Συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πειραιά για την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Γιώργος Γαβρίλης
Οι δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρων συνεργασιών ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης, στη διάρκεια συνάντησης, που είχαν, χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαο Γεωργόπουλο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά επισήμανε ότι υπάρχει, εδώ και χρόνια, έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού για την περιοχή του Πειραιά, με αποτέλεσμα να έχει εξαλειφθεί η ταυτότητα της περιοχής με την αποβιομηχάνιση και τη διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, με την όξυνση της κρίσης, ο Πειραιάς έχει πληγεί ακόμη περισσότερο, με αυξημένη ανεργία και διακριτά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει μια μελέτη αποτύπωσης της κατάστασης και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ώστε να προχωρήσει ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχέδιο. "Σε αυτό, σταθερός επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης μπορεί να είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά" τόνισε.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά και οι άλλοι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αποδέχτηκαν την πρόταση και, όπως είπε ο πρύτανης, μια επιτροπή του πανεπιστημίου θα συμμετάσχει σε όλες τις περαιτέρω ενέργειες που θα συναποφασιστούν.
Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε η Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού όλων φορέων της περιοχής για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, με ορίζοντα πενταετίας για ολόκληρη την περιοχή, στην οποία θα μετάσχει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ θα υπάρξουν και διμερείς συνεργασίες για διάφορα θέματα.

Διεθνές ενδιαφέρον για την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας
H ανάδειξη και η προβολή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ως παγκόσμιο μνημείο, καθώς επίσης και η δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τη Ναυμαχία συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση τουαντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου με τον πρόεδρο ΧρΜαριδάκη και μέλη του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, όπως ο Erik Rosh (πρόεδρος εταιρείας ιστορικών θεματικών πάρκων παγκοσμίως), οDrBoris Rankov (καθηγητής αρχαίας ιστορίας, πρόεδρος ιδρύματος «Trireme Trust» του Λονδίνου και σχεδιαστής της Ολύμπιας Τριήρους) και ο DrJari Pakkanen (δ/ντης Φινλανδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου).
Κατά τη συνάντηση ο δ/ντης του Φινλανδικού Ινστιτούτου πρότεινε και τη συνεργασία του με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνει ανασκαφή από Φινλανδούς στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας.
πηγή:avgi.gr