Παρουσίαση του βιβλίου ''Αναζητώντας τον Κ.'' του Ντίνου Κατσουρίδη - Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πέτρος Μάρκαρης

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, 21:00 μμ 

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης και η Κινηματογραφική Λέσχη Σαλαμίνας σας προσκαλούν στο αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Λυκείου Σαλαμίνας, (Ζωοδόχου Πηγής 21, Σαλαμίνα,2104658444), στην παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Κατσουρίδη με τίτλο ''Αναζητώντας τον Κ.'' 
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πέτρος Μάρκαρης.
Θα προλογίσει η Ισαβέλλα Μαυράκη, σκηνοθέτης.
Θα ακολουήσει παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Μια ζωή σαν σινεμά''της Ισαβέλλας Μαυράκη.


O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ήρθε στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική Σχολή, αλλά βρέθηκε τελικά στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Σταυράκου, όπου μπήκε στο τμήμα σκηνοθετών και μετά από έξι μήνες δίδαξε ως καθηγητής φωτογραφίας. 
Κινηματογραφιστής ολκής, έχει χαρακτηριστεί φαινόμενο, βετεράνος, μεγάλος μάστορας του φωτός. Ως ιδιοσυγκρασία υπήρξε ανελέητα απαιτητικός, ασυμβίβαστος, εφευρετικός, επικίνδυνα ευφυής και διαισθητικός, απρόσμενα ευαίσθητος, με σπάνιο προσωπικό όραμα. Υπηρέτησε όλη του τη ζωή- ακούραστος εργάτης- την Έβδομη Τέχνη με πολλαπλές ιδιότητες, όλες πολυβραβευμένες: σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, σεναριογράφος και παραγωγός. Συμπλήρωσε εξήντα ένα συναπτά χρόνια δημιουργικής προσφοράς στο ελληνικό σινεμά, πάντα στο πλευρό των νέων. Αναδείχθηκε από το λεγόμενο εμπορικό κινηματογράφο, αλλά στην πορεία των δεκαετιών αγκάλιασε τη διάδοχη γενιά και αντί να οχυρωθεί στα κεκτημένα, έγινε οικοδεσπότης του καινούριου, πρωτοπόρος, συχνά μπροστά από την ίδια την εποχή του. Άφησε πίσω του παρακαταθήκη εκατό και πλέον ταινιών και πρόλαβε να καταγράψει τις σκόρπιες μνήμες του ή τις Χ-ομολογήσεις του, όπως τις έλεγε, σε τούτο δω το βιβλίο.
Ο Ντίνος Κατσουρίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, το Νοέμβριο του 2011.