Η Ελευσίνα στοχεύει στο μέλλον

Με επιτυχία έγινε την περασμένη Δευτέρα η παρουσίαση «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 - Υποψήφια Πόλη»

«Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Η Ελευσίνα τα έχει όλα. Άρα θα γίνει μια σπουδαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα».
 Με αυτά τα λόγια ο κ. Σπύρος Μερκούρης υποστήριξε την παρουσίαση «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 - Υποψήφια Πόλη» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα  στο κατάμεστο Δημαρχείο της Ελευσίνας παρόντος του δημάρχου κ. Γιώργου Τσουκαλά και άλλων εκπροσώπων κρατικών και μη φορέων. Ο κ. Μερκούρης έκανε αναδρομή στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και μέσω του οποίου«η Ελλάδα χάραξε πολιτιστική πολιτική».
 Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας
Καθώς όμως η όλη πρωτοβουλία στοχεύει στο μέλλον, πολύ ορθά οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν δύο νέοι της Ελευσίνας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου εφήβων και μαθητής της Γ' Λυκείου Άγγελος Βασιλείου και η Στέλλα Μίχα, τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επισημάνθηκε ότι η διεκδίκηση του τίτλου στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη της πόλης και στην ένταξή της στο χάρτη των δημιουργικών πόλεων της Ευρώπης.
 Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι της πόλης
 Την υποστήριξη τους στην υποψηφιότητα της Ελευσίνας δήλωσαν και οι γειτονικοί δήμοι Μάνδρας, Ασπροπύργου, Φυλής, Μεγαρέων. Ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων.
Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού.
«Αποτελεί για όλους εμάς κι ακόμη περισσότερους μια ηθική υποχρέωση» είπε στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Ελευσίνας. «Το πιστεύουμε, το ενστερνιζόμαστε, εργαζόμαστε γι αυτόν τον στόχο.. Να αποτυπώσουμε και να περιγράψουμε την πόλη μας όπως πραγματικά είναι. Να βελτιώσουμε την πόλη και να την αναβαθμίσουμε.»
Παρόντες επίσης ήταν ο  αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας κ. Γαβριήλ Καμπάνης, η θεατρολόγος και τεχνικός σύμβουλος για την κατάρτιση του φακέλου κ. Κέλλυ Διαπούλη, η κ. Μαρία Βασιλείου πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. ο κ. Ηλίας Μοναχολιάςεκ μέρους του Οργανισμού «Φίλοι της Ελευσίνας» και ο κ. Γιώργος Σκιάνης μέλος της Επιτροπής για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της Ελευσίνας.
Την εκδήλωση όμως παρακολούθησαν και πάρα πολλοί καλλιτέχνες  όπως ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» (με θέμα την Ελευσίνα) Φίλιππος Κουτσαφτής, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτήςΘανάσης Παπακωνσταντίνου, η σκηνοθέτης, ηθοποιός, ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα και ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης.

πηγή:Το Βήμα