Από τη Σαλαμίνα στους…Λειψούς! Μετακινήσεις εξπρές γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στα νησιά

kentra ygeias
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Με μετακινήσεις εξπρές γιατρών από τα Κέντρα Υγείας των πόλεων στα ακριτικά νησιά επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας όμως νέες μαύρες τρύπες.
Στον αέρα μένει το πολύπαθο κέντρο υγείας Σαλαμίνας που ειδικά το καλοκαίρι εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, καθώς δεν έφθανε ότι διάθετε λιγοστό προσωπικό, γιατρός του καλείται τώρα να μετακινηθεί και στους Λειψούς για να καλύψει τα κενά.
Η ειδοποίηση πήγε στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας την περασμένη Παρασκευή κάνοντας τους εργαζόμενους και τους λιγοστούς γιατρούς να αναφωνήσουν, αφού τοΚέντρο Υγείας παρουσιάζει ήδη τεράστια κενά. Είναι ενδεικτικό πως το πρόγραμμα των εφημεριών δε «βγαίνει» και οι γιατροί αναγκάζονται να εφημερεύουν χωρίς να τηρούν τα όρια ασφαλείας όπως προβλέπεται.
Παρ αυτά οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας προκειμένου να καλύψουν το κενό σε γιατρούς στου Λειψούς, αποδεκατίζουν και το Κέντρο υγείας της Σαλαμίνας.
Μόλις πριν λίγα 24ωρα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών όπως των Λειψών, του Αγαθονησίου αλλά και της Πάτμου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, καθώς έχουν μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη.
Και πως σκέφτηκε το υπουργείο Υγείας να καλύψει το κενό, τουλάχιστον στους Λειψούς; Αποσύροντας από το δυναμικό του επίσης αποδεκατισμένου κέντρου υγείας Σαλαμίνας έναν γιατρό.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κέντρο υγείας που εξυπηρετεί από 100.000 έως και 300.000 κατοίκους τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει μείνει μόνο χωρίς προσωπικό αλλά και χωρίς υλικά.
Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον έχει ξεμείνει και από φάρμακα επείγουσας ιατρικής που απαιτούνται για τη διάσωση της ζωής πολλών ασθενών όπως πχ αντίδοτα, τα οποία δεν υπάρχουν πια στα ράφια του κέντρου υγείας.
Όσο για υγειονομικό υλικό, αυτό το δανείζονται από εκκλησίες και φαρμακεία για να βγουν οι βάρδιες…