1,3 δις. ευρώ για τον Πύργο της ΕΚΤ...λιτότητα και φτώχεια για τους λαούς

Αλεπάλληλες μάχες μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών λαμβάνουν χώρα στην Φρανκφούρτη, όπου πραγματοποιούνται ολοήμερες εκδηλώσεις κατά της λιτότητας, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΚΤ. Ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.
Με μήνυμά της στο twitter η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 350 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οκτώ αστυνομικοί.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Φρανκφούρτη, οι διαδηλωτές έκαψαν τρία περιπολικά, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απαντούν με χημικά και καπνογόνα.




Το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις των ακτιβιστών είναι "οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες".
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το κτήριο της ΕΚΤ με κιγκλιδώματα, ενώ έχουν παρατάξει πολλές διμοιρίες στους γύρω δρόμους.
Μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία κόστισαν 1,3 δις. ευρώ. «Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», δηλώνει ο Ούλριχ Βίλκεν, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης.   
«Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και πρόσθεσε: «Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές».
Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περίπου 3.000 άνθρωποι θα μεταβούν στη Φρανκφούρτη από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ υπολογίζουν ότι θα κινητοποιηθούν 7.000 άνθρωποι στη Γερμανία.

Blockupy: Η ΕΚΤ είναι συνυπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα

Η εκπρόσωπος της αριστερής αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Blockupy Χάνα Εμπερλε θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι συνυπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα και ότι οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην "αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική. Η ΕΚΤ παίζει με τις ανθρώπινες ζωές και είναι συνυπεύθυνη για την φτωχοποίηση τμημάτων της Ευρώπης, είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο. Σε σχετική ερώτηση η Εμπερλε δεν δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Πριν τα επίσημα εγκαίνια της νέας έδρας της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη έγιναν οι πρώτες διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με την αστυνομία ρίχτηκαν πέτρες σε υπαλλήλους και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Η Blockupy είχε προαναγγείλει δράσεις πολιτικής ανυπακοής και κάλεσε σήμερα σε αποκλεισμό της περιοχής και διαδηλώσεις. Η αστυνομία υπολογίζει ότι το απόγευμα θα συγκεντρωθούν 10.000 διαδηλωτές.