Οι νέοι Δήμαρχοι των νησιών συναντήθηκαν με την Ρένα Δούρου στην Ύδρα

Μια ξεχωριστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γιορτινή – λόγω Μιαουλείων – Ύδρα το Σάββατο 28 Ιουνίου.
Στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και διήρκησε περίπου 2 ώρες, συμμετείχαν η νέα Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Τάκης Χατζηπέρος, η εκλεγείσα Δήμαρχος Σαλαμίνας κα. Ρούλα Νάννουο εκλεγείς Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο εκλεγείς Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, ο εκλεγείς Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο εκλεγείς Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Κώστας Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης και ο εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Τάκης Χατζηπέρος.

Η κα Δούρου, αρχικά, συνεχάρη τους νέους Δημάρχους για την εκλογή τους και υπογράμμισε πως η συνάντηση τους, εγκαινιάζει μια νέα εποχή συμμετοχικής διαδικασίας, ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δημάρχους, όπου ο ένας θα ακούει τον άλλον. Η κα Δούρου τόνισε πως στόχος της είναι να εργαστεί μακριά από πολιτικάντικα στεγανά και ρεβανσισμούς και με τη συμμετοχή των Δημάρχων να ξεκινήσουν τον δύσκολο αγώνα διεκδίκησης από την Πολιτεία.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι Δήμαρχοι των νησιών, με πρώτη την κ. Ρούλα Νάννου από τη Σαλαμίνα, η οποία εξέφρασε την ανάγκη ένωσης και αλληλεγγύης των Δημάρχων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα των νησιών. Η κα Νάννου, εξέθεσε τα προβλήματα υποδομών της Σαλαμίνας, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια που αναμένεται να υποβαθμίσουν τη Σαλαμίνα και που θα πρέπει να αποτραπούν.Ο κ. Στράτος Χαρχαλάκης των Κυθήρων αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, με σκοπό να ιεραρχηθούν από την Ρένα Δούρου, τα προβλήματα υποδομών που ταλαιπωρούν τους νησιωτικούς δήμους. Επίσης ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη καταστροφή των επικινδύνων χημικών της Συρίας σε περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα. Ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε πως οι κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η καταστροφική ενέργεια, θα είναι δυναμικές, μεταξύ αυτών και το συλλαλητήριο της 11ης Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος.
Τρίτος πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης  Μούρτζης της Αίγινας, ο οποίος εξέθεσε τα προβλήματα του νησιού του, εστιάζοντας στα έργα υποδομών.
Ο κ. Παναγιώτης Λυράκης από τις Σπέτσες, άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο διοίκησης του κράτους και στα γραφειοκρατικά εμπόδια που φρενάρουν την ανάπτυξη στα νησιά.
Ο κ. Κώστας Καραγιάννης του Δήμου Τροιζηνίας και Μεθάνων χαιρέτισε την επιλογή νέων προσώπων και δήλωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στην περιοχή του και πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, για τον Δήμο του.
Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης από τον Πόρο, δήλωσε πως από τις εκλογές του Μαΐου, ο κόσμος έστειλε το μήνυμα της αλλαγής, ενώ παράλληλα μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα διαφαίνεται η ιστορική ευκαιρία διεκδίκησης πολιτικών αλλαγών.
Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα πολιτικής εκπροσώπησης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς αποφασίζουν άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των νησιωτών και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η κα Δούρου θα δώσει έμφαση στην ουσιαστικότερη εκπροσώπηση των νησιωτικών Δήμων στα κέντρα αποφάσεων.  Επίσης, ο νέος Δήμαρχος Πόρου τόνισε την ανάγκη επιστροφής  κάποιων βασικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού του παράκτιου χώρου.
Ο κ. Δημητριάδης επέστησε την προσοχή της κας Δούρου, στις πιθανές αντιστάσεις που ενδέχεται να προβληθούν από ενδοϋπηρεσιακούς παράγοντες, σε θέματα πολιτικής υποδομών και έργων.
Τέλος ο νέος Δήμαρχος Πόρου αξιολόγησε ως προτεραιότητες για τον Δήμο Πόρου την επισκευή του Βιολογικού Καθαρισμού και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο οικοδεσπότης, εκλεγείς Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος έδωσε έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ανεργία και η φοροεπιδρομή, τονίζοντας πως θα πρέπει να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και να μειωθεί η γραφειοκρατία που βάζει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την οικοδομή, ώστε να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας.
Ο κ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης – τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο δρομολογίων – το οποίο έχει προκαλέσει μείωση του τουρισμού.
Τέλος, ο νέος Δήμαρχος της Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης ανακοίνωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του του Πόρου και των Κυθήρων έλαβαν την πρωτοβουλία να αποστείλουν επιστολή συνεργασίας σε όλους τους Δημάρχους νησιών μέχρι 5.000 κατοίκους, σε μία προσπάθεια θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών των μικρών νησιών προς την κεντρική εξουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και θεσμικά τα πολλά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες νησιωτικές κοινωνίες.
Η κα Δούρου, κλείνοντας τη συζήτηση δήλωσε πως η συνάντηση των δημάρχων των νησιών ήταν η πιο δυναμική από όσες συναντήσεις είχε με δημάρχους της Αττικής. Η κα Δούρου,  χωρίς να μακρηγορήσει έδωσε αρκετές απαντήσεις, συνοψίζοντας με τίτλους τις παρεμβάσεις των νέων δημάρχων.
Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής, ανανέωσε το ραντεβού με τους νέους δημάρχους των νησιών, το τριήμερο 4,5,6 Ιουλίου στο 6ο Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Κύθηρα.
πηγή: porosnews