Μάνος Δερτούζος: "ΒΟΗΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ"

Η επίλυση του δασικού προβλήματος παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του νησιού. Χιλιάδες ιδιοκτησίες σε οικόπεδα αλλά και χιλιάδες σπίτια παραμένουν όμηροι μέχρι τουλάχιστον ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκείνοι που βρίσκονται  στον Σταυρό του Μαρτυρίου με τα τεράστια πρόστιμα τα οποία τους έρχονται κάθε χρόνο, πρόστιμα τα οποία μπορεί και να έχουν φθάσει σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με Νόμο της κας Μπιρμπίλη είχε καταργηθεί η
παρ. 15 του άρθρου 21 του Ν. 3208/2003 βάσει της οποίας αναστέλλετο η βεβαίωση και η είσπραξη των προστίμων μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών. Το τελευταίο δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα αφού τα πρόστιμα τα οποία εκδίδοντο από το 2010 και μετά πήγαιναν στην εφορία.
Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς με κάθε τρόπο και αυτό κάνουμε διαχρονικά από το 1993. Στηρίζουμε αυτούς τους πολίτες που δεν καταπάτησαν, που αγόρασαν νόμιμα συμβόλαια, που αγόρασαν αγροτεμάχια και όχι δασικές εκτάσεις ,που βρίσκονται σε οικισμούς με φως νερό τηλέφωνο και πιθανόν συγκοινωνία και σήμερα πολλοί από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες του νησιού μας.
Στα πλαίσια αυτά τους 2 τελευταίους μήνες κάναμε ενέργειες τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε στους πολίτες της Σαλαμίνας. Μέχρι σήμερα διατηρήσαμε χαμηλούς τόνους, χωρίς ανακοινώσεις , φανφάρες και επιδείξεις με μοναδικό γνόμωνα την βοήθεια προς αυτούς τους πολίτες , οι οποίοι πέρα από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνούμε όλοι μας, αυτοί επιπρόσθετα ταλαιπωρούνται δικαστικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Έτσι λοιπόν στις 16 Οκτωβρίου μαζί με τον τ. Δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή , επισκεφθήκαμε με την βοήθεια του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ταγαρά Νίκο ο οποίος μας δέχτηκε με τους Νομικούς του Συμβούλους και στον οποίο αναφέραμε το μεγάλο δασικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες της Σαλαμίνας. Του εκφράσαμε την άποψή μας για τελεσίδικη λύση του προβλήματος , αλλά και την ανακούφιση των πολιτών για αναστολή των προστίμων μέχρι ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.
Ο κ. Υπουργός γνώστης του προβλήματος αφού έχει διατελέσει επί 8 χρόνια Νομάρχης Κορινθίας , μας καθησύχασε ότι εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. Παραδώσαμε στον κο Υπουργό μάλιστα τροπολογία την οποία είχε ετοιμάσει ο αείμνηστος  δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου μας Παναγιώτης Κορρός.
Στις 18 Νοεμβρίου επισκέπτομαι για δεύτερη φορά τον κο Υπουργό στο γραφείο του στον οποίο παρέδωσα φάκελο με συγκεκριμένα  στοιχεία γύρο από το δασικό πρόβλημα της Σαλαμίνας που αποδεικνύουν το μέγεθος  του προβλήματος , στοιχεία τα οποία είχα συλλέξει μετά από 24 χρόνια που ασχολούμαι με το πρόβλημα. Αναφέρθηκα  για μία ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη ψήφισης τροπολογίας για αναστολή των προστίμων για ανακούφιση των πολιτών.
Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου παραυρέθηκα μαζί με άλλους φορείς από όλη την Επικράτεια, στη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  όπου συζητήθηκε  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και τις πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα».
Εκεί είχα την ευκαιρία παρουσία Του Υπουργού και Βουλευτών από όλα τα κόμματα να αναφερθώ στο δασικό πρόβλημα της Σαλαμίνας και την ταλαιπωρία των πολιτών από τα πρόστιμα, αφού το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αναφέρεται και στο δασικό πρόβλημα.
Λεπτομέρειες από αυτή την παρουσία τόσο η ομιλία μου όσο και οι τοποθετήσεις βουλευτών που αφορούν το δασικό πρόβλημα θα αναφερθούν σύντομα.
Αύριο Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου το πιο πάνω Νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή καθώς επίσης θα κατατεθεί για ψήφιση τροπολογία η οποία θα αναστέλλει τα πρόστιμα μέχρι κύρωσης των δασικών χαρτών.
Προσωπικά αύριο το πρωϊ θα βρίσκομαι στα θεωρεία της Βουλής μέχρι ψήφισης του Νομοσχεδίου και της τροπολογίας παρακολουθώντας την εξέλιξη, αλλά και τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία σε συγκέντρωση που θα κάνουμε σύντομα να αναφερθούμε.
Εύχομαι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν στο ελάχιστο αυτούς τους πολίτες που δεν καταπάτησαν, αλλά αγόρασαν νόμιμα οικόπεδα και βρίσκονται όμηροι επί τρεις δεκαετίες.

Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος