Αναδρομική ατομική έκθεση του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Με δεύτερο σταθμό την  πόλη της Πάτρας η αναδρομική ατομική έκθεση, του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά , "Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ" στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου,  ώρα 7.30μμ


Ξεκίνησε το ταξίδι της ,με δεύτερο σταθμό την  πόλη της Πάτρας η αναδρομική ατομική έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά με γενικό τίτλο <<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>.
Του έργου του ζωγράφου παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα για πρώτη φορά στη Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2014 υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ και του Δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Τεχνών «Μελίνα».
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στα πλαίσια της ανάδειξης  του έργου των σύγχρονων ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί  το έργο του δημιουργού παρουσιάζοντας  το, στο κοινό της Πάτρας, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων 
από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου,  ώρα 7.30μμ
Προλογίζοντας το μονόγραμμα της έκθεσης ο δήμαρχος Πατραίων Κώστας Πελετίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων: 
«Μέσα στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το λαό μας. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου,  με την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη, με ό,τι προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, είναι απαραίτητη.»
Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την τέχνη που αναγνωρίζει τη συμβολή του εργάτη και του εργαζόμενου στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Να δούμε τον άνθρωπο, ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ, που οι εξουσίες οι εκμεταλλευτικές κρατούν στην απαξίωση και τη φτώχεια. Να τον τιμήσουμε. Αυτό επιδιώκουν και τα έργα της έκθεσης.»

Το Εικαστικό έργο του Τάκη Βαρελά, παρουσιάζεται σε τρείς ενότητες, οι οποίες συνδιαλέγονται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την σχέση των ανθρώπων με την εργασία, τη δημιουργία, τον μόχθο και το βάσανο τους.
Με στόχο μία «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον << πολίτη του μόχθου>>, την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι,  «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως  σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα» 
Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα «γιομάτα κούραση και  ικανοποίηση» χέρια  των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γιώργος Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», «Η σπορά», η «Συγκομιδή»… συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς»  Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. 
Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.  Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης,  συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση»,   «»Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης»,  τη σειρά με το «»Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί». 

«Τέχνη που αντανακλά» , όπως σημειώνει ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων ….την κοινωνική πραγματικότητα εμπνέεται από  το μόχθο του λαού και για το λαό, τέχνη που ιστορεί την αλήθεια, που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου. Τέχνη που συνειδητοποιεί ταξικά τον άνθρωπο, το νέο που βομβαρδίζεται με την απαξίωση της εργασίας και του εργαζόμενου, που του δίνει τη γνώση για να απορρίψει τα ψεύτικα και να αντισταθεί. Αυτή την τέχνη φιλοξενούμε και στην πόλη μας, αλλάζοντας το κλίμα, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση και βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των πιο αδικημένων κοινωνικά συμπολιτών μας»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μια  άλλα σημαντική παράμετρος αυτής  της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων εγκαινιάζει στην πόλης μας, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», οι οποίες ξεδιπλώνονται ως « Τα Σάββατα του Πολιτισμού»  τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική πινακοθήκη αλλά και στην Βιβλιοθήκη στη Μαιζώνος 110. 
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 7:30μμ. Στη Δημοτική Πινακοθήκη η διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας  Εύα Φάμπα,  συνδημιουργεί και μας ταξιδεύει μέσα στο χώρο της έκθεσης με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα. 

Το  Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων ,μια σημαντική, αλλά επίκαιρη συζήτηση για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών στην εποχής τους Πέντε τρόποι για να πει η τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς. 
Εισηγητές οι : Χαράλαμπος Δαραδήμος, Γλύπτης – Εκπαιδευτικός  Πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητήριου Τεχνών Ελλάδας,  ο Γιώργος Δ. Μπίμης, Εκπαιδευτικός – Ποιητής,  ο Βαρελάς (Τάκης) Παναγιώτης, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.

 Η συνέχεια των παράλληλων εκδηλώσεων <<Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ>>, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, σας καλούμε σε συνάντηση - συζήτηση  - παρουσίαση, του  εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου και του νέου του βιβλίου: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης – 
Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του» 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  την  Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:30 
Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων. Μαιζώνος 110 
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως 28 Μαρτίου 2015
Τρίτη-Παρασκευή:8:30πμ έως2:30μμ & Σάββατο:10πμ έως 2μμ 
Κυριακή &Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνα :2610624088 &  2610222049
Η  είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις ,είναι ελεύθερη

Την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις επιμελείται εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, η κ. Γιάννα Παναγοπούλου 
Κυριακή &Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:2610624088 &  2610222049