ΕΤΣΙ θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Με την καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). 
Στα συμπεράσματα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν το καθήκον και την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο και επείγον ζήτημα στη βάση της εφαρμογής του προγράμματος, που έχει καταθέσει η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Το βασικό συμπέρασμα, που κατέληξε το Διεθνές Συνέδριο είναι, ότι έχει έλθει πλέον η ώρα, η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει "ισχυρό χαρτί" ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος - μία νέα διαχείριση, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας.
Συνοπτικά, τα βασικά συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε το Συνέδριο, όπως διατυπώθηκαν από το μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Σταύρο Ιατρού, είναι τα εξής:
  • Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης του νέου, δίκαιου και βιώσιμου οικολογικά και οικονομικά μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Μιας αποκεντρωμένης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης, εναρμονισμένης με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Μία νέα διαχείριση, με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην κατεύθυνση της «ανάστροφης πυραμίδας», δηλαδή στην εγκαθίδρυση αποτελεσματικών συστημάτων πρόληψης, χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων, μέσω της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης.
  • Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Δήμων.
  • Παράλληλα, είναι απαραίτητη η εκπόνηση, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, Προγραμμάτων και Δράσεων, με στόχο την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και των φορέων στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αρχών του νέου μοντέλου διαχείρισης.
  • Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε εκτενώς η διεθνής εμπειρία, μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτυχημένων πρακτικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σαφή στόχευση του νέου σχεδιασμού, με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. 
  • Η διαρκής διαβούλευση, σε συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου.
  • Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η άμεση προώθηση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ (όπως ορίζει και ο νόμος 4042 του 2012), λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, ότι αποτελεί αιρεσιμότητα (δηλαδή προϋπόθεση για την έναρξη) του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με προθεσμία εκπλήρωσης την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
  • Το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

πηγή:epoli.gr