ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΟΥΚΙΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ένα ονειρικό ταξίδι στην απέραντη θάλασσα των λαϊκών παραδόσεων με φάρο το αγαπημένο και παλαιό έθιμο του τόπου μας  ’’ΣΙΡ ΜΕΛΕΤΗ’’,   που γινόταν στην έναρξη του τρύγου διοργάνωσε ο σύλλογος  ’’ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’’.  
 Βραδιά   που  ευωδίαζε … νοσταλγία και ρομαντισμό.
Την Τρίτη στις 2 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της διατήρησης της πολιτιστικής μας
Κληρονομιάς,  πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου σε μία προσπάθεια να ξαναγίνει θεσμός και που σκοπό έχει,  όχι μόνο να ξαναθυμηθούμε εμείς οι παλιοί όμορφες στιγμές, αλλά για να γνωρίσουν οι νεότεροι τις παραδόσεις μας που σιγά αλλά σταθερά σβήνουν και χάνονται.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το ζωντάνεμα του εθίμου, αλλοτινών και αλλιώτικων εποχών, με τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά, αγνότητα και γοητεία μας ταξίδεψαν νοσταλγικά στο χρόνο!
Όλα ήταν υπέροχα και η βραδιά μαγευτική με πλούσιο χαρακτήρα Ελληνικού χρώματος. Τη δική του  μουσική πινελιά έβαλε η ομάδα του Ελληνικού  Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Π. Φαλήρου με ένα μουσικοχορευτικό σεργιάνι στους δρόμους της παράδοσης. Ιδιαίτερο χρώμα πήρε η εκδήλωση με το άναμμα της φωτιάς από τις ομάδες Ναυτοπροσκόπων της Τοπικής Εφορείας Σαλαμίνας.
Στο δημοτικό Πάρκο Παλουκίων στήθηκε το σκηνικό της αναβίωσης, που μας θύμιζε εικόνες μιας άλλης εποχής. Παλιές φωτογραφίες απ’ όλα τα στάδια του τρύγου, αλλά και του ίδιου του εθίμου,  κοφίνια με σταφύλια, βαρέλι  του  κρασιού αλλά και  μπακιρένια δράμια (οινόμετρα) συνέθεταν ένα υπέροχο σκηνικό με φόντο τη φωτιά, που σύμφωνα με την παράδοση επιφέρει την κάθαρση χαράσσει δε με την πύρινη φλόγα της μια καινούρια αρχή.
Η ευχή που έκαναν ΤΟΤΕ, δρασκελίζοντας τη φωτιά ήταν :
       « ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ » Υιοθετώντας  αυτή την ευχή προσαρμοσμένη στη σύγχρονη  πραγματικότητα ανέδειξε με σύντομο χαιρετισμό ,  η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου  και κήρυξε  την έναρξη του εθίμου.
Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ λοιπόν σε ΟΛΟΥΣ όσους συνέβαλαν καθοριστικά στη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης που  έδωσε μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάμε όμως πως απόλυτη επιτυχία δεν θα υπήρχε αν δεν ήσασταν ΟΛΟΙ εσείς που μας τιμήσατε ιδιαίτερα με την παρουσία σας.
Έτσι κύλισε οι βραδιά καθώς έσβησαν σιγά -  σιγά  οι φωνές μαζί με τη  φωτιά αφήνοντας μας ένα γλυκό απόηχο.

Μετά Τιμής
Το Δ.Σ