Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και το μάθημα της Βαϊμάρης

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να συγκριθεί με εκείνην της μεσοπολεμικής γερμανίας, τουλάχιστον όσον αφορά την πτώση του ΑΕΠ, σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν.
Η Ελλάδα και η γερμανική δημοκρατία του μεσοπολέμου, που έμεινε στην ιστορία ως Δημοκρατία της Βαϊμάρης,
ακολούθησαν μια παρόμοια πορεία όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ τους, διαπιστώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «Βαϊμάρη και Ελλάδα, η συνέχεια».


Σε συνέχεια του άρθρου του στο οποίο υποστήριζε ότι η απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πελονάσμα συνιστά υπέρμετρη επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία ο αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι  όταν γίνεται λόγος για μαρκοοικονομικές πολιτικές, ορισμένοι θα απαντήσουν αναφέροντας τη Βαϊμάρη, που υποτίθεται ότι αποτελεί μάθημα. Όμως, σημειώνει, συνήθως γίνεται μια επιλεκτική χρήση του παραδείγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Δίνεται έμφαση στον υπερπληθωρισμό του 1923, σχεδόν όμως ποτέ δεν ακούμε για τον πιο σχετικό αποπληθωρισμό των αρχών της δεκαετίας του 1930, που οφειλόταν στη σύνδεση της Γερμανίας με τον χρυσό και την πολιτική λιτότητας της περιόδο 1930-1932, «η οποία ξέρετε ποιον έφερε στην εξουσία», αναφέρει. 
Αυτό που επίσης δεν αναφέρεται στην χρήση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ως παράδειγμα, σημειώνει ο Κρούγκμαν, είναι το ζήτημα των επανορθώσεων που ζητούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που έχει άμεση σχέση με την κρίση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και προσθέτει: 
«Γνωρίζουμε πλέον ότι ένας από τους λόγους που οι μεταπολεμικές επανορθώσεις [που ζητούσαν οι σύμμαχοι από τη Γερμανία] συνιστούσαν ένα τόσο παράλογο και ανεύθυνο αίτημα ήταν η πολύ δύσκολη κατάσταση μιας συρρικνωμένης γερμανικής οικονομίας μετά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Πως μπορεί η Ελλάδα να συγκριθεί με αυτό; Η απάντηση με ξάφνιασε», αναφέρει και παραθέτει ένα γράφημα στο οποίο απεικονίζεται η «παράλληλη πορεία» των ΑΕΠ της Γερμανίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας της κρίσης.

«Όπως φαίνεται, η λιτότητα κατέστρεψε την Ελλάδα όπως και η ήττα στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο κατέστρεψε την Γερμανία. Το να ζητείται από την ελληνική οικονομία να τριπλασιάσει το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματός της είναι ... ενοχλητικό», καταλήγει ο Κρούγκαν.  

πηγή:thetoc.gr