Αδιαφορία ή ρουφιανιά



Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Σαλαμίνα πολύ άνθρωποι βιοπορίζονται από την παράνομη αλιεία. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα παράνομα δίχτυα, δυναμίτης, ψάρεμα με μπουκάλες κ.α. Αυτό όμως που είναι πραγματικά επικερδές είναι τα όστρακα τα οποία κάποιοι επιτήδειοι  εξοπλισμένοι με κατάλληλα εργαλεία βγάζουν από το βυθό και τα μοσχοπουλάνε. Αυτό όλοι το γνωρίζουν όλοι το βλέπουν αλλά κανείς δεν μιλάει. 

Πριν λίγες μέρες σε γνωστή παραλία του νησιού στο χώρο παρκαρίσματος ήταν το τζιπ του λιμενικού και έλεγχε τα στοιχεία κάποιον που είχαν βουτήξει με μπουκάλες. Δεν γνωρίζω αν είχαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά ή αν επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο. Μέχρι εδώ τίποτα το περίεργο. Τα ευτράπελα αρχίσαν αμέσως μετά. 


Αφού ο τσιλιαδόρος έδωσε το οκ ότι δηλ. ο έλεγχος είχε τελειώσει μέσα από το νερό άρχισαν να βγαίνουν ένας ένας οι  βουτηχτές με δίχτυα γεμάτα όστρακα. Εγώ προσωπικά μέτρησα τουλάχιστον έξι φορτία. Αυτό όμως που με εξόργισε πραγματικά ήταν ότι οι τύποι το έκαναν απροκάλυπτα θεωρώντας αυτονόητη την δική μας συνενοχή. Και στην παραλία ούτε μόνος ήμουν ούτε κάποια ασυνήθιστη ώρα ήταν. 

Ένιωσα πραγματική αηδία. Λίγα λεπτά πριν εξήρα τους ανθρώπους του λιμενικού που επιτέλους κάνουν ελέγχους με τα όποια μέσα έχουν και αμέσως μετά  βλέπω τους τύπους με τα δίχτυα γεμάτα όστρακα σαν να μη τρέχει τίποτα. 

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε ήταν να πάρω το λιμεναρχείο και να τους πω να κάνουν επανέλεγχο στο αυτοκίνητο που μόλις πριν είχαν ελέγξει. Η δεύτερη όμως σκέψη ήταν η λέξη «ρουφιανιά» και ακύρωσε την πρώτη. Έτσι δεν έκανα τίποτα. 

Όσο όμως περνούσε η ώρα τόσο συνειδητοποιούσα ότι ήμουν πραγματικά συνένοχος. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το email και να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά θα πάρω τηλέφωνο. 

[Από email αναγνώστη]