της Ναυμαχίας από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός κος Αδριαννός ανακοίνωσε στη βουλή την θετική έγκριση του Κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου για την έναρξη των διαδικασιών να συμπεριληφθούν στο κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ ο Τύμβος ο Αρχαίος Λιμένα η αρχαία Πόλη και η Κυνοσούρα με την κατασκευή ενός αρχαιολογικού-ιστορικού Ναυτικού πάρκου.
Ο Δήμος Σαλαμίνας και οι Σαλαμίνοι είναι τελικά τυχεροί που έχουν Δήμαρχο τον Γιάννη Τσαβαρή .
Άξιος και εργατικός, δραστήριος και έντιμος ο Δήμαρχος Σαλαμίνας έχοντας δίπλα του έντιμους και δραστήριους συνεργάτες καταφέρνει μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες να νοικοκυρέψει τον Δήμο, να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα και κυρίως να θέτει Εθνικούς στόχους προς όφελος όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά ολόκληρης την χώρας.

Εμείς πάντως θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πάντρεμα Τουρισμού και Πολιτισμού η απάντηση στη κρίση!

Καλή επιτυχία Σαλαμίνα , Καλή επιτυχία Ελλάδα.