Αποφασίστκε ο Διαχειριστικός Έλεγχος για τα έτη 2010-2014



το σύνολο εισπραχθέντων-πληρωθέντων για τα έτη 2010-2014

Η επιχείρηση καθαρά χέρια ξεκίνησε. Το ΔΣ στις 31 Οκτωβρίου  ενέκρινε τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Σαλαμίνας για τα έτη από το 2011 έως και το 2014. 
Η πρόταση της Δημάρχου έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους. Ο Γ. Τσαβαρής είχε προτείνει ο διαχειριστικός έλεγχος να επεκτεινόταν και στα έτη από το 2007 Με την πρόταση του  συντάχθηκαν και η κα. Καρούση και ο κ. Βλάχος αλλά  εντέλει μειοψήφησε με το σκεπτικό που ανέπτυξε η  κα. Νάννου ότι ήταν ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής ο έλεγχος για τα έτη 2007-2010 στην οποία δεν προέβη αποδεχόμενη  χρηστή διαχείριση.




Από τους πίνακες που παρουσιάστηκαν (προηγούμενη φώτο)  η κατά προσέγγιση διαφορά του συνόλου εισπραχθέντων με το σύνολο των πληρωθέντων είναι 6.041.331,00€

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς σχετίζεται με την ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι  ο Δήμος εισέπραξε 5.730.846,00€ για το νερό και στην ΕΥΔΑΠ πλήρωσε μόνο 779.355,00€. Έτσι έχουμε μαι  διαφορά ύψους 4.951.491,00€  δηλ. το 82% της συνολικής οφειλής. Είναι λοιπόν φανερό από το ύψος της οφειλής ότι το κύριο ερώτημα  αφορά την ΕΥΔΑΠ και είναι επιτακτικό να απαντηθεί. Το ποσό αυτό μάλιστα  ήταν και το σημείο που έμεινε ανοιχτό στην τηλεοπτική αντιπαράθεση που είδαμε πριν λίγε μέρες στο κανάλι ART μεταξύ του πρώην δημάρχου Γ. Τσαβαρή και της νυν δημάρχου Ρ. Νάννου. 

 Η απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο μπορεί να φαίνεται πολιτικά ορθή θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και αρκετές δυσκολίες που θα προκύψουν καθώς η παρουσία ελεγκτών μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία έχει ποικίλες παρενέργειες με κυριότερες την επιβράδυνση των διαδικασιών καθώς και την ανάδειξη δευτερευόντων γραφειοκρατικών  θεμάτων που είναι αναπόφευκτα να υπάρχουν σε ένα δαιδαλώδες σύστημα δημόσιας διοίκησης που οι νόμοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται κατά περίπτωση. 

Όμως το κυριότερο που σίγουρα θα είναι δυσμενές για τον δήμο είναι μια πιθανή επιτήρηση. Στον αντίποδα το πρώτο μέλημα όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά θα πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν θα είναι προς όφελος των κατοίκων του νησιού και όχι μόνο διαδικασίες αποφυγής και απόδοσης ευθυνών.