Απάντηση Δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με αφορμή την τελευταία ενέργεια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αποστείλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις περιπτώσεις πέντε Δημοτικών Αρχών που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και τις σχετικές αναφορές του Υπουργού που προηγήθηκαν, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση: 
«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις και ενέργειές του, με πιέσεις και απειλές κατά των εργαζομένων και των Δημάρχων, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλύσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, υπηρετώντας πιστά το στόχο των χιλιάδων απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην Τρόικα.
Συστηματικά και εσκεμμένα εμπλέκει τον επανέλεγχο των συμβάσεων με τα πλαστά δικαιολογητικά. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στο Δήμο μας και σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι αυτοτελής και εντελώς άσχετη με τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. 
Ήδη από τους ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει, στο Δήμο μας έχουν βρεθεί τρεις περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά δικαιολογητικά, για τους οποίους έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες και έχουν απολυθεί.
Όμως ο κ. Υπουργός επιχειρεί  να σπείρει τη σύγχυση στην κοινή γνώμη, συνδέοντας αυθαίρετα τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών που είναι υποχρεωτικός και αυτονόητος με τη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων για τις οποίες οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη.
Με την ευκαιρία, τονίζουμε για άλλη μια φορά:   Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως σε όλους τους Δήμους έτσι και στο δικό μας, έγινε εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, τα προεδρικά διατάγματα, τις δικαστικές αποφάσεις, υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την τελική έγκριση του Α.Σ.Ε.Π. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίχθηκαν οι τότε Δήμαρχοι και οι σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ήταν το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε και είχε ψηφιστεί και από τα  δύο κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση.
Μετά από 10, 15 ή και παραπάνω χρόνια, ο κ. Υπουργός, επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες και μάλιστα αναδρομικά! Επιχειρεί «επανεξέταση» των συμβάσεων που έχουν κριθεί από τον Α.Σ.Ε.Π. και τα δικαστήρια, με νέα κριτήρια που αυθαίρετα βάζει ο ίδιος και η κυβέρνηση, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου! Θυσιάζει στο βωμό των δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα, τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Πολύ έγκαιρα, ακόμα και πριν τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, είχαμε εκφράσει τη συμπαράταξή μας με τους εργαζόμενους σε αυτό το θέμα. Οι δημότες μας σε ποσοστό πάνω από 62%, μας «υποχρεώνουν» να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε με συνέπεια τις ίδιες θέσεις. Για μια Αυτοδιοίκηση που δε θα θυσιάζει τους εργαζόμενούς της, που θα διεκδικεί νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκείς πόρους για να κάνει έργα και να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτή τη συνεπή στάση, επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη στείλει ο Δήμος μας τους φακέλους των εργαζομένων για επανέλεγχο των συμβάσεων!
Και κάτι τελευταίο: Είναι φανερό ότι ο κ. Υπουργός, έχει στοχοποιήσει το Δήμο μας.  Η αιτία βρίσκεται στη συνεπή και αταλάντευτη στάση μας, στο «ακροατήριο» που δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά οι διοικήσεις των Δήμων και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται μπροστά στις εκλογές για τις Π.Ε.Δ. και την Κ.Ε.Δ.Ε.
Ας απαντήσει λοιπόν ο κ. Υπουργός:
  • Γιατί οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο σε δέκα Δήμους;
  • Με ποια ακριβώς κριτήρια αυτοί επιλέχθηκαν;
  • Γιατί μέσα σε αυτούς δε βρίσκονται περιπτώσεις Δήμων που έχουν πολλαπλάσιους εργαζόμενους Ι.Δ.Α.Χ. από τους δικούς μας;
  • Γιατί εξαιρούνται οι «εκλεκτοί» των κομμάτων της κυβέρνησης για την Κ.Ε.Δ.Ε.;
  • Γιατί ανάμεσα στις περιπτώσεις των Δήμων που στάλθηκαν στον Εισαγγελέα δε βρίσκεται κανένας Δήμαρχος της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Μέχρι να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός, εμείς δηλώνουμε ότι παραμένουμε στις θέσεις μας, πιστεύοντας ότι εκφράζουν το κοινό αίσθημα δικαίου, τους εργαζόμενους και τις περισσότερες διοικήσεις των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτούς θα συμμαχήσουμε! Εκεί θα στηριχθούμε!»