Απέπλευσε η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» για τη Λιβύη



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της Λιβύης καθώς η κατάσταση είναι έκρυθμη με τις συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ πολιτοφυλάκων και ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη.Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν. 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε η εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας. 



Η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» στην οποία επιβαίνει ομάδα βατραχανθρώπων απέπλευσε από το ναύσταθμο και αναμένεται σήμερα το πρωί να φθάσει στη Λιβύη,

ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας, αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό της πρεσβείας αριθμεί 8 άτομα, ενώ οι Έλληνες πολίτες ανέρχονται 80.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Αστάθεια στη χώρα του Καντάφι

Πρόκειται για το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων μηνών στην αφρικανική χώρα, η οποία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της πλειονότητας των φυλών ανά τη λιβυκή επικράτεια.

Η βίαιη απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία το 2011, ύστερα από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την παροχή βοήθειας στους εξεγερμένους κατά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, βυθίζοντας στο χάος και στη βία εκτεταμένες περιοχές της Λιβύης. Ανασταλτικός παράγοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως αρκετοί από τους μαχητές εκείνης της περιόδου κράτησαν τον βαρύ οπλισμό που είχαν στα χέρια τους, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της μεταβατικής κυβέρνησης.